Povežite se s nama

U fokusu

Prijavljen jer ovce pasu napušteno zemljište!

Objavljeno:

- dana

APSURD U KRIŽOVLJANGRADU

Kraj zemljišta jedva se nazire. Usred obrađenih polja i šume u Križovljangradu u Općini Cestica kontroverzni varaždinski poduzetnik Ivan Hudoletnjak kao direktor Varaždinke vino i sokovi još 2003. godine od države je na deset godina zakupio 70 hektara zemljišta.

Poticaje je dobio, a na zemlji gotovo ništa nije radio. Muku s tim zemljištem koje je preraslo u gustu šikaru dugo je mučila Općina Cestica, a zemljište bi konačno trebalo dobiti nove zakupce.

Jal susjeda

Prije tri godine mještanin Križovljangrada Josip Turščak odlučio je uzgajati ovce kojih sada ima 220. Ovce su te koje su raskrčile dio nepregledne šikare. Na najprirodniji mogući način obrstile su granje i od šikare u jednom dijelu napravile zeleni pašnjak.
Josip Turščak zbog toga nije dobio nikakvo priznanje. Nitko nije vidio da je krčenje šikare i to što ovce čiste zapušteno zemljište zapravo neki mali uspjeh.

u državnom odvjetništvu smatraju da pašnja ovaca na državnom zemljištu nije kazneno djelo

Turščak je zbog toga zaradio prijave na dva ministarstva kao i prijavu na Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Prijavili su ga, tvrdi, njegovi susjedi.

– Istina je, to nije moje zemljište. To je državno zemljište. Ono koje godinama stoji zapušteno jer ga Hudoletnjak nije obrađivao. Zanimljivo je da on nije taj koji me prijavio jer moje ovce tu pasu. Prijavili su me susjedi. Zašto im to smeta, ne znam. Mogu samo pretpostaviti da je u pitanju jal – veli Turščak.

Slučaj “pašnja ovaca na državnom zemljištu” kulminirao je kada je ovce u ispaši netko došao slikati 20. kolovoza. – Zvao me pastir da netko slika ovce. Kada sam došao nije se htio predstaviti, samo je rekao: “Vidjet ćeš ti tko sam ja”. Ispostavilo se da se radi o komunalnom redaru Općine. Došlo je i do neke svađe, intervenirala je policija… To meni sve nema smisla. Zvao sam u Općinu i načelnika, ali on samo kaže: “Joža, pa ti znaš da to nije tvoje zemljište” – kaže Turščak.
Sve što nam je rekao Turščak potvrdio je i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Turščak ima 220 ovaca, a neki su se mještani žalili na njihovo jutarnje glasanje koje im narušava mir

– Grupa građana prijavila je Turščaka Ministarstvu kulture, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi (APPR) i Državnom odvjetništvu da neovlašteno koristi državno zemljište. Institucije su nakon toga u Općinu poslale dopis da na terenu utvrdimo situaciju. Komunalni redar je izašao van, slikao je ovce kako pasu nakon čega je prvo došlo do verbalnog napada od gospodina Turščaka na njega, a nakon toga i gotovo do fizičkog obračuna – veli Korotaj.

Pisali smo APRR-u i Ministarstvu poljoprivrede da otkrijemo koja je to kazna koju bi Turščak trebao platiti za pašnju ovaca.

– Nije nam poznato da li Josip Turščak ima pravnu osnovu za korištenje poljoprivrednog zemljišta. Nadležne inspekcije ovoga ministarstva provesti će  nadzor u predmetnom slučaju – odgovor je Ministarstva poljoprivrede koji nam je stigao . – Ukoliko vlasnik domaćih životinja neovlašteno ulazi na tuđi posjed i prouzroči materijalnu štetu vlasniku dužan je snositi sve proizašle troškove, a prema Zakonu o stočarstvu predviđena je kazna od četiri do osam tisuća kuna – pojasnili su u ministartvu.

Da tu nema elemenata kaznenog djela, potvrdio nam je glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva Darko Galić. – Ako su ovce ispašom nekome nanijele štetu, postoji samo odgovornost za štetu, a to spada u parnični postupak – smatra Galić. Dakle, Josipa Turščaka za pašnju ovaca može u parničnom postupku tužiti jedino država.

To ništa nije istina

Javio nam se i jedan od mještana Križovljangrada, susjed Josipa Turščaka koji tvrdi da Turščak nije prijavljen zbog toga što ovce pasu napušteno zemljište već zato što devastiraju zapušteni park oko dvorca i neovlašteno prolaze kroz privatne posjede.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje