Povežite se s nama

Međimurje

Prikuplja se i obrađuje građa za novi stalni postav Memorijalne zbirke „Ljubo Kuntarić“

Objavljeno:

- dana

MUZEJ MEĐIMURJA

Muzej Međimurja Čakovec trenutno radi na kataloškoj obradi, fotografiranju, digitalizaciji i valorizaciji građe koja je u Muzej stigla kao dio ostavštine najistaknutijeg čakovečkog skladatelja zabavne glazbe Ljube Kuntarića.

Još početkom srpnja, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, kustosica Povijesnog odjela Ana Šestak i povjesničar Zoran Turk, zajedno s dugogodišnjim autorovim prijateljem Danijelom Režekom, iz Voloskog su donijeli dio Kuntarićeve ostavštine. Riječ je o raznim dokumentima, notnim zapisima, fotografijama, audio i video snimkama te osobnim predmetima, kao i o mnogobrojnim autorovim zahvalnicama, poveljama, diplomama, nagradama, plaketama, peharima te plakatima s njegovih koncerata.

Iz Muzeja obavještavaju kako ova donacija nije konačna već će biti dopunjena u dogovoru s autorom kćeri Đurđicom Eržišnik, nakon što preostali predmeti budu pregledani od strane obitelji.

Svi podaci o zbirci bit će poslani u Ministarstvo kulture te će se ona registrirati kao kulturno dobro Republike Hrvatske pod nazivom Memorijalna zbirka ”Ljubo Kuntarić”. Predmeti će biti prezentirana javnosti prvo putem tematske izložbe, a zatim putem izlaganja u stalnom postavu Muzeja Međimurja.

Inače, početkom listopada (4. listopada) navršila se prva godišnjica smrti ovog čakovečkog skladatelja, koji je veći dio svog života proveo u Voloskom kraj Opatije. Kuntarić je autor brojnih zabavno-glazbenih hitova. Sa skladbom „Ta tvoja ruka mala“, koju je izveo Ivo Robić, osvojio je prvo mjesto na Zagrebačkom festivalu 1953. godine. Dobitnik je 45 festivalskih nagrada. Nagradu Porin za životno djelo primio je 2009. godine, dok je 2015. dobio titulu počasnoga građanina Čakovca.

Izvor: Muzej Međimurja Čakovec
Foto:

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje