Povežite se s nama

Međimurje

Prikupljanje poljoprivrednoga ambalažnog otpada u Kotoribi, Štrigovi, Sv. Martinu, Belici i Dunjkovcu

Objavljeno:

- dana

OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA

U studenome je započela godišnja akcija prikupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja na području Međimurske županije.

U četvrtka, 9. studenoga, ambalaža će se skupljati u Kotoribi od 8 do 11 sati u prostorijama Poljoprivredne zadruge Čakovec u Sajmišnoj ulici. Prikuplja se isključivo prazna ambalaža onih proizvođača koji financiraju projekt prikupljanja i omogućavaju poljoprivrednicima besplatan povrat njihove ambalaže.

Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena, već su poljoprivrednici dužni kontaktirati uvoznike tih proizvoda i izravno s njima dogovoriti način zbrinjavanja. Mole se oni poljoprivrednici koji imaju 100 ili više kilograma ambalažnog otpada da ga ne donose na sabirno mjesto, već da kontaktiraju tvrtku za prikupljanje kako bi njihovi djelatnici organizirali preuzimanje ambalaže na adresama poljoprivrednih gospodarstava.

Prilikom predaje ambalaže potrebno je donijeti ispunjene “Prateći list za opasni otpad” i “Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada”.

Nakon Kotoribe, prihvat ambalažnog otpada bit će organiziran u Štrigovi u ponedjeljak, 13. studenoga, od 8 do 11 sati u prostorima Kocen Agra, te tri dana kasnije u Svetome Martinu na Muri od 8 do 10 sati u Agromartinu u Čakovečkoj ulici.

U Belici će se ambalaža prikupljati u ponedjeljak 20. studenoga od 8 do 11 sati na prostoru Dodlek Agra, a u Dunjkovcu u četvrtak, 23. studenoga, od 8 do 10 sati u tvrtki Poljoposavec.

Izvor: Ilustracija
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje