Povežite se s nama

Sport

Prilika za pretresanje statuta i pravilnika

Objavljeno:

- dana

NOVI ZAKON O UDRUGAMA

Sportski klublovi i sportske udruge osim novim Zakonom o sportu, koji je u raspravi morat će svoje akte uskladiti i s novim Zakonom o udrugama. 

Što donosi novi Zakon o udurgama i vezu sa novim Zakonom i sportu pojasnila je Vesna Lendić Kasalo, zamjenice ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske prilikom.
– Ovo što se uređuje Zakonom o udrugama odnosi se na sve udruge pa tako i one sportske a sve specifičnosti koje su vezane uz djelovanje sportskih udruga uređuje se Zakonom o sportu. Taj Zakon je, koliko je meni poznato u nacrtu i javnoj raspravi pa je to prigoda da se specifičnosti sportskih udruga urede posebnim propisom. Sportske udruge će također trebati uskladiti svoje statute sa Zakonom o udrugama.

Likvidator

Koje su osnovne promjene koje se nalaze u novom Zakonu o udrugama?
– Sve udruge trebaju uskladiti svoje statute sa novima Zakonom o udrugama. Sve promjene na novim statutima udruge trebaju napraviti zaključno do kraja rujna ove godine. Prošli tjedan je krenuo novi registar udruga. Kod osnivanja udruge i kod prijavljivanja promjene tražit ćese puno veći obim podataka. Javno će biti dostupni i statuti udruga ali isto tako i financijski izvještaji udruga. Ono što udruge trebaju bitno promijeniti to je opis područja u kojem djeluju, opis njihovih djelatnosti. Ako se bave ili namjeravaju obavljati gospodarske djelatnosti i to trebaju svakako izričito navesti u statutu. Isto tako točno moraju navesti koja su tijela upravljanja udrugom, tko saziva skupštinu. Primjerice, u slučaju da je tijelima istekao mandat, često nam se to događalo i nije se znalo tko će zapravo napraviti prvi korak da bi udruga nastavila djelovati, ako to žele njezini članovi. Sada se to mora urediti statutom. Promjene su vezane i uz imovinu udruge, ako udruga prestaje postojati i kako će se njome raspolagati. Uvedeni su i potpuno novi instituti kao likvidator udruge. To je osoba koju udruga imenuje da bi se u slučaju da udruga prestaje djelovati znalo tko će napraviti one posljednje postupke da bi se udruga ugasila prema svim pravilima.
Hoće li biti dovoljno uskladiti statute ili ih treba napisati ispočetka?
– Dosta je izmjena, zapravo nema niti jedne udruge koja neće morati uskladiti svoj statut a to je i prilika da se protresu i sve druge odredbe statuta. Često su se statuti prepisivali, nije se puno razmišljalo je li te odredbe najvažnijeg akta jedne udruge odgovaraju potrebama udruge, u pitanju članstva, kategorije članstva i sl. ovo je prigoda da se i te prigode sada razmotre. Zato preporučamo udrugama da naprave novi statut da ga dobro pretresu i pregledaju i naprave potpuno novi a ne samo usklađivanje.

Transparentnost

Koji bi bili osnovni ciljevi donošenja ovog novog Zakona o udrugama?
– Jedan od najvažnijih ciljeva donošenja ovoga zakona je da stvorimo dobro područje za djelovanje udruga ali prije svega da stvorimo dobro područje za financiranje udruga iz javnih izvora a preduvjet za bilo kakvo financiranje iz javnih izvora je javnost i transparentnost. Javnost u trošenju sredstava iz javnih izvora ali isto tako i da to sve bude javno dostupno svima koji su za to zainteresirani, pa i samim članovima udruge. Događa se i da članovi udruge ne znaju točno kako izgledaju financijski izvještaji ili čak statuti.

Izvor:
Foto:

Sport

Prebio roditelje kod Novog Marofa, a sud mu je kao olakotnu okolnost uzeo njegovo pijanstvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nasilje, bijes, policija,

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je 40-godišnjak proglašen krivim zbog počinjenih kaznenih djela prijetnje i tjelesne ozljede te osuđen uvjetnom osudom s utvrđenom jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od tri godine.

On je proglašen krivim zbog počinjenih navedenih kaznenih djela u srpnju prošle godine u mjestu kraj Novog Marofa na štetu svojih roditelja. 

Prvostupanjski sud izrekao je okrivljeniku pojedinačne kazne uz primjenu propisa o ublažavanju zakonom propisanih kazni za ta kaznena djela.

Državno odvjetništvo smatra da su izrečene kazne neadekvatne i neprimjereno blage s obzirom na utvrđene okolnosti u odnosu na okrivljenika.

– U žalbi se ističe da je sud pogrešno i neosnovano utvrdio kao olakotno za okrivljenika da je kaznena djela počinio u alkoholiziranom stanju. Naime, državno odvjetništvo smatra kako se dovođenje u alkoholizirano stanje ni u kom slučaju ne može smatrati olakotnom okolnošću za počinitelje kaznenih djela, već se radi o važnoj otegotnoj okolnosti. U žalbi je predloženo da se okrivljeniku izrekne stroža bezuvjetna kazna zatvora – stoji na stranicama Državnog odvjetništva. 

Nastavite čitati

Sport

Karlo Kovačić zlatni, a Leo Jantolek srebrni na Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sesvetskom Kraljevcu u subotu, 20. travnja održalo se Prvenstvo Hrvatske za dječake u grčko-rimskom stilu hrvanja u kategoriji U-13. 

U konkurenciji 146 hrvača iz 22 hrvatska kluba, HK Ludbreg predstavio se s četiri mlade nade.

Karlo Kovačić osvojio je zlato u kategoriji do 59 kg, dok je Leo Jantolek bio srebrni u kategoriji do 28 kg. Franko Kern bio je peti do 49 kg, a Martin Horvat osvojio je 12. mjesto u kategoriji do 44 kg.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje