Povežite se s nama

Crna kronika

“Prijetio mi da će me privezati na traktor i tako vući po selu”

Objavljeno:

- dana

PREOKRET

Preokret u sudnici. Stjepanu Šarku više se ne sudi za ubojstvo brata. Nakon što je prošlog tjedna saslušan vještak psihijatar i sam optuženi, tužiteljica je odlučila promijeniti optužnicu. Tako je Šarko sada optužen da je usmrtio brata i teško ranio te ugrozio život susjeda jer je “doveden bez svoje krivnje njegovim napadom u stanje jake prepasti”.

No prošlo ročište otkrilo je dramatičnu obiteljsku situaciju u kojoj se optuženi Stjepan nalazio proteklih gotovo 30 godina. – Kada nam je majka umrla, 1984. godine, s bratom Josipom počeo sam živjeti sâm. Već tada Josip je bio sklon tome da me bezrazložno psihički i fizički napada, a u narednim godinama takvo njegovo ponašanje samo se intenziviralo – počeo je svoju priču optuženi Stjepan.

Život s agresivnim bratom uzrokovao je i psihički poremećaj

Kroz sve godine ubijeni Josip Stjepana je podcjenjivao i maltretirao, bez razloga ga psovao – često i pred drugim ljudima. – Jednom mi je prijetio da će mi pustiti plin da se zagušim, a drugi put da će me prikopčati za traktor i vući po selu, a onda da će mi oderati kožu. Moja braća su mislila da ću ja biti taj koji će umrijeti – prisjetio se.

Prijetnje su se često i ostvarivale. – Često smo radili zajedno i tada me bez razloga udario motikom, lopatom, a jednom me tupim dijelom sjekire udario u glavu. U tim trenucima ja sam se uvijek micao – ispričao je.

Depresivni vikendi

Stjepan Šarko normalno je živio od ponedjeljka do petka, kad je njegov brat radio “na crno” u Sloveniji. Vikendi su za njega predstavljali najgori dio tjedna. – Sve je bilo gore kad je popio. U strahu da će vikati na mene, napadati me ili dovesti prijatelje pijance, odlazio sam od kuće – u susjedovom sjeniku složio sam si krevet – kazao je.
Ovakav način života kod Stjepana je izazvao i psihičke smetnje.

bježao od brata i spavao u susjedovom sjeniku

– Čuo sam brata kako viče i repetira pušku. Počeo sam se i skrivati u grmlje. Sve to kada ga nije bilo. Zato sam zatražio i pomoć doktorice koja me uputila psihijatru – rekao je.

Taj tzv. deluzijski poremećaj potvrdio je i vještak psihijatar Ante Bagarić. Pojasnio je da je Sjepan u trenutku ubojstva brata bio u posebnom afektivnom stanju teške prepasti te da je osjećao da je neizbježno ugrožen njegov život. – Manji uzročnik tog stanja su navedeni poremećaj, ovisnost o alkoholu kao i trenutna intoksikacija alkoholom. Ipak veći značaj ima dugogodišnji sukob ispitanika s oštećenikom. Ali najznačajniji uzrok ovog posebnog afektivnog stanja je direktni aktualni napad oštećenog na ispitanika – pojasnio je Bagarić.

Naime, prije nego što je Stjepan ubio brata Josipa, ubijeni se prema njemu približavao s nožem u ruci. Suđenje se, zbog izmjena, na zahtjev obrane prekinulo i nastavit će se 30. listopada.

Strijeljao pse iz zabave

Stjepan Šarko nije bio jedina žrtva dugogodišnje agresije Josipa Šarka. U razdoblju od 2000. do 2011. Josip Šarko bar 10 puta je kršio javni red i mir, “sakupio” nekoliko prijava zbog prijetnji drugima u kojima je uvijek koristio noževe i sjekire, podaci su Policijske postaje Ivanec. No Stjepan Šarko na ročištu pričao je i o drugim, nezabilježenim aktivnostima svog brata – o strijeljanju pasa po selu iz zabave, sukobu s mladima u disku Marvil, ubodu nožem u kuk čovjeku u Klenovniku – koje nikad ni nisu došle pred policiju ili sud. Kako je svjedočio – nikad nije tužio brata, a nekoliko puta tražio je pomoć i od Centra za socijalni rad u Ivancu, no bez uspjeha.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Dvije osobe prevezene u bolnicu nakon sudara dva osobna vozila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, oko 17.30 u Železnoj Gori u blizini Toplica sv. Martin došlo je do prometne nesreće, javlja Policijska uprava međimurska.

Sudarila su se dva osobna vozila. Dvije su osobe prevezene u Županijsku bolnicu Čakovec. Promet je privremeno bio obustavljen na navedenoj relaciji.

Očevid je u tijeku, a na teren su izašli i vatrogasci.

Nastavite čitati

Crna kronika

Izbio je požar na kući u Mađarevu, uzrok je kvar na kablu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Novi Marof/Facebook

Jučer, 2. prosinca, oko 10 sati u Mađarevu, izbio je požar na kući u vlasništvu žene starosti 60 godina.

Po dojavi su na mjesto događaja izašli vatrogasci DVD Novi Marof, koji su ugasili požar, javila je PU varaždinska.

Očevidom je utvrđeno kako je do požara došlo na krovnoj konstrukciji uslijed kvara na električnom visećem kablu, nakon čega se požar proširio na gorive dijelove krovne konstrukcije.
Ozlijeđenih osoba nije bilo, već je nastupila materijalna šteta koja će se utvrditi naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje