Povežite se s nama

Život i društvo

Priča o leptirima i bogati podzemni svijet Krke

Objavljeno:

- dana

LIJEPO I KORISNO

Osim umjetničke i edukacijske vrijednosti, obje izložbe imaju još jednu zajedničku crtu: kolegijalnost. Naime, nijedna od njih ne bi došla u GMV da je Muzej morao platiti.

Grad je na privremenom financiranju, pa Muzej neće dobiti niti lipu za nove programe. Obje izložbe su darovi ustanova s kojima Muzej dugotrajno surađuje.
Leptiri su u palaču Herzer stigli iz Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Matični muzej Entomološkog odjela GMV-a poklonio je Muzeju gotovu izložbu.
Poanta “Priče o leptirima” nije u prezentaciji njegove ljepote ili brojnih vrsta. Cilj izložbe je pojasniti zašto trebamo čuvati leptire. Odgovor je da su oni pokazatelji stanja okoliša. – Ako je mjesto dobro za leptira, bolje je za sve, za druge životinje i za čovjeka – govori Antica Bregović, kustosica Entomološke zbirke i muzejska savjetnica. Zato leptira ima najviše gdje je najmanje ljudi – primjerice, u Ličko-senjskoj ili Primorsko-goranskoj županiji i u nacionalnim parkovima.

Izložba je, recimo, atipična. Više je teksta na informativnim panoima nego što je samih leptira u vitrinama. Izložba i jesu panoi na kojima se može saznati baš sve o leptirima, dok su leptiri  u vitrinama samo popratni dio iz muzejske Entomološke zbirke. Gradski muzej u svom fundusu ima 300 kutija leptira. Hrvatska ima 198 vrsta danjih leptira i do četiri tisuće noćnih. Ova lijepa stvorenja su iznimno brojna vrsta kukaca – ima ih više od 160 tisuća na svijetu. Sve se to, i puno više podataka, može saznati na ovoj maloj izložbi. Kustosica veli da je izložba prvenstveno edukativna. – Namijenjena je popularizaciji podizanja svijesti o očuvanju prirode. Informativna je i edukativna, a usput možemo reći i da je lijepa – govori kustosica.

Izložba je pod paskom znanstvenika i profesora Zdravka Lorkovića, vjerojatno najvećega hrvatskog entomologa. Cijeli svoj život je posvetio genetici leptira – predavao je genetiku na zagrebačkome Medicinskom fakultetu i bio dekan na Veterini – a pano s njegovim likom u prirodnoj veličini zanimljiv je detalj izložbe o leptirima.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Građani teže do dokumenata: varaždinska policija radi sa smanjenim kapacitetima zbog korone i godišnjih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU varaždinska je obavijestila sve građane da upravni poslovi trenutno rade uredovno sa smanjenim kapacitetima zbog oboljenja službenica koronavirusa i godišnjih odmora te mole građane građane na razumijevanje.

– Trenutno je moguće predavati zahtjeve isključivo za dokumente u žurnom postupku i moguće je podizati izrađene dokumente. Građani mogu putem sustava e-Građani dobiti i riješiti veliki broj e-usluga koje pružaju tijela javnog sektora. Napominjemo kako je još uvijek na snazi Uredba koja regulira važenje svih dokumenata kojima je istekao rok, sve do 30 dana nakon proglašenja prestanka pandemije Covid-19. Također skrećemo pozornost kako je u Varaždinskoj županiji u nazad nekoliko tjedana prisutan određeni broj novo zaraženih osoba sa koronavirusom, molimo građane da vode računa os svom zdravstvenom stanju, a posebno kada dolaze u zatvoreni prostor – pojasnili su iz PU varaždinske.

Neke opće preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Maske nisu obavezne, ali odrasli mogu i dalje nositi maske ako smatraju da su im potrebne.
Maske se posebno preporučuju svima s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 kao i osobama starije životne dobi, ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske, a posebno u situacijama i mjestima grupiranja više osoba s kojima inače ne borave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Članovi Moto kluba Baroker pokazali veliko srce te udomljenu djecu i umirovljenike razveselil sladoledom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Zipka/Facebook

Članovi Moto kluba Baroker iz Varaždina još su jednom pokazali da imaju veliko srce.

Barokeri su se okupili i kupili hrpu sladoleda. Sladoled je otišao Udruzi udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije “Zipka” i Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin.

– Od srca hvala članovima MK Baroker na slatkoj donaciji Ledo sladoleda koja će rashladiti i razveseliti našu djecu tijekom ovih vrućih ljetnh dana – objavila je Zipka na Facebooku.

Djeca i umirovljenici sigurno će se zasladiti ovom lijepom donacijom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje