Povežite se s nama

Život i društvo

Prije 100 godina Varaždinci zazivali Boga da im štiti kralja, zanosnu kraljicu i dom

Objavljeno:

- dana

Na današnji dan

Živio krali i kraljica! Taj poklik odjekivao je zadnjih dana 1916. godine Varaždinom i ostatkom prostrane crno-žute monarhije koja je slavila krunidbu Karla IV. i njegove supruge Zite.

Krunidba posljednjeg austrijskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja vjernog potomka Habsburgovaca obavljena je u njegovoj najljepšoj muževnoj dobi od punih 29 godina, pisalo je Hrvatsko pravo.

– Uz Njega, kruni se danas i nova carica i kraljica Zita, o kojoj se čuju najbolji glasovi. Svi koji je iole poznaju uvjereni su, da će biti prava majka svojih naroda, dostojna nasljednica blagopokojne Elizabete. Ushićeni i sretni pozdravljaju stoga svi narodi novi kraljevski par, kome veselo iskazuju svoju privrženost i iskreno povjerenje, te pripravnost, da žrtvuju blago, život, sve za cara i za dom – poručio je spomenuti varaždinski tjednik svojem čitateljstvu.

Izraz svoje nepokolebive podaničke vjernosti Varaždinci su kraljevskom paru na izmaku 1916. godine izražavali molitvom i pjevanjem “duboko osjećajnih“ stihova:

Bože živi, Bože štiti,
Kralja našeg i naš dom.
Vječnom slavom Ti ih kiti,
snagom Ti ih jačaj svom.
Živio hrvatski kralj i kraljica!

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

FOI u Varaždinu 25. travnja otvara svoja vrata maturantima i posjetiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu ovogodišnje nacionalne manifestacije Festival znanosti, u četvrtak, 25. travnja 2024. od 12:00 do 14:00 sati na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu (Pavlinska 2), sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, održat će se Dan otvorenih vrata namijenjen maturantima te široj zainteresiranoj javnosti.

Cilj Dana otvorenih vrata je upoznati učenike završnih razreda srednjih škola (prvenstveno 3. i 4. razreda), a potencijalno i naše buduće studente sa studijskim programima FOI-ja, koje maturanti mogu upisati nakon što polože ispite državne mature. Prijave za događaj otvorene su OVDJE.

Želja nam je pokazati učenicima i našim budućim studentima kako izgleda jedan uobičajeni dan FOI studenta. Program će započeti sastankom ispred zgrade Fakulteta, a nastavit će se uvodnom prezentacijom studijskih programa FOI-ja, koji se mogu upisati u Varaždinu, Zagrebu ili Sisku. Učenici će saznati sve potrebne informacije o uvjetima za upis, o stručnoj praksi, studentskoj razmjeni i mnogim drugim specifičnostima koje Fakultet organizacije i informatike čine jedinstvenim, ali i o mnogim izvannastavnim aktivnostima u koje će se kao FOI studenti/ce moći uključiti te tako proširiti svoje vidike i kreativnost te steći iskustva koja im kasnije mogu pomoći kod zapošljavanja ili pokretanja vlastitog poduzetničkog pothvata.

PROGRAM:

12:00 – uvodna prezentacija studijskih programa i informacije o prednostima studiranja na FOI-ju

12:30 – panel sa studentima na temu ‘Zašto je FOI moj odabir?’

13:00 – obilazak FOI 1 uz ‘gadget show’ stanice, Knjižnicu FOI i Student HUB

13:45 – obilazak FOI 3 (opcionalno)

Za dodatne informacije zainteresirani mogu kontaktirati FOI na [email protected] ili na broj telefona 042/390 881.

*Grupne dolaske (više od 10 osoba) potrebno je najaviti mailom. Prijave su otvorene do 24. travnja 2024.

Vidimo se Danu otvorenih vrata!

Nastavite čitati

Život i društvo

Povorka Jure Zelenog u nedjelju u naseljima Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD “Klaruš” Maruševec u nedjelju, 21. travnja, organizira povorku Jure Zelenog.

Ova lijepa tradicija počinje u 10:45 kod Etno kuće u Čalincu kićenjem Jure Zelenog. Točno u podne dolaze u crkvu u Maruševcu, a nakon toga povorka nastavlja svoj put od Brodarovca, kroz Novake i svoj cilj ima na tamošnjem malonogometnom igralištu.

– Pozivamo vas da okitite lese i pridružite se povorci. Nije Jura saki dan, već na leto jedan dan! – poručili su organizatori.

Manifestaciju podupire Općina Maruševec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje