Povežite se s nama

Život i društvo

Pripadnici Puma i članovi njihovih obitelji završili programe stručnog usavršavanja, pa dobili diplome

Objavljeno:

- dana

TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA

U sklopu obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja danas su u Županijskoj palači pripadnicima 7. Gardijske brigade Puma i članovima njihovih obitelji podijeljene diplome.

Oni su, naime, prošli programe osposobljavanja i usavršavanja u Gospodarskoj školi Varaždin, kojeg su uspješno završili. 

Učili i kako raditi EU projekte

Riječ je o dva programa: Menadžer/menadžerica za izradbu i provedbu EU-ovih projekata u trajanju od 160 sati te o programu osposobljavanja Suradnik/suradnica za izradbu i provedbu EU-ovih projekata u trajanju od 132 sata. Polaznicima programa diplome je podijelio zamjenik župana Tomislav Paljak.

– Veleučilišta nisu do kraja prepoznata – rekao je župan Čačić

– Brzina razvoja tehnologija traži snažni naglasak, ne samo na standardnim formama obrazovanja, već i na formama cjeloživotnog učenja. Dakle, kad završimo formalno obrazovanje tek onda počinjemo ozbiljno i kontinuirano učiti, a naročito u pojedinim profesijama. Izrazito brzo se povećava brzina novih znanja i spoznaja, a Hrvatska u tom smislu zajedno sa Varaždinskom županijom snažno zaostaje – rekao je župan Radimir Čačić dodavši kako  nije prepoznata mogućnost koja postoji izvan forme osnovnog, srednjeg i visokog školstva, a gdje je moguće imati puno privatne inicijative.

-Tu veliku ulogu imaju i veleučilišta, a koja nisu do kraja prepoznata, već su  stvari svedene na pučka veleučilišta, a koja, nažalost ,ne mogu odgovoriti tom zadatku – zaključio je župan.

 

Partner Varaždinskoj županiji u provođenju programa cjeloživotnog učenja bio je Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment.

U sklopu suradnje sa Znanstvenim centrom izvrsnosti održana su i dva znanstveno-edukativna skupa. U prosincu prošle godine održan je znanstveno-edukativni skup za ravnatelje osnovnih i srednjih škola “Planiranje i provedba marketinga i menadžmenta u školama”.

U ožujku ove godine održan je i drugi znanstveno-edukativni skup za predsjednike i zamjenike predsjednika školskih odbora pod nazivom “Kultura škole i školsko ozračje”.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

FOTO Iz IV. OŠ Varaždin poručuju: „Čitanje otkriva naše skrivene potencijale!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru projekta „Školska knjižnica IV. osnovne škole Varaždin“ pod vodstvom knjižničarke Marine Mavrek, u toj gradskoj osnovnoj školi u veljači su raznim aktivnostima poticali učenike na čitanje.

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas koji je ove godine obilježen 3. veljače, učenici prvog razreda u prostorijama školske knjižnice čitali su naglas jedni drugima priče, pjesme i zagonetke. Za kraj čitalačkog druženja, knjižničarka Mavrek pročitala im je slikovnicu autorice Becky Bloom „Uljuđeni vuk“ koju su s velikom pažnjom i zanimanjem slušali.

– Obilježavanjem ovog prigodnog datuma, započeli smo s nizom aktivnosti koje ćemo ove godine provesti u našoj školi jer je 2021. godina proglašena Godinom čitanja pod geslom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“. Svjetski i domaći trendovi pokazuju da ljudi sve manje čitaju, pogotovo od puberteta. Stoga je pravo vrijeme za promicanje i razvoj kulture čitanja, u svim dijelovima našeg društva, posebno djece i mladih – ističe knjižničarka Mavrek.

Objasnila je da čitanje naglas razvija vještinu slušanja, poboljšava komunikaciju, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta.

– Čitanje također utječe na razvoj emocionalne inteligencije, tolerancije, koncentracije, empatije, samopouzdanja i samosvijesti djece. Stoga, čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo – za dugoročnu kvalitetu njihovog života. I potičimo ih da sami čitaju – poručila je.

Nadalje, tjedan uoči 14. veljače – Dana zaljubljenih, u školi je organiziran „ljubavni sastanak“ s knjigom. Odabrane knjige bile su zapakirane u neprozirne omote, tako da su učenici na slijepo posudili jedan od čak 90-ak „ljubavnih paketića“ (knjiga i slikovnica).

Obilježili su i Međunarodni dan materinskog jezika 21. veljače time što su se učenici šestih razreda uključili u aktivnost „Veliki čitaju malima“. Čitali su lektirna djela za učenike prvih razreda „Tri medvjeda i gitara“, „Hrabrica“ i „Pale sam na svijetu“, s ciljem učenja, njegovanja i razvijanja ljubavi prema materinskom jeziku.

– Za izražajno čitanje pripremala sam se svaki dan čitajući priču naglas. U početku sam bila nervozna, ali sam nakon pročitanog bila zadovoljna svojom izvedbom i sretna što sam prisustvovala – rekla je učenica Elena Weiser.

U školi će i u ožujku nastaviti poticati čitanje kod učenika, ali i zaposlenika. – U situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa činjenično je kako su nastava i naše obitelji uvelike okrenute čitanju, što je u vrijeme tjeskobnosti radi ograničenih socijalnih kontakata, izvanredna činjenica. Čitanje otkriva naše skrivene potencijale da bogatim rječnikom, dobrom argumentacijom budemo ugodni sugovornici i vješti retori. U svjetovima mašte i u bespućima „skrivenih vrtova“ koje u sebi skrivaju knjige – „čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“ – poručila je ravnateljica doc. dr. sc. Jasmina Dvorski.

Nastavite čitati

Život i društvo

Do kraja svibnja trebali bi biti gotovi POS stanovi u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Kamen temeljac za izgradnju POS stanova u Cestici položen je u lipnju prošle godine, a završetak radova predviđen je do kraja svibnja 2021. godine.

Tim povodom gradilište je posjetio direktor Agencije za promet nekretnina Dragan Hristov te je održao radni sastanak s načelnikom Mirkom Korotajem i predstavnicima izvođača radova. Iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom te je izjavio: “Želim izraziti zadovoljstvo dinamikom izgradnje POS stanova u općini Cestica, budući da radovi napreduju predviđenim tijekom. Unatoč problemima izazvanim pandemijom COVID-a-19, moram pohvaliti općinsku upravu kao i izvođače radova u nastojanjima da svi radovi završe u roku. Na današnji dan završeno je preko 80% zgrade, te predstoje finalni radovi. Predviđam da će objekt tijekom svibnja dobiti uporabnu dozvolu te će biti spreman za useljenje”.

U POS-ovoj zgradi nalazi se šest stanova različitih dimenzija, a ukupna vrijednost investicije je 4,4 milijuna kuna, a trenutno je objavljen javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana na kojeg se mogu javiti svi državljani RH do 31. ožujka 2021. godine.

U obilasku radova bio je i načelnik Mirko Korotaj koji je objekt ocijenio kao visokokvalitetan te jedan od ključnih projekata općinske uprave u protekle četiri godine, a tom je prilikom izjavio: “POS izgradnja u općini Cestica ima 16 godišnju tradiciju, kad je 2005. godine izgrađena prva POS zgrada na području Varaždinske županije. To je bio uspješan projekt, kao što će biti i ovih novih šest stanova za mlade obitelji. Uz ostale projekte kojima pomažemo mladima, kao što su sufinanciranja dječjeg vrtića, besplatnih udžbenika za osnovnoškolce, besplatnog prijevoza za srednjoškolce i stipendije za sve studente, rješavanje stambenog pitanja dodatni je poticaj za ostanak na području općine. Sa svime ćemo nastaviti i u narednom razdoblju, a dodat ćemo i neke nove mjere”.

Nastavite čitati