Povežite se s nama

Život i društvo

Prijateljstvo dugo puna dva desetljeća

Objavljeno:

- dana

Udruga prijatelja dvorca Maruševec

Udruga prijatelj dvorca Maruševca sutra, 6. listopada, slavi 20. rođendan.

Prijatelji društva i njihovi gosti na Svečanoj će se sjednici prisjetiti svojih početaka, razgovarati o sadašnjosti i iznijeti planove za budućnost.

– Udruga se brine za kulturnu i povijesnu vrijednost Maruševca i maruševečkog kraja. Istražuje povijest i obilježava važne datume i osobe maruševečkog kraja, potiče zalaže se za ljudska prava, bai se humanitarnim radom, zaštitom okoliša, organizira koncerte i druga kulturna događanja … – rekla nam je predsjednica Udruge, Blanka Glavica Jačmenica.

Legenda kaže da je na prostor današnjeg Maruševca u neka davna vremena došla Čehinja Maruša, sagradila dvor i osnovala obitelj. Tako je nastao Maruševec i dobio ime po svojoj osnivačici. Dvorac Maruševec u svom zidanom obliku spominje se već rane 1547. godine, a bio je vlasništvo obitelji Vragović o čemu svjedoče natpis i grb obitelji na zapadnoj strani dvorca.

Hrvatsko kulturno vijeće za dvorac Maruševec kaže da svojom ljepotom nimalo ne zaostaje za daleko poznatijim Trakošćanom  kako je zasigurno riječ o jednom od najljepših dvoraca Varaždinske županije.    

-Dvorac Maruševec nalazi se na rubu parka koji je danas dosta zarastao, ali će pažljiviji promatrač ipak uočiti tragove nekadašnjeg sjaja u raznim vrstama drveća koja još uvijek rastu. Sam dvorac je nažalost zatvoren, i djelomično u ruševnom stanju. Vjerojatno će tako ostati još neko vrijeme budući da se u današnjim vremenima radije ulaže u gradnju raznih nogometnih stadiona u metropoli nego u brigu o kulturnoj baštini. Neovisno o svemu tome, dvorac je krasan izvana i vrijedan posjeta – piše na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća.

Iz Vijeća ističu kako dvorac krasi 600 godina duga povijest te da bi njegovim uređenjem cijeli kraj mogao dobiti prostor u kojem se može nešto naučiti kako o prošlosti samog dvorca, tako i o hrvatskoj povijesti općenito..

Izvor:
Foto: Hrvatsko kulturno vijeće

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Srednje škole Novi Marof odlični na državnom natjecanju iz geografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osnovna škola „Lijepa naša“ u Tuhlju u Krapinsko-zagorskoj županiji bila je domaćin državnog natjecanja u geografiji na kojem je sudjelovalo i troje učenika iz Srednje škole Novi Marof koji su postigli izvrsne rezultate.

Sanjin Milevčić (2.g) zauzeo je drugo mjesto. Isti uspjeh postigla je i Jasmina Klopotan (4.e), dok je njezin kolega iz razreda Matej Koren potvrdio izvrsne uspjehe novomarofske Srednje škole plasmanom na 4. mjesto.

Milevčić se natjecao u vrlo jakoj konkurenciji učenika 2. razreda gimnazije te je najbolje riješio istraživački rad, a do prvog mjesta ga je dijelilo samo 0,5 boda.

Klopotan i Koren iskazali su se kao ponajbolji poznavatelji geografije među natjecateljima strukovnih škola (B kategorija). Treba istaknuti da je Matej Koren, učenik s tjelesnim teškoćama, imao najbolje riješeni ispit znanja. Do ovih izvrsni rezultate učenike je vodio njihov mentor prof. Dominik Benjak.

Što se tiče samog natjecanja, ono je održano u dva termina. Za maturante je natjecanje bilo održano online u matičnim školama krajem svibnja, dok je za ostale učenike natjecanje održano u OŠ „Lijepa naša“ u Tuhlju od 5. do 7. lipnja 2023. Natjecanje je organizirano u dva dijela. Prvog dana učenici su pisali istraživački rad, a drugog dana ispit znanja.

Ravnatelj škole Nikola Žganec čestitao je učenicima i mentoru na sjajnom uspjehu, dodavši da su upravo uspješni učenici i njihovi odlični rezultati najbolji promotori Srednje škole Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje