Povežite se s nama

U fokusu

Prijedlog proračuna je gotov, a Zlatan Avar najavljuje “češljanje” gradskih poduzeća

Objavljeno:

- dana

Čehok preuzeo vlast

Ivan Čehok je danas, sat vremena prije podneva, i službeno postao gradonačelnik Varaždina.

Nakon što je sa gotovo 70 posto glasova u drugom krugu izbora premoćno pobijedio Alena Kišića, povjerenica  Vlade Dragica Đula u Gradskoj mu je vijećnici predala vlast.

Ukoliko sve bude prema planu, Varaždin bi uskoro trebao dobiti proračun. Prijedlog proračuna je gotov i u ponedjeljak bi, 19. lipnja,  najavio je gradonačelnik, vijećnici trebali dokument dobiti na čitanje.

– Vrijeme je naš zakleti neprijatelj. Pripremili smo popis kratkoročnih mjera koje moramo povući odmah. Pred nama je puno posla. Srećom, financijsko stanje Grada je relativno dobro, što je povoljan vjetar u leđa – rekao je i izrazio nadu da će se na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća – koja se planira za desetak dana – vijećnici dogovoriti oko polugodišnjeg proračuna.

Gradonačelnik vjeruje da će se donijeti i akti vezani uz fondove da slučajno ne bi, kako je rekao, nešto propustili.

Koaliranja

Razgovaralo se i o postizbornim koalicijama. Lista Glasa za Varaždin osvojila je najveći broj mandata u Gradskom Vijeću, ali ne i dovoljno za većinu. Fale im četiri glasa pa su razgovori o koaliranju već počeli.

– Prvo smo otišli kolegama u HDZ koji pojedinačno, nakon naše liste, imaju najveći broj vijećnika, pet. Zbog toga smo im ponudili mjesto predsjednika Vijeća. Znamo da mi zaslužujemo to mjesto ali smo htjeli pokazati otvorenost. Razgovarali smo s reformistima, s dva vijećnika Lige za Varaždin , a s obzirom na nove okolnosti moramo vidjeti što će biti s koalicijskom spregom HNS-a i SDP-a, hoće li biti zajedno ili će imati svatko svoj klub. U svakom slučaju ćemo i s njima razgovarati – rekao je Čehok. Ponovio je da Glas pruža ruku svima pa i, kako je rekao, „onima koji su se u predizbornoj kampanji žestoko obrušili na nas“.

 – Ne želimo da se u Gradskom vijeću vode bitke nacionalne razine niti da se nastavljaju borbe iz predizborne kampanje. Građani su svoje rekli i točno znamo koliko tko ima težinu u njihovim očima pa prema tome moramo formirati Gradsko vijeće – rekao je gradonačelnik.

Dobar osjećaj

Novinari su ga pitali kakav je osjećaj vratiti se u Vijećnicu nakon šest godina.

– Ja to doživljavam sa svih pet osjetila, kao prirodan tijek događanja u mojemu životu. Ljudi su me dobro primili, vjerujem da nikom nisam ostao u lošem sjećanju, barem mi to nikad nitko nije rekao. Nadam se da ćemo raditi puno brža nego dosad – istaknuo je Ivan Čehok u prvoj izjavi za novinare u novom mandatu.

Povjerenica Dragica Đula je na odlasku čestitala Ivanu Čehoku i zamjenicima, Sandri Malenici i Zlatanu Avaru.

– Dva mjeseca su brzo prošla. Došla sam u osjetljivo vrijeme kad Grad nije imao proračun i Vijeće je raspušteno. Takvu situaciju nismo nikad imali u Gradu. Trudili smo se da Grad funkcionira normalno i u tome smo, mislim uspjeli – rekla je povjerenica.

Zamjenica Sandra Malenica najavila je ukidanje nameta na Špancirfestu, što hitnijeg  raspisivanje natječaja za udruge, pročešljavanje svih udruga u kulturi, besplatne udžbenike… – Ima toga – rekla je.

Zlatan Avar je sa svojim kolegom Bunićem bio jedan od glasnijih vijećnika u prošlom mandatu. Kakav će biti s druge strane, u vlasti? – Jednako glasan. Neću se libiti reći što mislim. Nisam se niti se neću promijeniti. Bavit ću se financijama, komunalom, gospodarstvom. Pročešljati ću poslovanje trgovačkih ustanova i gradskih poduzeća jer je u prošlom mandatu malo toga bilo na raspolaganju.  

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje