Povežite se s nama

U fokusu

Prijave za energetsku obnovu kuća 14. listopada, evo koje su novosti i koja dokumentacija je potrebna

Objavljeno:

- dana

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je jučer dugo očekivani poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Poziv je dostupan na internetskih stranicama Fonda a prijave građana čiji objekti nisu oštećeni u potresu počinju se zaprimati 14. listopada 2021. godine.

Podsjetimo, zadnji poziv bio je objavljen prošle godine, a interes je bio puno veći nego što je bilo osiguranih sredstava. Sad je osigurano 300 milijuna kuna, a svi zainteresirani mogu se prijaviti 14. listopada od 9 sati, isključivo putem sustava za e-prijavu.

O toj temi raspravljalo se jučer i u Saboru, a HNS-ov Predrag Štromar postavio je pitanje hoće li građani moći iskoristiti dokumentaciju koju su prikupili u prošlom pozivu, a nisu dobili subvencije jer nije bilo dovoljno sredstava.

– Zanima me može li se ljudima omogućiti da ne moraju ponovo skupljati istu dokumentaciju – rekao je Štromar i napomenuo kako je dokumentacija skupa. To je naime trošak od najmanje 2500 kuna po kućanstvu, a dokumentaciju nije bilo lako skupiti.

Podsjetimo i da je sustav na prošlom pozivu potpuno zakazao. Stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pala je u trenutku kad su počele prijave.

Ministar graditeljstva Darko Horvat odgovorio je Štromaru da će vrijediti dio dokumentacije, odnosno certifikat, ali da bi se steklo pravo na subvenciju, potreban je novi troškovnik. Isto tako, ministar je najavio i jednu novinu u ovom natječaju.

– Natječaj će biti modificiran, nećemo više obnavljati objekte koji protupotresno i statički nisu ojačani – rekao je Horvat.

Mjere koje se sufinanciraju:

– cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

– povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće

– ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Obiteljske kuće čija se energetska obnova potiče moraju biti energetski certificirane te energetskog razreda:

D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A1 ili A2,

C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A3.

Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna.

Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj.

Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti:

– građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju.

Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem.

Obvezna dokumentacija:

– sken osobne iskaznice svih suvlasnika kuće

– zemljišno-knjižni izvadak čestice

– važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji

Ključni dokumenti su:

– Izvješće energetskog certifikatora o provedenom energetskom pregledu i važeći energetski certifikat obiteljske kuće, na temelju kojih mora biti izrađena i dostavljena detaljna ponuda ili troškovnik izvođača radova odnosno dobavljača opreme

– fotodokumentacija kojom se dokazuje postojeće stanje obiteljske kuće

– Glavni projekt, ako se provode mjere za koje je propisana obveza njegove izrade

Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju će im Fond sufinancirati s do 500 kuna. 

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje