Povežite se s nama

Međimurje

Prigodnom svečanosti i druženjem mještana obilježen Dan Kuršanca

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 5. kolovoza, na blagdan Gospe snježne, svoj dan obilježio je Kuršanec.

Proslava je i ove godine uključivala misno slavlje, polaganje vijenaca te prigodno druženje brojnih mještana, obilježivši ujedno i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Misno slavlje u kapeli Gospe snježne predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar, anakon toga jepolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulom branitelju u Domovinskom ratu Branku Kosu, kojem je prije nekoliko godina u središtu mjesta postavljeno spomen-obilježje.

Počast su odali članovi njegove obitelji, zamjenik predsjednika Vijeća Grada Čakovca Josip Varga, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kuršanec Siniša Kregar, predsjednik Mjesnog odbora Šandorovec Dejan Tomašić, članovi Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Kuršanec i Udruge Krašovec, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mještani.

Sjećanje na važan datum

U ime Grada Čakovca i gradonačelnice Ljerke Cividini mještanima je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te Dan Kuršanca čestitao zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Josip Varga.

Osim čestitki, Varga je govorio o podršci Grada mjesnim odborima i njihovu razvoju, naglasivši da je vrijeme za promjene i okretanje k novim načinima financiranja projekata, prvenstveno iz fondova Europske unije.

Govorio je i o sjećanju na važan datum iz novije hrvatske povijesti, izrazivši zahvalnost svima onima koji su dali svoj doprinos u oslobađanju hrvatskih teritorija te stvaranju današnje Hrvatske.

S nekoliko riječi mještanima se obratio i domaćin, predsjednik Mjesnog odbora Kuršanec Siniša Kregar.

Prigodno druženje nastavljeno je u prostorijama Društvenog doma u središtu Kuršanca.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje