Povežite se s nama

Savjeti

Primjerom do mudrosti

Objavljeno:

- dana

Hortikultura

„Kad ljudski um dosegne vrhunac, tijelo počinje venuti“ – pouka ljudske stvarnosti? Susresti osobu u dubokoj jeseni života koju unuka autom doveze u kupnju nekoliko cvjetova za balkon te poštovati životnim iskustvom stečene mudrosti, doprinos je osobnoj pouci.

Gledajući njezino radovanje u trenutku odabiranja nekoliko raznobojnih sadnica cvijeća za svoj balkon, gdje se u godinama njezine vitalnosti šepurilo na desetke vrsta raznobojnog cvijeća, na radost i ponos obitelji, čovjek mora, ma koliko bio nezainteresiran, nazrijeti upućenu poruku, bez ijedne jedine riječi, unuci koja je dovezla svoju baku.

Poruke uokvirene primjerom, bile dobrohotne ili nedolične, dopiru dublje od lavine riječi. Njezina životom izgrađena mudrost poučila je da se ljubav prema toplom domu gradi primjerom. Mada za nekog beznačajne sitnice kao što je cvijet u lepršavoj kosi domaćice, cvijet u vazi njezinog doma, cvijet na balkonu, prozoru ili vrtu, govore uvijek iznova, vjekovnu, nikad dovoljno nagrađenu sposobnost domaćice u neumornom pletenju svih bezbrojnih niti u cjelinu toplog doma. 
 
Vidite li negdje na prozoru, balkonu ili stepeništu i samo nekoliko cvjetova, zastanite pogledom, odgonetnite poruku, možda vam cvijeće govori da ste na nekoga od onih koji su vas voljeli zaboravili, ne mogu više sami shrvani životom otići kupiti ili zasaditi samo nekoliko cvjetova s kojima bi još jedno ljeto boravili na balkonu ili vrtu i popričali u trenucima sjete. 
 
Samo nekoliko kupljenih cvjetova, iskreno podarenih, nečije srce će radosno zaigrati! A darovatelju? Još jedno zadovoljstvo učinjenim i pouka ka životnoj mudrosti. Život je najčešće putanja koja nezavisno od ljudskih planova u jednom trenutku sve logično posloži.

Izvor:
Foto:

Savjeti

Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

SIGURNOST

Jeste li znali da se u Hrvatskoj svake godine utopi stotinjak osoba zbog čega je utapljanje četvrti uzrok smrti  u kategoriji nenamjernih ozljeda i to poslije padova, prometnih nesreća i otrovanja?

Upravo na to upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. – Kupanje, plivanje, ronjenje, daskanje, jedrenje, vožnja u čamcima te ostale aktivnosti unapređuju duševno i tjelesno zdravlje djece i odraslih. Potrebno je, međutim, poznavati rizike i mjere prevencije povezane s ovim aktivnostima, posebno one koji se odnose na sigurnost i prevenciju utapanja. Utapanje je značajan uzrok smrtnosti koji se može spriječiti – navode.

Godišnje se u Hrvatskoj utopi stotinjak osoba

Rizik od utapanja posebno je povećan kod male djece, neplivača, osoba koje boluju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila te epilepsije, osoba koje su konzumirale alkohol te kod kupanja u rijekama i jezerima.

– Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (u svega nekoliko centimetara visine), u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti – upozoravaju.

Za odrasle pak preporučuju da svladaju vještinu plivanja, koja je temeljna mjera prevencije utapanja. Isto tako treba plivati u društvu, u vodu postupno ulaziti te izbjegavati kupanje, odnosno plivanje neprestano nakon obroka.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Savjeti

Prepoznajte i prihvatite temperament djeteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RIJEČ PSIHOLOGA

Jedan od prvih i važnijih zadataka roditelja je da razumije svoje dijete kao pojedinca. To znači da promatra svaku promjenu u njegovu razvoju te uočava individualne načine ovladavanja okolinom.

Često možemo čuti od roditelja kako se žale: “Za Ivana nisam ni znala da imam dijete, a pored Marine ništa ne stignem. Svu energiju potrošim leteći za njom.”

Dječje igralište također je mjesto gdje se jako dobro mogu uočiti individualne razlike u igri i pristupu drugoj djeci. Njihove individualne razlike u razvojnim koracima posljedica su njihovog temperamenta koji usmjerava roditelje da se s odgojnim izazovima suočavaju različito. Temperament je predispozicija koja je urođena i zbog koje reagiramo na određene načine. Sastoji se od mnogo čimbenika: prilagodljivosti, upornosti, redovitosti, praga osjetljivosti, razine aktivnosti.

Nekoliko je klasifikacija temperamenta, ali najčešća i najraširenija je ona pedijatara Alexandra Thomasa i Stelle Chess o postojanju tri rana stila ponašanja: lak, teški i suzdržani. Djeca lakog temperamenta obično imaju pravilne obrasce spavanja, hranjenja, obavljanja nužde. Lako se prilagođavaju novim situacijama, rado pristupaju novim ljudima i predmetima. Njihovo raspoloženje je uglavnom pozitivno i veselo, a reakcije su niskog ili umjerenog intenziteta.

Dijete teškog temperamenta nema tako pravilne obrasce, teško se prilagođava novim situacijama, nerado pristupa novim ljudima i predmetima. Uglavnom je negativnog raspoloženja i često plače. Na nove podražaje reagira intenzivno.

Karakteristike djeteta suzdržanog temperamenta su slaba prilagođenost novim situacijama, povlačenje pred nepoznatima ljudima, niža razina aktivnosti i reakcije manjeg intenziteta.

Budući da je urođen, možemo reći da je temperament u nekoj mjeri stalan i predvidiv za budućnost, ali na njega utječu i mnoge stvari. Jedna od ključnih je i način na koji roditelj razumije vlastito dijete i djeluje na njega i njegova pozitivna i negativna iskustva.

Tako se može dogoditi da dođe do poteškoće u odnosu majke čije je ponašanje strukturirano i koja voli red te djeteta čiji je stil reagiranja upravo suprotan. Majka će pokušavati nahraniti dijete kada ono nije za to zainteresirano, što će onda dovesti do napetosti i majke i djeteta. Kako bi do ovakvih situacija dolazilo što rjeđe, dobro je da roditelji prepoznaju i prihvate temperament svojeg djeteta, jer im to omogućuje uvid u način kako adekvatno pomoći djetetu da se nosi s izazovima tijekom vlastitog razvoja.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje