Povežite se s nama

U fokusu

Prihvaćen proračun vrijedan 230,8 milijuna eura. Stričak: ovaj proračun vodi brigu o svakom čovjeku

Objavljeno:

- dana

Vijećnici županijske Skupštine većinom su glasova prihvatili prijedlog Proračuna za 2023. godinu. Proračun iznosi 230,8 milijuna eura i iskazan je po prvi puta u novoj, službenoj valuti RH, euru. Reformisti i SDP glasali su protiv.

Župan Anđelko Stričak je prilikom predstavljanja proračuna istaknuo kako se vodila briga o potrebama građana te da su ovime osigurana sredstva za preko 40 kapitalnih projekata.

– Svaki proračun je odraz trenutka i prilika u kojima živimo, a živimo u poprilično neizvjesnim vremenima. Prije dvije godine ga je definirala epidemija koronavirusa, sada energetska kriza, ali bez obzira na sve te izazove, svaki proračun mora najprije voditi brigu o čovjeku. Ovaj proračun, osim što vodi brigu o svim generacijama građana, isto tako određuje smjer razvoja Varaždinske županije u ovom desetljeću. Ovih 230,8 milijuna eura ujedno je konsolidirani proračun u koji je uključeno svih 57 proračunskih korisnika Županije. U ukupnom Proračunu, sama Županija, odnosno ono što je nekad bio „županijski proračun“ sudjeluje s 42,4 milijuna Eura – rekao je Stričak.

U obrazovanje će Županija uložiti sveukupno 74 milijuna kuna, a tu su uključeni projekti poput izgradnje i dogradnje škola i dvorana, energetska obnova objekata, ali i povećanje stipendija za 32 posto. Osigurana su također i sredstva za produženi boravak. Osmišljen je projekt da svaka škola do kraja mandata proizvodi dio energije, a 40 posto već to čini. Dogradit će se, energetski obnoviti ili izgraditi 13 škola i dvorana.

Planirana su i velika ulaganja u zdravstvo.

– Za iduću godinu možemo reći da će biti povijesna godina za zdravstvo Varaždinske županije. U području zdravstva provodimo projekte čija je vrijednost 122 milijuna eura. Već početkom godine bit će otvoreni u sklopu Opće bolnice Varaždin objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija ukupne vrijednosti 11,3 milijuna eura. U sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice završavamo Spinalni centar. Taj objekt je izgrađen, za njega je ishođena uporabna dozvola te će u sljedećoj godini biti opremljen i otvoren. Njegova ukupna vrijednost je 18,2 milijuna eura – rekao je Stričak.

Sljedeće godine će početi izgradnja najvećeg i najznačajnijeg projekta – Centralnog operacijskog bloka, za koji je javna nabava za izbor izvođača radova u tijeku. Njegova procijenjena vrijednost je 53,8 milijuna eura i on se financira europskim sredstvima, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Također, u zgrade Opće bolnice Varaždin u Novom Marofu, Klenovniku i Varaždinu koje su oštećene u potresu bit će uloženo 8,3 milijuna eura, za što su dobivena bespovratna sredstva.

– U pripremi je i obnova unutrašnjosti Minerve. Projektno-tehnička dokumentacija iznosi 164.000 eura, a procijenjena vrijednost radova je 17,2 milijuna eura. Njime se predviđa uređenje smještajnih kapaciteta, obnova trga objekta Minerva, unutarnjeg i vanjskog bazenskog kompleksa, vodeni park i wellness zona, kao i uređenje kuhinje, restorana i kongresne dvorane. Uz navedeno, u planu je i projekt izgradnje i opremanja nove zgrade Zavoda za javno zdravstva za koji je u 2023. planirano 3,8 milijuna eura iz sredstava Zavoda, dok je ukupna procijenjena vrijednost izgradnje 13,2 milijuna eura. Za Dom zdravlja – za nabavu nove opreme planirano je 156.680 eura, a za tekuće i investicijsko održavanje 166 tisuća eura, što zajedno iznosi 324 tisuće eura. Za Nastavni  zavod za hitnu medicinu – 2023. godini planirana je nabava 5 vozila za sanitetski prijevoz (za Varaždin 2 vozila te po jedno za ispostave Ludbreg, Ivanec i Novi Marof po jedno vozilo). Vrijednost nabave iznosi 331.807 eura – najavio je Stričak.

Proračunom za 2023. godinu osigurana su i sredstva za nastavak aktivnosti u gospodarstvu. U proračunu su također osigurana sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 927.871 eura, dakle gotovo 7 milijuna kuna.

Pripremaju se i tri projekta za koje su već osigurana bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i to za: Regionalni centar civilne zaštite, Revitalizacija austrougarskog vojnog kompleksa u svrhu očuvanja povijesne baštine te projekt Posjetiteljski centar Gaveznica – Kameni vrh.

U pripremi tu uz to i projekti Obnova spomenika parkovne arhitekture arboretum Opeka i Prezentacijski centar Gomila.

– Kada sve ovo sumiramo, dolazimo do podatka da Varaždinska županija završava, provodi i projektira više od 40 kapitalnih projekata čija je vrijednost veća od 311 milijuna eura, odnosno 15 županijskih proračuna. Usporedbe radi u kunama, vrijednost projekata je veća od 2,3 milijarde kuna. O koliko je ogromnim investicijama riječ, jasno govori podatak da izvorni prihodi županijskog proračuna iznose 20,9 milijuna eura i čine svega 9 % proračuna. U 2023. godini predlaže se značajan rast bespovratnih EU sredstava u županijskom dijelu Proračuna – za gotovo 30 % u odnosu na 2022. godinu, odnosno 1,2 milijuna eura. Stoga ovaj proračun, osim što vodi brigu o svakom čovjeku, on je i proračun iskoraka. Jer ako te investicije ne pokrenemo mi, tko će, ako nećemo sada, kada ćemo – zaključio je Stričak.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje