Povežite se s nama

Život i društvo

Preventivni pregledi u Veteranskoj bolnici

Objavljeno:

- dana

BRANITELJI

Čak 89,7 posto članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Ivanec je u posljednjih pet godina preminulo od malignih bolesti, srčanog i moždanog udara ili izvršilo samoubojstvo, upozorili su iz te Udruge.

Upravo su zato počeli posebno raditi na jačanju svijesti branitelja o važnosti preventivnih pregleda. Osnovat će i povjerenstvo, čiji članovi će biti medicinske struke, a bit će na raspolaganju braniteljima te ih upućivati u zdravstvene ustanove u kojima mogu obaviti preglede i pretrage.

– Stupili smo u kontakt s najbližom zdravstvenom ustanovom, Veteranskom bolnicom u sklopu Opće bolnice Zabok te dobili upute o načinu korištenja zdravstvenih usluga. Potrebna je uputnica koju daje odabrani obiteljski liječnik, a uputnicu treba proslijediti faksom na broj 049/204-609 ili na e-mail [email protected] – navode iz ivanečkog UDVDR-a.

Uz to je potrebno poslati kopiju braniteljske iskaznice ili drugog dokumenta kojim se dokazuje status branitelja, dok branitelji sa statusom ratnog vojnog invalida ne moraju slati nikakav poseban dokument. – Potrebno poslati i broj telefona, mobitela ili e-mail adresu na koju je moguće osobno kontaktirati branitelja-pacijenta, posebice o terminu pregleda. O dodijeljenom terminu zdravstvene usluge bit će obaviješteni u najkraćem mogućem roku, a u slučaju dodatnih pitanja kontakt-telefoni koordinatorice za branitelje Veteranske bolnice Zabok Ivanke Tomek su 049/204-611 i 091/629-0001 – izvijestili su.

Napominju da su pregledi branitelja mogući su i u nekoliko kliničkih centara i kliničkih bolničkih centara u Zagrebu. – Svi zainteresirani mogu se za njihove podatke javiti na brojeve telefona 098/942 9048, 099/239-5688, na e-mail [email protected] te na Facebook profil UDVDR-a Ivanec – napomenuli su.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje