Povežite se s nama

U fokusu

Prijeti li Gradu Varaždinu bankrot?

Objavljeno:

- dana

Je li Grad Varaždin već sada visoko zadužen i prijeti li mu u bliskoj budućnosti nelikvidnost ili pak nešto još mnogo gore zbog nerješavanja ključnih problema?

To su samo neka od pitanja koja se nameću nakon prošlotjedne konferencije za medije na kojoj je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najavio „pravi euroboom“, zbog kojeg će se morati dizati novi krediti.

Nužan oprez

Naime, Grad je u mjesec dana uspio iz EU fondova povući rekordnih 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 23 projekta vrijedna oko 150 milijuna kuna. No, s obzirom na to da je domicilna komponenta “teška” oko 25 milijuna kuna, gradonačelnik je poručio da će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati o kreditnom zaduženju Grada zbog sufinanciranja dogradnje Tehnološkog parka, „soft projekata“, među kojima je HICAPS, i drugih. Grad očigledno srlja u financiranje novih projekata dok istovremeno ne rješava postojeće probleme, koji bi se vladajućima mogli itekako obiti o glavu.

Ključni problemi – bale, odštete za koncesije, komunalno opremanje Brezja, aerodrom… – guraju se pod tepih

Podsjećamo, zapela je Aglomeracija, aerodrom zjapi prazan i više od 100.000 tona baliranoga komunalnog otpada je još uvijek deponirano u Brezju. Dodajmo da zbog koncesije i važećeg ugovora za njihovo interventno zbrinjavanje Gradu vise najmanje dva višemilijunska „Damoklova mača“ nad glavom. Uz to, u Poslovnoj zoni Brezje još nije uređena komunalna infrastruktura te se tamo ne mogu smjestiti ni iole ozbiljniji investitori. Kad znamo da je čak 12,6 milijuna kuna iznos zaduženja za dogradnju VI. osnovne škole (radovi su nedavno počeli) te da nakon godine i pol dana još nema pomaka na uređenju bivše Varteksove robne kuće, kupljene kreditom od 11 milijuna kuna, ispada da je Čehok u ovome mandatu već zadužio Grad za najmanje 23 milijuna kuna.

Iako Grad još nije prezadužen, ima nekoliko loših aranžmana koji će ga, ako se ne revidiraju ugovori i ne sklope izvansudske nagodbe, godinama opterećivati. Primjerice, svake godine otplaćuje 33 milijuna kuna za Arenu, a sredinom 2017. godine bio je potencijalno opterećen s oko 250 milijuna kuna za neriješene sudske sporove… Ovakvu situaciju kratko je za Regionalni tjednik komentirao nezavisni gradski vijećnik Vjeran Strahonja.

– Kratkoročno, Grad može uzimati još kredita, ali dugoročno moramo računati da će EU projekti u sljedećem financijskom razdoblju tražiti veće sufinanciranje, primjerice ne više 15 %, nego 50 %! Zato bih bio jako oprezan, a sadašnje punjenje proračuna zavarava – smatra Strahonja, koji se osvrnuo i na Aglomeraciju, za koju kaže da je „tek naoko dobar projekt“.

Štoviše, ukazao je na to da nitko ne govori o operativnim troškovima tog sustava kad se jednom izgradi.

– To više nije gravitacijska kanalizacija, nego više od stotinu stanica s pumpama, koje troše puno energije i treba ih održavati. Jasno, ostaje i pitanje smrada pročistača, tisuća tona mulja… Te teme će trebati uskoro otvoriti, svakako prije nego što građanima nekoliko puta porastu računi – ističe.

Tek će se vidjeti je li aktualna gradska vlast zaista „200 puta učinkovitija od bivše“ i koliko će od toga koristi, ili pak štete, imati građani.

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje