Povežite se s nama

Život i društvo

Prijateljstvo dugo puna dva desetljeća

Objavljeno:

- dana

Udruga prijatelja dvorca Maruševec

Udruga prijatelj dvorca Maruševca sutra, 6. listopada, slavi 20. rođendan.

Prijatelji društva i njihovi gosti na Svečanoj će se sjednici prisjetiti svojih početaka, razgovarati o sadašnjosti i iznijeti planove za budućnost.

– Udruga se brine za kulturnu i povijesnu vrijednost Maruševca i maruševečkog kraja. Istražuje povijest i obilježava važne datume i osobe maruševečkog kraja, potiče zalaže se za ljudska prava, bai se humanitarnim radom, zaštitom okoliša, organizira koncerte i druga kulturna događanja … – rekla nam je predsjednica Udruge, Blanka Glavica Jačmenica.

Legenda kaže da je na prostor današnjeg Maruševca u neka davna vremena došla Čehinja Maruša, sagradila dvor i osnovala obitelj. Tako je nastao Maruševec i dobio ime po svojoj osnivačici. Dvorac Maruševec u svom zidanom obliku spominje se već rane 1547. godine, a bio je vlasništvo obitelji Vragović o čemu svjedoče natpis i grb obitelji na zapadnoj strani dvorca.

Hrvatsko kulturno vijeće za dvorac Maruševec kaže da svojom ljepotom nimalo ne zaostaje za daleko poznatijim Trakošćanom  kako je zasigurno riječ o jednom od najljepših dvoraca Varaždinske županije.    

-Dvorac Maruševec nalazi se na rubu parka koji je danas dosta zarastao, ali će pažljiviji promatrač ipak uočiti tragove nekadašnjeg sjaja u raznim vrstama drveća koja još uvijek rastu. Sam dvorac je nažalost zatvoren, i djelomično u ruševnom stanju. Vjerojatno će tako ostati još neko vrijeme budući da se u današnjim vremenima radije ulaže u gradnju raznih nogometnih stadiona u metropoli nego u brigu o kulturnoj baštini. Neovisno o svemu tome, dvorac je krasan izvana i vrijedan posjeta – piše na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća.

Iz Vijeća ističu kako dvorac krasi 600 godina duga povijest te da bi njegovim uređenjem cijeli kraj mogao dobiti prostor u kojem se može nešto naučiti kako o prošlosti samog dvorca, tako i o hrvatskoj povijesti općenito..

Izvor:
Foto: Hrvatsko kulturno vijeće

Život i društvo

Svjetleće dekoracije i ove godine pod budnim okom inspektora Državnog inspektorata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju zaštite i sigurnosti potrošača, tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi inspekcijske nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi.

Nadzori su usmjereni prvenstveno prema gospodarskim subjektima koji uvoze i na tržište Republike Hrvatske stavljaju te distribuiraju tkz. ‘lampice’. Ovim nadzorima se želi postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima.

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz Pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja.

– Napominjemo kako je istovjetnu akciju Državni inspektorat proveo tijekom 2020. godine. Tada je izvršena provjera dokumentacije o sukladnosti, ispravnosti označavanja te ispravnosti uputa o uporabi i sigurnosnih upozorenja priloženih uz proizvod te je obavljen 41 inspekcijski nadzor nad gore navedenim subjektima. Pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 % pregledanih modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora. U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere – objavio je Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sračinec prekrasno okićen za Božić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca članice i članovi Dječjeg vijeća Općine Sračinec, uz pomoć članica Udruge žena Preslica i Općine Sračinec, okitila su božićna drvca u centru Sračinca.

Došla su pod vodstvom učiteljice Đurđice Kovačić, vijećnice Općinskog vijeća Općine Sračinec, a s pripremljenim ukrasima dočekala ih je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

– Tradicionalno uz blagdan Božića palimo ukrasnu uličnu rasvjetu, kitimo drvca na zelenoj površini uz općinsku zgradu, a upaljena je i druga adventska svijeća. Bilo bi lijepo da nam za Božić padne snijeg, to bi nas razveselilo sve, a posebno djecu koja u ovim blagdanima najviše uživaju – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Krunoslavom Lukačićem asistirao u božićnom kićenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje