Povežite se s nama

Život i društvo

Prije 100 godina Varaždinci zazivali Boga da im štiti kralja, zanosnu kraljicu i dom

Objavljeno:

- dana

Na današnji dan

Živio krali i kraljica! Taj poklik odjekivao je zadnjih dana 1916. godine Varaždinom i ostatkom prostrane crno-žute monarhije koja je slavila krunidbu Karla IV. i njegove supruge Zite.

Krunidba posljednjeg austrijskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja vjernog potomka Habsburgovaca obavljena je u njegovoj najljepšoj muževnoj dobi od punih 29 godina, pisalo je Hrvatsko pravo.

– Uz Njega, kruni se danas i nova carica i kraljica Zita, o kojoj se čuju najbolji glasovi. Svi koji je iole poznaju uvjereni su, da će biti prava majka svojih naroda, dostojna nasljednica blagopokojne Elizabete. Ushićeni i sretni pozdravljaju stoga svi narodi novi kraljevski par, kome veselo iskazuju svoju privrženost i iskreno povjerenje, te pripravnost, da žrtvuju blago, život, sve za cara i za dom – poručio je spomenuti varaždinski tjednik svojem čitateljstvu.

Izraz svoje nepokolebive podaničke vjernosti Varaždinci su kraljevskom paru na izmaku 1916. godine izražavali molitvom i pjevanjem “duboko osjećajnih“ stihova:

Bože živi, Bože štiti,
Kralja našeg i naš dom.
Vječnom slavom Ti ih kiti,
snagom Ti ih jačaj svom.
Živio hrvatski kralj i kraljica!

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Život i društvo

KUD Klaruš prvi put nastupio na Voloderskoj jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata gospodarsko-kulturna manifestacija Voloderska jesen najveća je i najstarija manifestacija posvećena običajima vezanim uz berbu grožđa, a predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a tijekom višednevnog trajanja manifestacije, održano je mnoštvo gospodarskih, turističkih i kulturnih događaja.

Po prvi puta, ove su godine članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec kao jedino društvo sa sjevera Hrvatske, nastupili na manifestaciji te predstavili svoj maruševečki kraj pjesmom i plesom u kulturno-umjetničkom dijelu događanja.

Osim članova KUD-a Klaruš Maruševec, nastupili su i FA „Petrinjčica“ Petrinja, KUD „Tomislav“ Sibinj, KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno, KUD OSS “Lupoglav” Lupoglav te domaćini KUD „Moslavec“ Voloder.

Manifestaciju s velikim gospodarskim i kulturnim značajem za Sisačko-moslavačku županiju pratili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Velibor Mačkić, izaslanik Sisačko-moslavačkog župana i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, te načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, koji je i na taj način podržao folkloraše i njihov trud koji ulažu u promociju kulture Općine Maruševec i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje