Povežite se s nama

U fokusu

Prijavite se u besplatnu školu za buduće roditelje

Objavljeno:

- dana

PROJEKT “PRVI PUT RODITELJ” OBITELJSKOG CENTRA

Koliko iznosi rodiljna naknada prvih šest mjeseci od rođenja djeteta, a koliko do prve godine života djeteta? Kako se što bolje pripremiti za porod? To su samo dva od brojnih pitanja na koje buduće majke i očevi odgovor mogu dobiti u školi za roditelje „Prvi put roditelj“, koja će u Obiteljskom centru Varaždinske županije početi sljedeći četvrtak 3. svibnja.

Škola, koja je namijenjena ženama i muškarcima koji se prvi put susreću s ulogom roditelja, bit će održana peti put, a ovaj put u suradnji Obiteljskog centra s udrugom „Benso“ iz Varaždina.

Zanimanje za školu je veliko, doznajemo od voditeljice projekta Jasenke Barković. – Projekt provodimo ponovno, ne samo zbog dobrih ocjena naših dosadašnjih polaznika, nego i zato što stalno primamo upite kada će početi novi ciklus radionica. Sada mogu sa zadovoljstvom najaviti da će škola početi u četvrtak u 17 sati. „Prvi put roditelj“ će se provoditi u prostorijama našeg centra u Poljani Biškupečkoj, u Varaždinskoj ulici bb, četvrtkom od 17 do 19 sati – rekla je Jasenka Barković.

Od poroda do jaslica

Škola traje 10 tjedana, pri čemu će svaki tjedan biti održan jedan susret na kojem će se obrađivati teme vezane uz različite aspekte roditeljstva. Osim stručnih djelatnika Centra, s polaznicima će raditi i vanjski suradnici, specijalist ginekolog, specijalist pedijatar i psiholog.

– Radionice su namijenjene budućim roditeljima, bilo da su u očekivanju djeteta, bilo da sam razmišljaju o tome, a žele nešto više saznati o komunikaciji, kako partnerskoj, tako i o komunikaciji s djetetom za vrijeme trudnoće i nakon nje, te kako komunikacija može utjecati na razvoj djeteta. Moći će saznati više o samom porodu, o podršci partnera za vrijeme poroda, o poslijeporođajnoj depresiji, o razvoju djeteta u prvoj godini, kako tjelesnog, tako i govorno-jezičnog pa sve do polaska u jaslice i kako odvajanje učiniti što bezbolnijim – pojašnjava voditeljica projekta.

Dodaje da će isto tako biti obrađeni i pravni aspekti roditeljstva, kao i novine vezane uz ostvarivanje prava na rodiljni i porodiljni dopust.

Broj mjesta ograničen

Budući roditelji koji žele pohađati školu „Prvi put roditelj“ mogu se prijaviti na telefon Obiteljskog centra 042/303-075 do formiranja grupe. – Broj mjesta je ograničen, jer se rad odvija u maloj grupi roditeljskih parova kako bi se i putem vježbi mogle poraditi različite teme – navodi voditeljica Jasenka Barković.

 

Izvor:
Foto: FLICKR.COM

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje