Povežite se s nama

U fokusu

Prihvaćen proračun Županije za 2018. “težak” 245,6 milijuna kuna: za usavršavanje liječnika 400.000 kuna

Objavljeno:

- dana

DUGO SE RASPRAVLJALO

Nakon poduže rasprave većinom glasova prihvaćen je proračun Varaždinske županije za 2018. godinu koji iznosi 245,6 milijuna kuna, te je za 40 milijuna kuna, odnosno za 20 % viši u odnosu na 2017. godinu.

Protiv najvažnijeg financijskog dokumenta Varaždinske županije bili su jedino vijećnici Živog zida, dok su HNS-ovi vijećnici bili suzdržani i to zato što nije prihvaćen njihov amandman, objasnio je Vladimir Stolnik u ime kluba vijećnika HNS-a Varaždinske županije.  

Veći proračun zbog investicije u energetsku obnovu  objekata 

U proračunu je osigurano i 400.000 kuna za usavršavanje liječnika, što je bio amandman kluba Reformista, HDZ-a, HSS-a i HSU-a. 

Inače, glavni razlog povećanja proračuna za 2018. godinu su investicije u energetsku obnovu objekata. One će se najvećim dijelom financirati novcem iz EU fondova, državnog proračuna i proračuna Županije, koja će za projekte u 2018. godine uzeti kredit u iznosu od 7,5 milijuna kuna, ali samo u slučaju da izostanu sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

– Mi ćemo sasvim sigurno u idućoj godini smanjiti dug i kredit nećemo realizirati – rekao je župan Radimir Čačić tijekom rasprave o proračunu za 2018. na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

 U tri godine u energetsku obnovu javnih objekata bit će uloženo više od 100 milijuna kuna.

U 2018. Varaždinska županija počinje investicijski ciklus kojim će u tri godine u energetsku obnovu javnih objekata biti uloženo više od 100 milijuna kuna. U planu je energetska obnova dvije srednje i osam osnovnih škola ukupne vrijednosti 35,6 milijuna kuna. To su Druga gimnazija Varaždin, Srednja škola Ivanec, OŠ Martijanec, Područna škola Cvetlin pri OŠ Višnjica, OŠ Varaždinske Toplice, OŠ Novi Marof, OŠ Donja Voća, OŠ Radovan, Područna škola Lovrečan pri OŠ Cestica, Područna škola Nedeljanec pri OŠ Vidovec.

Osim toga, pokreće se energetska obnova javnih objekata ukupne vrijednosti 69 milijuna kuna: zgrade Vodotornja u Vrazovoj ulici, zatim zgrada Psihijatrije, Poliklinike i Radiologije u krugu Opće bolnice Varaždin, Minerve u Varaždinskim Toplicama i drugih objekata u zdravstvu, kao i Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin.  

 Više novaca osigurat će se i za poljoprivredu, za koju će biti izdvojeno dodatnih četiri milijuna kuna, što je pohvalio i HNS-ov vijećnik Vladimir Stolnik.

– Moram pohvaliti što će poljoprivrednici dobiti više novaca,  ali i to što aktualna županijska vlast nastavlja s ulaganjima u obrazovanje. Proračun je realan iako moram reći da su moja očekivanja puno veća, od župana koji ima snage i koji je govorio da uvijek moraš težiti nemogućem i onda ćeš ostvariti 80 %. Ovaj proračun je samo 60 %. Siguran sam i da ćemo dobiti vraćeno 30 milijuna kuna za JPP projekte. Zar netko sumja da nećemo dobiti tih 30 milijuna kuna? – pitao je Stolnik.

Da će se isplatiti 30 milijuna kuna siguran je i župan Čačić koji je najavio da će su u 2018. godini nastaviti uštede u proračunu.  

Vijećnici Živog zida, koji su glasali protiv, ustvrdili su da proračun nije socijalno osjetljiv, već se samo ulaže u građevinske objekte.

– Ima li smisla ulagati u škole i bolnice, koje će biti prazne? Tko će plaćati kredite? Vi liječnike pokušavate zadržati novim fasadama – rekao je vijećnik Živog zida Mladen Rogina. 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Općoj bolnici Varaždin danas, 1. ožujka, predstavljena je zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija OB Varaždin.

Sustav zračne pošte instalirani je te je u funkciji od studenoga prošle godine, a pomoću tog instaliranog sustava laboratorij dolazi do zgrade Interne, čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem. Sustav zatim brzo i sigurno transportira epruvete s uzorcima direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Na konferenciji za medije objašnjeno je da sustav naziva TEMPUS600 predstavlja jedinstveni transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta, do laboratorija unutar nekoliko sekundi. Postojeći sustav TEMPUS600 prilikom instalacije odrađen je tako da se može instalirati u nove i postojeće zgrade bolnice te se može povezati sa sustavima automatizacije u laboratoriju.

Procijenjena vrijednost sustava linije iznosi milijun kuna, a sastoji se od: ulazne stanice za slanje uzoraka pojedinačno, sa mjesta uzorkovanja (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat uzoraka u laboratoriju.

– Moram izraziti veliko zadovoljstvo što smo u Hrvatskoj prvi dobili priliku da se instalira uređaj za transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzorci moraju biti analizirani, a to je naš laboratorij. Uređaj se zove TEMPUS, riječ je o sustavu pneumatskih cijevi koji se sastoji od nekoliko jedinica, jedna je ulazna jedinca u paviljonu Službe za interne bolesti i pedijatrijski odjel, a povezana je s cijevi dugačkom od 195 metara sa našom jedinicom, koja se nalazi u laboratoriju gdje vršimo prihvat tih uzoraka. Veliki napredak u radu, zbrinjavanju i pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima koji se zbrinjavaju u našoj hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti je taj što uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij unutar 25 do 31 sekundi. Znači, nema više potrebe (za hitne pacijente) za dostavom uzoraka od dostavljača ili medicinske sestre. Uzorak odmah ulazi u obradu u pristupa se analizi te unutar tog zlatnog sata (od uzorkovanja do isporuke rezultata) su rezultati dostupni unutar maksimalno sat vremena – rekla je voditeljica Odjela medicinsko-biokemijskog laboratorija Ivanka Ostroški.

Dodala je da to doprinosi da kliničari, na temelju nalaza, donose zaključak o tome hoće li pacijenta smjestiti na odjel ili otpustiti na kućno liječenje. Ujedno je naglasila da je ovakav sustav prvi u Hrvatskoj instaliran u OB Varaždin i to početkom studenoga u fazi COVID najtežeg trenutka, a potom u Zadru. U svijetu se nalazi još u 124 bolnice i u 21 zemlji.

– Cijela priča košta 1.000.000 kuna, s 100.000 kuna pripremama, a bili smo potaknuti činjenicom da su nam građevinski radovi koje obavljamo na objedinjenom hitnom prijmu i dnevnoj kirurgiji, omogućili da napravimo te iskope. Kao što je ravnatelj dr. Kudelić naglasio, kad ljudi vele „zračna pošta“ misle da nešto ide po zraku, ali ne. Uređaj radi na pritisak zraka u cijevima, koje su pod zemljom. Sve zajedno je „kičma“ jedne mreže paviljonskog sustava bolnice i ovakva vrsta komunikacije je optimalna, najbolje što možemo učiniti – zaključio je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

“Brojne terase danas se neće otvoriti, brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Današ je počelo popuštanje mjerea za ugostitelje, a situaciju su komentirali iz Udruge Glas poduzetnika, Regionalnog ureda Varaždin.

Najavili su i da u utorak, 2. ožujka, u Varaždin dolazi Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik Glasa poduzetnika.

Priopćenje o popuštanju mjera u nastavku prenosimo u cijelosti, a potpisuje ga Darko Molnar, Koordinator Regionalnog ureda Varaždin Udruge Glas poduzetnika.

Danas se napokon otvaraju terase ugostiteljskih objekata, a dok pojedini političari kažu da je ovo nagrada ugostiteljima i građanima zbog dobre epidemiološke situacije, podsjetimo što se sve događalo.

Prije svega želio bih naglasiti kako od početka zagovaramo pridržavanje mjera, kad su one realne, provedive i normalne, te nam je na prvom mjestu zdravlje gostiju i zaposlenika.

Međutim, gorka je ova nagrada kad znamo da se brojne terase danas neće otvoriti, da brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize i da radna mjesta nisu sačuvana.

Gorka je ova nagrada kad se sjetimo kašnjenja isplata potpora za očuvanje radnih mjesta, kao i kad se sjetimo prizora tjeranja gostiju koji su se zadržali ispred objekata nakon što bi kroz prozorčiće dobili kavu.

Ovom prilikom i velika zahvala HOK-u u ime svih njegovih prisilnih članova, koji je zdušno poslao plan dospjeća komorskog doprinosa u paušalnom iznosu za 2021 godinu. Umjesto da oni budu primjer i oslobode svoje prisilne članove komorskog doprinosa barem do kraja 2021, među prvima su poslali podsjetnike na svoj parafiskalni namet.

Vjerujemo u skori kraj prisilnog članstva i u HOK-u i HGK, a podsjećamo i župana, gradonačelnike i načelnike na naše zahtjeve za ukidanje nameta.

Imamo u Hrvatskoj gradove i općine koji su ukinuli namete ili su minimalni pa vjerujemo da će I u našoj županiji krenuti za tim primjerom. Jer, imamo vidljive dokaze da se može ne samo egzistirati nego i razvijati, a bez da teret na leđima nose poduzetnici, ali i radnici u privatnom sektoru. Cilj je da Varaždinska županija postane free zona poreza na potrošnju do kraja godine i da maksimalno smanjimo sve namete, a s ciljem razvoja gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i plaća radnicima.

I za kraj, hvala svim građanima na strpljenju, podršci…

Zato danas izađite, popijte kavu u omiljenom kafiću i naručite omiljeno jelo u restoranu. Na taj ćete način podržati ugostitelje, a obavezno se pridržavajte mjera kako zbog sebe, svog zdrvlja, ali i svih drugih, tako i zbog mogućeg represivnog aparata koji čeka iza ugla u vidu inspektora i redara i broji vam gutljaje i zalogaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!