Povežite se s nama

Međimurje

Prihod od koncerta za Udrugu crveni nosovi i knjigu Varaždinke Kumrić “Pobijedila sam leukemiju”

Objavljeno:

- dana

HUMANITARNI KONCERT U HNK VARAŽDIN

Umjesto Hrvatske udruge leukemije i limfoma (UOLL), pokrovitelji humanitarnog koncerta “Pobijedila sam leukemiju” koji će se održati ovog utorka 9. prosinca u 19.30 sati u koncertnoj dvorani HNK Varaždin je Zaklada solidarnosti grada Varaždina.

Prihod od koncerta namijenjen je Udruzi crveni nosovi – klaunovidoktori koja pruža psihosocijalnu podršku svima koji su bolesni i pate pomoću humora i izdavanju knjige “Pobijedila sam leukemiju” autorice Marije Kumrić iz Varaždina.

Bez promjene programa, nastupa i Ana Rucner

Na koncertu će nastupiti Jagoda Kralj Novak (dramska umjetnica), Valentina Geci (operna pjevačica iz Varaždina), Danijel Oto (korepetitor na glasoviru), Zorana Šonca (pratnja na klavijaturi), Vera Svoboda (pjevačica koja će izvoditi starogradske pjesme), Ana Rucner (violončelistica), renesansni ansambl Mistrel (izvodi baroknu glazbu), Mario Igrec i Klezmer sastav, kantautor Stjepan Anađalak, Nenad Kumrić i Ivica Pepelko iz Varaždina, Tamburaški sastav Pajdaši (instrumentalna pratnja), Giovanni Furlan. Specijalne gošće večeri bit će ruski ženski zbor Rjabinuška, a bit će i gost iznenađenja.

Podsjećamo, cijena ulaznice je 40 kuna, a moći će se kupiti na blagajni HNK Varaždin prije koncerta.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT/Foto: Sime Eskinja

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje