Povežite se s nama

Sponzorirani

„Primjenom novih tehnologija u reciklaži otpada postižemo ekonomsku i ekološku održivost“

Objavljeno:

- dana

Klimatske promjene su najveći globalni problem održivosti planete Zemlje te ugrožavaju procese održivosti koje smo imali unazad ne više od nekoliko desetaka godina. Industrijska revolucija, ubrzani razvoj novih proizvoda i tehnologija stvorili su potrošački mentalitet čovjeka koji uporabljene proizvode sve više odlaže na deponije, a time značajno zagađuje prostor, zemlju i zrak.

Komunalni otpad jedan je od najvećih problema današnje civilizacije, posebno nerazvijenog svijeta gdje se komunalni otpad odlaže na ogromne deponije, a time direktno utječe na štetne klimatske promjene i zdravlje stanovništva. Kompanija Tehnix razvila je novu najbolju tipsku reciklažnu tehnologiju pod nazivom MO-BO-TO, kojom se miješani komunalni otpad reciklira na industrijski način te omogućuje jeftiniji, brži i potpuni ciklus reciklaže otpada prema uporabnim vrijednostima čime ih vraća u ciklus održivog razvoja, odnosno kružne ekonomije i tako bitno doprinosi smanjenju klimatskih promjena.

MO-BO-TO

Zakon o gospodarenju otpadom EU i Republike Hrvatske upravo podržava takve nove tehnologije člankom 87. kojim jasno definira poželjnost primjene upravo integriranih mreža postrojenja za obradu miješanog komunalnog otpada iz kućanstva te iz drugih izvora, ako je takvo skupljanje određeno najboljim raspoloživim tehnikama, radi doprinosa Republike Hrvatske samodostatnom zbrinjavanju i oporabi miješanoga komunalnog otpada. Dosadašnji pokušaji unapređenja postojećih modela gospodarenja komunalnim otpadom nisu dali očekivane rezultate, tim više što je utrošeno puno novaca, puno vremena, uništeno je puno zdravog prostora, stvorena su odlagališta koja smo ili ćemo ih ponovno sanirati te tako unedogled.

Posebno treba spomenuti štetni utjecaj izgrađenih centara za gospodarenje komunalnim otpadom Marišćina i Kaštijun, koji su stvorili nove ogromne deponije, dugo su se gradili, stajali su sa svim fazama pripreme izgradnje gotovo milijarde, a da ne provode nikakvu reciklažu, za što su bili projektirani te opremljeni neodgovarajućom tehnologijom koja je instalirana, a da nigdje, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i drugim manje razvijenim zemljama Europske unije, ne postiže rezultate.

Nova rješenja

– Pratio sam te procese projektiranja, ugovaranja, izgradnje koji su trajali duže od 10 godina. Odmah sam bio uvjeren da je to štetna tehnologija i da ne može dati očekivane rezultate. Najbolje to osjećaju građani uz takve reciklažne centre. To su štetni projekti i ne smiju se više financirati ni iz fondova EU, ni iz nacionalnog Proračuna. Upravo zbog toga kompanija Tehnix i ja osobno tražili smo nova reciklažna rješenja koja mogu miješani ili predsortirani komunalni otpad reciklirati prema uporabnim vrijednostima. Imao sam sreću u vlastitoj kompaniji Tehnix razvijati novu tehnologiju sa svojim inženjerima, stručnjacima te takve tehnologije instalirati u mnogim gradovima i zemljama i dokazati svima da je industrijska reciklaža tehnologija budućnosti – ističe Đuro Horvat, direktor kompanije Tehnix.

Svugdje primjenjiva i prilagodljiva tržištu, tipska tehnologija koja se brzo gradi, lako montira, trajno funkcionira, a najvažnije je što postiže najveći stupanj reciklaže uz najmanje troškove izgradnje, održavanja te najveći mogući stupanj automatizacije.

– Posebno sam ponosan što svojom tehnologijom omogućujemo reciklažu miješanoga komunalnog otpada, što znači da trebamo samo dvije kante za biorazgradivi otpad i miješani komunalni otpad. Takva tehnologija ne zahtijeva kućnu ručnu reciklažu s gotovo 4-5 posuda za koje trebamo osigurati prostor i kućno ručno selektiranje koje se teško provodi, posebno u turističkoj industriji koja proizvodi puno komunalnog otpada u kratkom sezonskom vremenu, a potrebno ga je zbrinuti, maknuti što prije iz aktivnog turizma. Gotovo je isti slučaj u velikim gradovima. Primjer je Grad Zagreb, koji gotovo 30 godina pokušava riješiti problem otpada, dosad to nije uspješno riješio, niti će riješiti predloženim novim rješenjima, a imamo tehnološka rješenja kako bolje i jeftinije otpad odložiti, prikupiti, reciklirati te reciklirane sirovine transparentno prodati. Svoju tehnologiju prije osam godina prezentirali smo u Briselu stručnjacima EU za okoliš.

Upravo naša MO-BO-TO tehnologija podržana je člankom 87. Zakona o gospodarenju otpadom Republike Hrvatske kojim se tehnološka rješenja podržavaju i preporučuju i kojim se u cijelosti predlaže industrijska reciklaža u integriranoj mreži postrojenja za obradu miješanoga komunalnog otpada, ako je takvo sakupljanje određeno najbolje raspoloživim tehnikama. Upravo naše tipske tehnologije su integrirana postrojenja pod istim krovom industrijskih hala u kojima se obavlja takva poželjna reciklaža miješanoga komunalnog otpada iz koje dobivamo u eko sortirnicama osam vrsta sirovina, dobivamo eko kompost prve klase u kompostani, dobivamo vrijedno kvalitetno RDF gorivo – dodaje Đuro Horvat.

Brojna priznanja

Ovakvo rješenje prepoznali su stručnjaci diljem svijeta.

– Za takav izum dobili smo desetke svjetskih priznanja, imamo sve više korisnika naših tehnologija u svijetu. Jedno takvo tipsko postrojenje upravo montiramo u Ukrajini, BiH I Srbiji. Vrijednost takvog kompletnog projekta je pet milijuna eura, uključujući projektiranje, izgradnju, proizvodnju kompletne opreme sortirnice, kompostane, RDF energane i solarne energije iz krovnih panela 500 kW te najvažnije ništa od dopremljenoga miješanog komunalnog otpada ne ide na deponiju, recikliramo samo jednom u pogonima tvornica, a ne u domaćinstvima, lakše i puno brže i jeftinije sakupljamo i provodimo kružnu ekonomiju u praksi te bitno doprinosimo zaustavljanju klimatskih promjena i zadovoljstvu građana – zaključuje Horvat.

Sponzorirani

Black Friday shopping fest – čak 4 dana luuudoo dobrih popusta!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Spremni su odlični popusti za Black Friday shopping fest! Posjetite Lumini od 24. do 27. studenog i iskoristite pogodnosti koje stižu jednom godišnje.

Ove godine u Lumini Centru imamo mrak vijest! Black Friday postaje shopping fest i traje četiri dana!  Od 24. do 27.11.  pripremili smo odlične popuste za cijelu obitelj!

Razmislite što vam treba, napravite popis i krenite jer popusti se kreću i do 70 %.

Pokažite račun od minimalno 100 kuna na info pultu i dobit ćete poklon bon za gratis kavu* u Leggieru ili Brooklyn caffe baru.

*ponuda vrijedi do isteka zaliha, a detalji se nalaze na poklon bonu.

Svakako nas posjetite i uštedite jer Black Friday shopping fest je samo jednom godišnje!

Pogledajte cijeli popis Black Friday shopping fest pogodnosti:

Benetton – 30% na kompletan asortiman robe u prodavaonici

Tom Tailor – 30% popusta na cjelokupan asortiman
Popust vrijedi pri kupnji iznad 200,00kn/26,54€. Popusti se ne zbrajaju i akcije se međusobno isključuju.

s. Oliver – 25% na sve, 24. – 27.11.2022.

CineStar – Black Friday uz 𝐁𝐋𝐀𝐂𝐊 𝐀𝐃𝐀𝐌 i 𝐁𝐋𝐀𝐂𝐊 𝐏𝐀𝐍𝐓𝐇𝐄𝐑:𝐖𝐀𝐊𝐀𝐍𝐃𝐀 𝐙𝐀𝐔𝐕𝐈𝐉𝐄𝐊! 25. studenog u bilo kojem CineStar kinu pogledaj jedan ili oba filma uz 50% manju cijenu ulaznice! Više informacija pronađi na bit.ly/BlackFridayuCineStaru

Müller –  20% popusta na sve*, osim na igračke -10%; pri kupnji iznad 100 kn/13,27 €. Vrijedi 25.11.2022.
*U sklopu akcije povodom Black Fridaya 20% popusta primjenjuje se na svim odjelima, osim na odjelu igračaka gdje vrijedi 10% popusta na sve igračke.
Popust se oduzima neposredno na blagajni pri kupnji iznad 100 kn/13,27 €. Kataloške cijene iz Kataloga igračaka 2022. se ne zbrajaju s Black Friday popustom.
Različiti popusti međusobno se ne zbrajaju, a akcije isključuju. Popust ne vrijedi na konzole, opremu za konzole, tablete, VR naočale, foto usluge, darovne i prepaid kartice, brendove Nintendo, Sony, Microsoft, Weber Grill, Napoleon, Laura Star, Jura, Kennwood, Kitchen Aid, Miele te na povratnu naknadu kod napitaka.

Jeordies50% + dodatnih 20% popusta na artikle snižene 50%
*iz pogodnosti su isključena odijela, basic artikli i modni dodaci

adidas – 30% popusta za kupnju iznad 200 kn / 26.54€ iz nove kolekcije
*Popust traje 25. – 27.11.2022. i ne može se zbrajati s ostalim popustima i akcijama. Popust se obračunava na blagajni.

Baby Center – 15% – 50% popusta* za članove kluba
*isključeni su Cybex Platinum i Cutie Cloud

Sinsay – 50% popusta na svaki drugi proizvod
*Popust se obračunava na jeftiniji proizvod
*Promocija vrijedi od 25. do 27.11.2022.

Bershka – do 50% popusta na odabrane artikle. Vrijedi 25.11.2022.

Top Shop – do 60% popusta

Women secret  – do 50% popusta na sve

Skechers – do 50% popusta na cjelokupan asortiman

Manilla – do 50% popusta na sav asortiman

Deichmann – do 50% popusta na velik izbor artikala. *Akcija traje od 17. do 27.11.2022.

Znanje  – popusti do 50% na naslove iz naklada Znanje i Vorto Palabra + na popustima brojni naslovi drugih domaćih nakladnika, kao i strane knjige.

Twister – 50% popusta na TWISTER MJESEČNE ČLANSKE ISKAZNICE, 50% popusta na TWISTER MINI KIDS ULAZNICE, 10% popusta na ulaznice za ZABAVU SVETOG NIKOLE 3.12.2022.

Ciciban – do 30% popusta na dio asortimana. Popust vrijedi 25.-27.11.2022.

ZOO CITY – 15% popusta na kupnju iznad 200 kn (26,54 EUR). Vrijedi od 25. do 27.11.  *Popust se ne odnosi na već snižene proizvode i živi program. Popusti se međusobno ne zbrajaju.

Ghetaldus – popusti do 70% na sunčane naočale i dioptrijske okvire.
Akcija se odnosi na dio prodajnog asortimana.

Optika Anda – 70% popusta na drugi jeftiniji proizvod
*Pogodnost vrijedi samo na sunčane naočale i dioptrijske okvire u periodu 25. – 28.11.2022.
*Prilikom kupnje dva proizvoda iz asortimana sunčanih naočala i/ili dioptrijskih okvira, popust se odnosi na proizvod s jednakom ili nižom cijenom.
*Pogodnosti se međusobno ne zbrajaju. Pogodnost vrijedi za sve vrste plaćanja i obračunava se na blagajni.

Hervis – CRNI TJEDAN LUDIH POPUSTA DO -50%*
*na posebno označenim proizvodima, ponuda vrijedi od 21.11.2022 do prodaje zaliha, odnosno najkasnije do 28.11.2022.

Mobia – do 70% popusta na odabrane artikle.
Trajanje pogodnosti od 25.11. do 27.11.2022. ili isteka zaliha

Dominik – 40% popusta na sav srebrni asortiman. Popust vrijedi za sve oblike plaćanja 25.-27.11. 2022.

Galileo – kupi 2 ili više artikala i ostvari 40 % popusta
*Popusti i akcije se ne zbrajaju i međusobno se isključuju.
*Akcija ne vrijedi na satove, bokserice, čarape, basic i ceremony asortiman.
*Popust se obračunava na blagajni.

Sport Vision –  do 40% popusta na odabrani nesniženi asortiman i dodatnih 10% na već sniženo.
Popust vrijedi 25.-27.11.2022.*akcije se međusobno isključuju.
**popust se obračunava na blagajni i ne odnosi se na vrećice i poklon bonove.

BUZZ  – do 30% popusta na odabrani nesniženi asortiman i dodatnih 20% na sve sniženo do 30% za nove i stare Sport i Bonus loyalty članove.
Popust vrijedi 25.11.2022.*akcije se međusobno isključuju.
**popust se obračunava na blagajni i ne odnosi se na vrećice i poklon bonove.

20% popusta na odabrani nesniženi asortiman i dodatnih 20% na sve sniženo do 30% za nove i stare Sport i Bonus loyalty članove.
Popust vrijedi 26. -27.11.2022. *akcije se međusobno isključuju.
**popust se obračunava na blagajni i ne odnosi se na vrećice i poklon bonove.

Posteljina.hr – Posteljine, prekrivači,  jastuci, prekrivači za fotelju/trosjed već od 75,27 kn (9,99 EUR)
Dječji asortiman posteljina, zavjesa i plahti već od 75,27 kn (9,99 EUR)
Jastučnice od 9,99 kn (1,37 EUR)

dm – GIVING FRIDAY 25.11.2022, dm donira 5 % ukupnog dnevnog prometa Dječjem domu Klasje iz Osijeka i Centru za pruđanje usluga u zajednici Lipik

Farmacia – 24.-27.11. Lierac  – 30% popusta za kupnju u iznosu  iznad 200kn (26,54 eura ) i više;
25.-27.11. –  La Roche Posay – 30% popusta za kupnju 2 i više proizvoda, Cerave – 30%  popusta za kupnju 2 i više proizvoda, Nuxe  – 20% popusta;
24.-26.11. Eucerin – 30% popusta za kupnju u iznosu 50kn (6,64 eura) i više;
25.11. Filorga, Uriage, Phyto – 30% popusta za kupnju iznad 100kn (13,27 eura ) i više

HT – Uz svaki telefon serije Samsung S22 na poklon Samsung A23 5G 4/64GB uređaj!
Vrijednost poklona je 2.299 kn

Navedena ponuda vrijedi od 24. do 27. studenog, osim ako nije drugačije navedeno uz popust. Trgovine i drugi poslovni subjekti Centra Lumini zadržavaju pravo na promjenu sadržaja i vremenskog ograničenja ponude.

Nastavite čitati

Sponzorirani

Tražimo inženjera kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo LTH Castings d.o.o. izrađuje inovativne, visoko kvalitetne proizvode, čiji kupci su međunarodne tvrtke automobilske industrije. Prepoznatljivi smo po 70-godišnjoj tradiciji na području razvoja, lijevanja, obrade i montiranja tlačnih alata i odljevaka iz aluminija te izrada alata za njihovu proizvodnju. Težimo poslovnoj izvrsnosti u svojoj djelatnosti  s cjelovitim servisiranjem kupaca, ulaganjem u znanje, inovativnim razvojem proizvoda i procesa te stalnim povećavanjem  produktivnosti i kvalitete.

Raspisuje se natječaj za sljedeće radno mjesto:

INŽENJER KVALITETE – MJERNA STANICA (m/ž)

RAD UKLJUČUJE:

  1. izvođenje mjerenja na proizvodima
  2. rukovanje uređajima za mjerenje

OD KANDIDATA SE OČEKUJE:

  • odgovarajuće obrazovanje – tehnički smjer
  • osnove poznavanja i izvođenja 3D mjerenja, prednost poznavanje programiranja
  • savjesnost i pouzdanost, točnost, motiviranost, samoinicijativnost

NUDIMO VAM:

  • dinamičan, samostalan i fleksibilan rad pun izazova
  • mogućnost osobnog i stručnog razvoja
  • troškovi prijevoza pokriveni u cijelosti
  • naknada za topli obrok
  • rad na određeno vrijeme s mogućnošću zaposlenja na neodređeno vrijeme

Molbe sa životopisom primaju se na e-mail adresu [email protected] ili na adresu firme: Republike Austrije 3, 40000 Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje