Povežite se s nama

U fokusu

Prihvaćen proračun Županije za 2018. “težak” 245,6 milijuna kuna: za usavršavanje liječnika 400.000 kuna

Objavljeno:

- dana

DUGO SE RASPRAVLJALO

Nakon poduže rasprave većinom glasova prihvaćen je proračun Varaždinske županije za 2018. godinu koji iznosi 245,6 milijuna kuna, te je za 40 milijuna kuna, odnosno za 20 % viši u odnosu na 2017. godinu.

Protiv najvažnijeg financijskog dokumenta Varaždinske županije bili su jedino vijećnici Živog zida, dok su HNS-ovi vijećnici bili suzdržani i to zato što nije prihvaćen njihov amandman, objasnio je Vladimir Stolnik u ime kluba vijećnika HNS-a Varaždinske županije.  

Veći proračun zbog investicije u energetsku obnovu  objekata 

U proračunu je osigurano i 400.000 kuna za usavršavanje liječnika, što je bio amandman kluba Reformista, HDZ-a, HSS-a i HSU-a. 

Inače, glavni razlog povećanja proračuna za 2018. godinu su investicije u energetsku obnovu objekata. One će se najvećim dijelom financirati novcem iz EU fondova, državnog proračuna i proračuna Županije, koja će za projekte u 2018. godine uzeti kredit u iznosu od 7,5 milijuna kuna, ali samo u slučaju da izostanu sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

– Mi ćemo sasvim sigurno u idućoj godini smanjiti dug i kredit nećemo realizirati – rekao je župan Radimir Čačić tijekom rasprave o proračunu za 2018. na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

 U tri godine u energetsku obnovu javnih objekata bit će uloženo više od 100 milijuna kuna.

U 2018. Varaždinska županija počinje investicijski ciklus kojim će u tri godine u energetsku obnovu javnih objekata biti uloženo više od 100 milijuna kuna. U planu je energetska obnova dvije srednje i osam osnovnih škola ukupne vrijednosti 35,6 milijuna kuna. To su Druga gimnazija Varaždin, Srednja škola Ivanec, OŠ Martijanec, Područna škola Cvetlin pri OŠ Višnjica, OŠ Varaždinske Toplice, OŠ Novi Marof, OŠ Donja Voća, OŠ Radovan, Područna škola Lovrečan pri OŠ Cestica, Područna škola Nedeljanec pri OŠ Vidovec.

Osim toga, pokreće se energetska obnova javnih objekata ukupne vrijednosti 69 milijuna kuna: zgrade Vodotornja u Vrazovoj ulici, zatim zgrada Psihijatrije, Poliklinike i Radiologije u krugu Opće bolnice Varaždin, Minerve u Varaždinskim Toplicama i drugih objekata u zdravstvu, kao i Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin.  

 Više novaca osigurat će se i za poljoprivredu, za koju će biti izdvojeno dodatnih četiri milijuna kuna, što je pohvalio i HNS-ov vijećnik Vladimir Stolnik.

– Moram pohvaliti što će poljoprivrednici dobiti više novaca,  ali i to što aktualna županijska vlast nastavlja s ulaganjima u obrazovanje. Proračun je realan iako moram reći da su moja očekivanja puno veća, od župana koji ima snage i koji je govorio da uvijek moraš težiti nemogućem i onda ćeš ostvariti 80 %. Ovaj proračun je samo 60 %. Siguran sam i da ćemo dobiti vraćeno 30 milijuna kuna za JPP projekte. Zar netko sumja da nećemo dobiti tih 30 milijuna kuna? – pitao je Stolnik.

Da će se isplatiti 30 milijuna kuna siguran je i župan Čačić koji je najavio da će su u 2018. godini nastaviti uštede u proračunu.  

Vijećnici Živog zida, koji su glasali protiv, ustvrdili su da proračun nije socijalno osjetljiv, već se samo ulaže u građevinske objekte.

– Ima li smisla ulagati u škole i bolnice, koje će biti prazne? Tko će plaćati kredite? Vi liječnike pokušavate zadržati novim fasadama – rekao je vijećnik Živog zida Mladen Rogina. 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje