Povežite se s nama

Život i društvo

Pripadnici Puma i članovi njihovih obitelji završili programe stručnog usavršavanja, pa dobili diplome

Objavljeno:

- dana

TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA

U sklopu obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja danas su u Županijskoj palači pripadnicima 7. Gardijske brigade Puma i članovima njihovih obitelji podijeljene diplome.

Oni su, naime, prošli programe osposobljavanja i usavršavanja u Gospodarskoj školi Varaždin, kojeg su uspješno završili. 

Učili i kako raditi EU projekte

Riječ je o dva programa: Menadžer/menadžerica za izradbu i provedbu EU-ovih projekata u trajanju od 160 sati te o programu osposobljavanja Suradnik/suradnica za izradbu i provedbu EU-ovih projekata u trajanju od 132 sata. Polaznicima programa diplome je podijelio zamjenik župana Tomislav Paljak.

– Veleučilišta nisu do kraja prepoznata – rekao je župan Čačić

– Brzina razvoja tehnologija traži snažni naglasak, ne samo na standardnim formama obrazovanja, već i na formama cjeloživotnog učenja. Dakle, kad završimo formalno obrazovanje tek onda počinjemo ozbiljno i kontinuirano učiti, a naročito u pojedinim profesijama. Izrazito brzo se povećava brzina novih znanja i spoznaja, a Hrvatska u tom smislu zajedno sa Varaždinskom županijom snažno zaostaje – rekao je župan Radimir Čačić dodavši kako  nije prepoznata mogućnost koja postoji izvan forme osnovnog, srednjeg i visokog školstva, a gdje je moguće imati puno privatne inicijative.

-Tu veliku ulogu imaju i veleučilišta, a koja nisu do kraja prepoznata, već su  stvari svedene na pučka veleučilišta, a koja, nažalost ,ne mogu odgovoriti tom zadatku – zaključio je župan.

 

Partner Varaždinskoj županiji u provođenju programa cjeloživotnog učenja bio je Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment.

U sklopu suradnje sa Znanstvenim centrom izvrsnosti održana su i dva znanstveno-edukativna skupa. U prosincu prošle godine održan je znanstveno-edukativni skup za ravnatelje osnovnih i srednjih škola “Planiranje i provedba marketinga i menadžmenta u školama”.

U ožujku ove godine održan je i drugi znanstveno-edukativni skup za predsjednike i zamjenike predsjednika školskih odbora pod nazivom “Kultura škole i školsko ozračje”.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Predstavljen TalentMagnet, projekt kojim se želi privući mlade talente iz svih krajeva Hrvatske u Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

TalentMagnet naziv je projekta koji je u petak 30. rujna predstavljen u Studentskom klubu SC Varaždin.

Predstavljanju, kojeg su organizirali Razvojna agencija Sjever DAN i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Studijska jedinica Varaždin nazočio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

– U pozivu na ovu manifestaciju posebno me dojmila rečenica da je sudionicima projekta jedan od ciljeva zadržavanje mladih i talentiranih osoba u našem gradu te da se primjerima dobre prakse također želi privući mlade i talentirane iz svih krajeva Hrvatske da dođu k nama i pridonose boljitku Varaždina. Želim vam dati punu podršku u tom nastojanju jer se i sam zalažem za njih. Više no ikad za ozdravljenje ukupne ekonomije potrebni su nam znanje i kreativnost mladih i talentiranih stručnjaka. Naročito se to odnosi na proizvodnju obuće i tekstila, granama industrije u kojima Varaždin ima lidersku poziciju i dugogodišnju tradiciju u hrvatskim pa i šire regionalnim okvirima – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Ravnatelj Razvojne agencije Sjever DAN Željko Bedeković je objasnio o kakvom se projektu radi.

– Projekt TalentMagnet započeo je u sedmom mjesecu 2020. i trajat će do kraja ove godine.  Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura za sve partnere iz 12 zemalja. Projekt je sufinanciran iz europskog Fonda za razvoj s 85 posto. Provodimo niz pilot aktivnosti, od koncerata u P4, edukacija u Pučkom otvorenom učilištu, a danas će u Studentskom centru biti i modna revija. Smisao cijelog projekta je da zadržimo mlade na našem području jer je veliki problem odlaska mladih s podunavskog područja – dodao je Bedeković.

Sudionike projekta koji su tijekom radionica i revija mogli iskazati svoju kreativnost i talent pozdravila je i Sanja Ercegović  Ražić prodekanica za poslovanje  Tekstilno-tehnološkog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu koja je također ohrabrila učenike i studente da izraze svoj puni potencijal na stručnom studiju.

U nastavku je prikazan film Vedrana Hunjeka „Put pod noge“ u kojem su predstavljeni radovi, dizajn obuće i odjeće studenata stručnog studija Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za sanaciju nerazvrstanih cesta oštećenih tučom Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo 4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prirodna nepogoda tuča je u svibnju i lipnju ove godine nanijela štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, kao i na komunalnoj infrastrukturi u Varaždinskoj i još pet županija na sjeveru Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o dodjeli ukupno 54.000.000 kuna pomoći za štete uzrokovane tučom, od čega Ministarstvu poljoprivrede 30 milijuna kuna, 25 milijuna kuna za štete na poljoprivredi i do pet milijuna kuna za štete na nerazvrstanim cestama.

Za sanaciju oštećenih nerazvrstanih cesta na području Varaždinske županije sada je odobreno 4.010.000 kuna.

Sredstva iz državnog proračuna Varaždinska županija će, sukladno Sporazumu o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na nerazvrstanim cestama potpisanom s Ministarstvom poljoprivrede, rasporediti na jedinice lokalne samouprave koje su prijavile štete na nerazvrstanim cestama. Nešto više od 4 milijuna kuna, koje će biti isplaćene u roku od 30 dana, raspoređeno će biti na općine Bednja, Lepoglava i Maruševec.

Kad su u pitanju štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, Ministarstvo poljoprivrede je Varaždinskoj županiji, prema Indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete u poljoprivredi, dodijelilo iznos od 5.235.000 kuna. Sukladno tome Županija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Varaždinske županije u 2022. godini.

Očekuje se da Ministarstvo uskoro doznači sredstva, na temelju čega će uslijediti isplata pomoć OPG-ovima, trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama registriranima za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a koji su ostvarili pravo na dodjelu potpora po Javnom pozivu. 

Varaždinsku županiju je, nakon tuče, pogodila i suša. Prve procjene štete od te prirodne nepogode procjenjuju se na 79,4 milijuna kuna. Gradska i općinska povjerenstva dužna su konačne štete upisati registar šteta najkasnije do konca listopada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje