Povežite se s nama

Život i društvo

Pričom o najljepšem Božiću iz djetinjstva do nagrada!

Objavljeno:

- dana

NAGRAĐENA OBITELJ CEPANEC IZ TOMAŠEVCA

– Jako se veselimo dobivenim darovima koji će itekako dobro doći cijeloj mojoj obitelji – rekla je Marija Cepanec iz Tomaševca čija je božićna priča jedna od četiri nagrađene u projektu Mjesec obitelji, koji su u studenom zajedno pokrenuli Shopping centar Lumini i 7Plus Regionalni tjednik.

Marija Cepanec je u društvu sina Roberta i pet i pol godišnje unuke Ele preuzela vrijedne nagrade u Luminiju: 1.500 kuna u vodećem talijanskom brendu UPIM, paket hipermarketa Victus i ulaznice za CineStar.

Veselje za sedmeročlanu obitelj Cepanec

– Naša je obitelj sedmeročlana, uz sina Roberta i unuku Elu imam još unuka Dorijana, kćer Kristinu i snahu Valeriju. Moj suprug Josip trenutno je u bolnici, no nadamo se da će se brzo oporaviti i doći kući do Božića koji u našoj obitelji ima posebno mjesto – otkrila je Marija Cepanec koja voli pisati, čitati knjige i pripovijedati.

– Svojim unucima volim prepričavati doživljaje iz djetinstva, a tako je i nastala ova priča u kojoj sam opisala svoj najljepši Božić – otkrila je Marija Cepanec.

Božić u našoj obitelji oduvijek ima posebno mjesto, otkrila je autorica nagrađene priče

Obitelj Cepanec iz Tomaševca treća je nagrađena obitelj u projektu Mjesec obitelji. U prošlim brojevima nagrađene su obitelji Berislava Njegovca i Alena Samboleca iz Varaždina, a posljednja obitelj koja će biti nagrađena u sklopu projekta Mjesec obitelji i predstavljena u narednom broju 7Plus Regionalnog tjednika bit će obitelj Korpar.

U sklopu projekta Mjesec obitelji pristiglo je preko 40 priča obitelji diljem Varaždinske županije, a četiri najbolje izabrao je književnik i naš kolumnist mr. sc. Denis Peričić. Među njima je i priča Marije Cepanec.

– Ovo je jedna od najboljih, mnogih pristiglih “crtica”, osobnih zapisa o proslavi Božića. Ističe se urednim, razložnim i suptilnim stilom, zaokružena je, posebice zahvaljujući motivu naranče koji autorica umješno koristi kao simbol pravih vrijednosti Božića, kao simbol skromnosti i topline što je u opreci sa sadašnjim konzumerizmom – istaknuo je mr. sc. Peričić.

Priču Marije Cepanec u cjelosti možete pročitati u nastavku.

Skromna i siromašna obitelj, otac, majka i nas petero djece. Badnje jutro, hladno je. Za doručak imamo žgance s mlijekom. Hvala Bogu, za ručak majka priprema dravsku ribu. A malo poslije miris orehnjače, kuhanog vina i cimeta se proširio našim malim domom. Svatko u obitelji ima svoj zadatak. Majka sprema ručak, starije sestre pomažu, a manji pripremaju stol za badnji ručak. Ispod stola je slamica i na njoj mali Isusek s kojim se najmanji petogodišnji braco stalno igra. Majka ga opominje, blago. A otac upravo unosi bor, veliki je ove godine. Mi djeca smo odmah poskakali i navalili na kutiju s božičnim nakitom. Svatko pokušava što više pridonjeti svečanom izgledu bora. Ima tu ukrasa od krepa, papira, slame, oraha i jabuka. Ali otac nas je ove godine iznenadio i novim ukrasima. Bili su to bomboni, s malim vezicama za vješanje, prekrasnih boja, plavi, bijeli, crveni. Dok otac nije gledao nekoliko sam sakrila u vestu da poslije podijelim s braćom. Ostalim bombonima ćemo se pogostiti nakon Tri kralja, a šarene papiriće staviti u debelu knjigu da se izravnaju i druge godine u njih zamotati orahe i isto ukrasiti bor. Badnjak smo proveli u igri i veselju, s pjesmom. A ove godine svi idemo na polnočku. Baš svi, i mi najmlađi. Po povratku kući nitko nije mogao od uzbuđenja zaspati. U mislima smo pokušali pogoditi što naš čeka ujutro ispod bora. I jutro je konačno stiglo. Otac i majka su nas djecu odveli do bora i svakome dali mali okrugli plavkasti smotuljak. A unutra naranča. Moja prva naranča u životu. Tada sam imala 6 godina i nisam mogla vjerovati svojoj sreći. Bila je prekrasne crveno-narančaste boje, a kako je tek mirisala…A okus, na prvo kiselo. A zatim slatko, predivno. Svi smo bili presretni i izljubili smo oca i majku. Bio je to najljepši Božić mojeg djetinstva. Sada već imam svoju obitelj i unuke, ali svaki put kada pojedem naranču miris iste me vraća na taj nezaboravni Božić. Mislim da ću ovog Božića svoju priču ispričati unucima. Znam da će se čuditi kako nam je jedna naranča mogla toliko značiti. Ali značila je, svijet je tada bio drugačiji. Marija Cepanec

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevi studenti ponovno su se okupili na trećim po redu Workshop Daysima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom četiri dana, od 15. do 19. travnja 2024., Fakultet organizacije i informatike, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, ugostio je partnere iz realnog sektora koji su održali tematske radionice iz područja poslovne analize, dizajna i korisničkog iskustva, upravljanja podacima, programiranja, ali i samoupravljanja i upravljanja timovima.

Ukupno 14 poslodavaca dijelilo je znanje sa studentima, a osim učenja, studenti su imali priliku i za neformalno druženje i umrežavanje.

Workshop Daysi su osmišljeni s ciljem nadopunjavanja konkretnih znanja i vještina studenata koje su danas vrlo tražene na tržištu rada te upoznavanja s konkretnim alatima, programima i izazovima s kojima poslodavci rade i s kojima se svakodnevno susreću. Studenti su imali priliku za interakciju s poslodavcima, rješavanje nejasnoća ili zadanih problema/zadataka (eng. Work Based Learning model) te za postavljanje pitanja vezanih za karijerni put.

– Drago nam je ugostiti poslodavce koji prenose znanje našim studentima, a još više nas veseli što je veliki broj njih naši bivši studenti, odnosno alumniji. Važan nam je odnos koji s njima ostvarujemo i radujemo se širenju mreže i dodatnim aktivnostima i mogućnostima kroz koje ćemo surađivati – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Ovogodišnji sudionici Workshop Daysa bili su: APIS IT, Ars Futura, Cetitec, CROZ d.o.o., CS Computer Systems, Emil Frey Digital d.o.o., Financijska agencija – FINA, IGEA d.o.o., Konzum Plus d.o.o., OTP banka d.o.o., Poslovna inteligencija, SICK Mobilisis, Speck i Undabot d.o.o.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje