Povežite se s nama

Život i društvo

Pričom o najljepšem Božiću iz djetinjstva do nagrada!

Objavljeno:

- dana

NAGRAĐENA OBITELJ CEPANEC IZ TOMAŠEVCA

– Jako se veselimo dobivenim darovima koji će itekako dobro doći cijeloj mojoj obitelji – rekla je Marija Cepanec iz Tomaševca čija je božićna priča jedna od četiri nagrađene u projektu Mjesec obitelji, koji su u studenom zajedno pokrenuli Shopping centar Lumini i 7Plus Regionalni tjednik.

Marija Cepanec je u društvu sina Roberta i pet i pol godišnje unuke Ele preuzela vrijedne nagrade u Luminiju: 1.500 kuna u vodećem talijanskom brendu UPIM, paket hipermarketa Victus i ulaznice za CineStar.

Veselje za sedmeročlanu obitelj Cepanec

– Naša je obitelj sedmeročlana, uz sina Roberta i unuku Elu imam još unuka Dorijana, kćer Kristinu i snahu Valeriju. Moj suprug Josip trenutno je u bolnici, no nadamo se da će se brzo oporaviti i doći kući do Božića koji u našoj obitelji ima posebno mjesto – otkrila je Marija Cepanec koja voli pisati, čitati knjige i pripovijedati.

– Svojim unucima volim prepričavati doživljaje iz djetinstva, a tako je i nastala ova priča u kojoj sam opisala svoj najljepši Božić – otkrila je Marija Cepanec.

Božić u našoj obitelji oduvijek ima posebno mjesto, otkrila je autorica nagrađene priče

Obitelj Cepanec iz Tomaševca treća je nagrađena obitelj u projektu Mjesec obitelji. U prošlim brojevima nagrađene su obitelji Berislava Njegovca i Alena Samboleca iz Varaždina, a posljednja obitelj koja će biti nagrađena u sklopu projekta Mjesec obitelji i predstavljena u narednom broju 7Plus Regionalnog tjednika bit će obitelj Korpar.

U sklopu projekta Mjesec obitelji pristiglo je preko 40 priča obitelji diljem Varaždinske županije, a četiri najbolje izabrao je književnik i naš kolumnist mr. sc. Denis Peričić. Među njima je i priča Marije Cepanec.

– Ovo je jedna od najboljih, mnogih pristiglih “crtica”, osobnih zapisa o proslavi Božića. Ističe se urednim, razložnim i suptilnim stilom, zaokružena je, posebice zahvaljujući motivu naranče koji autorica umješno koristi kao simbol pravih vrijednosti Božića, kao simbol skromnosti i topline što je u opreci sa sadašnjim konzumerizmom – istaknuo je mr. sc. Peričić.

Priču Marije Cepanec u cjelosti možete pročitati u nastavku.

Skromna i siromašna obitelj, otac, majka i nas petero djece. Badnje jutro, hladno je. Za doručak imamo žgance s mlijekom. Hvala Bogu, za ručak majka priprema dravsku ribu. A malo poslije miris orehnjače, kuhanog vina i cimeta se proširio našim malim domom. Svatko u obitelji ima svoj zadatak. Majka sprema ručak, starije sestre pomažu, a manji pripremaju stol za badnji ručak. Ispod stola je slamica i na njoj mali Isusek s kojim se najmanji petogodišnji braco stalno igra. Majka ga opominje, blago. A otac upravo unosi bor, veliki je ove godine. Mi djeca smo odmah poskakali i navalili na kutiju s božičnim nakitom. Svatko pokušava što više pridonjeti svečanom izgledu bora. Ima tu ukrasa od krepa, papira, slame, oraha i jabuka. Ali otac nas je ove godine iznenadio i novim ukrasima. Bili su to bomboni, s malim vezicama za vješanje, prekrasnih boja, plavi, bijeli, crveni. Dok otac nije gledao nekoliko sam sakrila u vestu da poslije podijelim s braćom. Ostalim bombonima ćemo se pogostiti nakon Tri kralja, a šarene papiriće staviti u debelu knjigu da se izravnaju i druge godine u njih zamotati orahe i isto ukrasiti bor. Badnjak smo proveli u igri i veselju, s pjesmom. A ove godine svi idemo na polnočku. Baš svi, i mi najmlađi. Po povratku kući nitko nije mogao od uzbuđenja zaspati. U mislima smo pokušali pogoditi što naš čeka ujutro ispod bora. I jutro je konačno stiglo. Otac i majka su nas djecu odveli do bora i svakome dali mali okrugli plavkasti smotuljak. A unutra naranča. Moja prva naranča u životu. Tada sam imala 6 godina i nisam mogla vjerovati svojoj sreći. Bila je prekrasne crveno-narančaste boje, a kako je tek mirisala…A okus, na prvo kiselo. A zatim slatko, predivno. Svi smo bili presretni i izljubili smo oca i majku. Bio je to najljepši Božić mojeg djetinstva. Sada već imam svoju obitelj i unuke, ali svaki put kada pojedem naranču miris iste me vraća na taj nezaboravni Božić. Mislim da ću ovog Božića svoju priču ispričati unucima. Znam da će se čuditi kako nam je jedna naranča mogla toliko značiti. Ali značila je, svijet je tada bio drugačiji. Marija Cepanec

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!