Povežite se s nama

Život i društvo

Priča o leptirima i bogati podzemni svijet Krke

Objavljeno:

- dana

LIJEPO I KORISNO

Osim umjetničke i edukacijske vrijednosti, obje izložbe imaju još jednu zajedničku crtu: kolegijalnost. Naime, nijedna od njih ne bi došla u GMV da je Muzej morao platiti.

Grad je na privremenom financiranju, pa Muzej neće dobiti niti lipu za nove programe. Obje izložbe su darovi ustanova s kojima Muzej dugotrajno surađuje.
Leptiri su u palaču Herzer stigli iz Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Matični muzej Entomološkog odjela GMV-a poklonio je Muzeju gotovu izložbu.
Poanta “Priče o leptirima” nije u prezentaciji njegove ljepote ili brojnih vrsta. Cilj izložbe je pojasniti zašto trebamo čuvati leptire. Odgovor je da su oni pokazatelji stanja okoliša. – Ako je mjesto dobro za leptira, bolje je za sve, za druge životinje i za čovjeka – govori Antica Bregović, kustosica Entomološke zbirke i muzejska savjetnica. Zato leptira ima najviše gdje je najmanje ljudi – primjerice, u Ličko-senjskoj ili Primorsko-goranskoj županiji i u nacionalnim parkovima.

Izložba je, recimo, atipična. Više je teksta na informativnim panoima nego što je samih leptira u vitrinama. Izložba i jesu panoi na kojima se može saznati baš sve o leptirima, dok su leptiri  u vitrinama samo popratni dio iz muzejske Entomološke zbirke. Gradski muzej u svom fundusu ima 300 kutija leptira. Hrvatska ima 198 vrsta danjih leptira i do četiri tisuće noćnih. Ova lijepa stvorenja su iznimno brojna vrsta kukaca – ima ih više od 160 tisuća na svijetu. Sve se to, i puno više podataka, može saznati na ovoj maloj izložbi. Kustosica veli da je izložba prvenstveno edukativna. – Namijenjena je popularizaciji podizanja svijesti o očuvanju prirode. Informativna je i edukativna, a usput možemo reći i da je lijepa – govori kustosica.

Izložba je pod paskom znanstvenika i profesora Zdravka Lorkovića, vjerojatno najvećega hrvatskog entomologa. Cijeli svoj život je posvetio genetici leptira – predavao je genetiku na zagrebačkome Medicinskom fakultetu i bio dekan na Veterini – a pano s njegovim likom u prirodnoj veličini zanimljiv je detalj izložbe o leptirima.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prema najavama župana Čačića u škole i dalje neće svi učenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, govorio je o tome hoće li županija popuštati mjere.

– Ništa bitno se ublažiti neće ako želimo voditi računa o zdravlju, u kontekstu usporenog cijepljenja, a posebno u kontekstu sezone koja u četiri petine ovisi o ljetnom dijelu – rekao je Čačić za N1 i dodao da već sad razmišlja o posljedicama po turizam.

Teretanama Čačić kaže “da”, kao i kinima i kazalištima. Za kavu za van uopće ne smatra da je problem, kao niti muzeji.

Zatim je najavio što će dalje biti u Varaždinskoj županija s nastavom, o čemu je rekao: “Pri otvaranju školskog sustava treba paziti da nam se ne pojavi eksplozija ovog brzoširućeg virusa. Ovog trenutka ga nemamo evidentiranog. Mi idemo i dalje s modelom da četiri razreda osnovne idu (u školu na nastavu), da viši ne idu, da srednja ne ide, da maturanti idu.”

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnji proljetni mrazovi koji su naštetili ispaši pčela, a time utjecali i na proizvodnju meda, ugrozili su opstojnost pčelinjih zajednica koje nisu mogle proizvesti dovoljno hrane potrebne za preživljavanje zime.

Za njihov spas, pčele je potrebno dohraniti što će pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico s područja Grada Lepoglave, učiniti uz gradsku pomoć. Naime, Grad Lepoglava nabavio je pogače za prihranu pčela te ih podijelio pčelarima.

– Kontinuirano podupiremo rad udruga, posebice onih koje imaju neku gospodarsku djelatnost poput Pčelarska udruga Čmalico. Nabavili smo i podijelili 800 pogača za prihranu upravo onoliko pčelinjih zajednica koliko ih imaju pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico, s gradskog područja. Vjerujem da ćemo im tako pomoći očuvati pčelinje zajednice budući da znamo koliko je važna uloga pčela u našem ekosustavu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da ovo nije prva pomoć Grada Lepoglave Pčelarskoj udruzi Čmalica i njezinim članovima.

Naime, Grad je prijašnjih godina nabavio i donirao preparate za suzbijanje varoe, tonu i pol šećera, također za prihranu pčela, dvije pčelarske vage, a financirao je i projekt mednog doručka u vrtićima i školama te projekt podjele medonosnih sadnica stabala građanima.

– Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena te smo bili primorani zatražiti pomoć koja ni ovog puta nije izostala kada je Grad Lepoglava u pitanju. Vjerujem da ćemo zahvaljujući dobivenoj pomoći uspjeti zadržati pčelarstvo na postojećem nivou – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalica Milan Vukovski zahvalivši gradonačelniku i Gradu Lepoglavi na razumijevanju i kontinuiranoj pomoći pčelarima.

Ovom prigodom pomoć nije pružena samo pčelarima. Naime, kod izbora dobavljača pogača za prehranu pčela Grad Lepoglava odlučio se za dobavljača s područja Grada Siska. – Pogače smo kupili od obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva s potresom pogođenog područja kako bismo i tako pomogli tamošnjim ljudima – dodao je gradonačelnik Škvarić uz kojeg je podjeli pogača pčelarima nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

Nastavite čitati