Povežite se s nama

Međimurje

Pripreme za turističku sezonu: Međimurje preuzelo inicijativu u privlačenju gostiju

Objavljeno:

- dana

Pred Hrvatskom je još jedna neizvjesna turistička sezona. Brojni upitnici koje sa sobom nosi epidemija koronavirusa u najvećoj su mjeri pogodili turistički sektor. I dok je još prošlo ljeto Hrvatska vjerojatno izvukla maksimum od sezone, kao malo koja druga zemlja u Europi, ove godine nitko se ne usudi prognozirati brojke. Međimurska županija stoga ništa ne prepušta slučaju te je preuzela inicijativu u privlačenju gostiju, umjesto da čeka tko će od njih i koliko svoj odmor provesti u najsjevernijoj županiji.

Proteklog vikenda tako je u Međimurju boravilo 30-ak predstavnika turističkih agencija u Hrvatskoj koji su imali priliku doživjeti i upoznati se s turističkim sadržajima, prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom Međimurja koje će na tržištu nuditi stranim i domaćim gostima.

Uz neizostavne Toplice Sveti Martin, najsjeverniju točku Hrvatske – Žabnik i poučnu stazu „Svetomartinska Mura“ gdje su obišli ergelu autohtonoga međimurskog konja i mlinarsku kuću, posjetili su lokalne OPG-ove i degustirali domaće proizvode poput vina, sireva i delicija od divljači. Razgledali su Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ i Ekomuzej „Međimurje malo“, a među prvima su posjetili i tek otvoreni Edukacijsko-istraživački centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu. Upoznali su se i s posebnostima donjeg Međimurja, gdje su obišli Marinu Prelog, rodnu kuću dr. Rudolfa Steinera, eko-etno zbirku Juraj Kolarić, OPG Opor u Oporovcu kušavši delicije od kozjeg mlijeka, a upoznali su se i s tradicijom splavarenja i ispiranja zlata. Ljepote i vrijednosti Međimurja predstavila im je Jelena Berečić, voditeljica Regionalnog turističkog centra u Goričanu.

– Putničke agencije ključne su za razvoj kontinentalnog turizma, stoga smo im odlučili uživo predstaviti sve turističke sadržaje i priče koje Međimurje nudi jer da bi se proizvod mogao dobro prodati, bitno ga je doživjeti – pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Važnost putničkih agencija Međimurska županija prepoznala je i putem subvencije te je tijekom prošle godine županijska Turistička zajednica za svako ostvareno noćenje subvencionirala agencije u iznosu od 50 kuna, a dobar model suradnje nastavit će se i ove godine.

– Međimurje odavno nije jednodnevna turistička destinacija koju turisti posjete na putu prema jugu Hrvatske, već se zahvaljujući odličnoj suradnji svih dionika u turizmu kontinuirano stvaraju kvalitetni turistički sadržaji – poručio je međimurski župan Matija Posavec.

Veliki odaziv ovom studijskom putovanju potvrda je da agencije nisu više usredotočene samo na Jadran, a turistički djelatnici sada će moći iz prve ruke prenijeti doživljaje iz Međimurja potencijalnim gostima.

Međimurje

Gradonačelnica Cividini primila predstavnice Udruge slijepih: „Uvijek ćete imati našu podršku“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cijelome svijetu 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Cilj je senzibilizirati javnost na probleme i izazove s kojima se slijepe osobe, čiji je znak prepoznatljivosti bijeli štap, susreću u svakodnevnom životu.

Tim povodom predstavnice Udruge slijepih Međimurske županije u petak je primila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar i tajnica Marina Gašparić gradonačelnicu su upoznale s aktivnostima koje ova Udruga provodi s ciljem povećanja kvalitete života svojih članova.

Imaju 150 članova, provode europske projekte, a projektno surađuju sa Županijom te međimurskim gradovima i općinama.

Istaknule su da se svakodnevno suočavaju s novim izazovima, koje, u suradnji sa zajednicom, nastoje rješavati u hodu.

Gradonačelnica Cividini naglasila je da će u Gradu uvijek imati podršku i partnera za provođenje svojih aktivnosti.

Grad će i dalje financirati projekte koji za cilj imaju bolje uključivanje slijepih u društvo, ali i rušiti barijere te prepreke s kojima se ta skupina naših sugrađana svakodnevno susreće.

Inače, Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine, kada je američki predsjednik Lyndon B. Johnson taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

U našoj zemlji ovaj se dan kao Međunarodni dan slijepih osoba počeo obilježavati 1996. godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Darko Zver (Fokus) prvi najavio kandidaturu za župana Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, danas je objavio službenu kandidaturu za izbore za novog župana Međimurske županije.

– Ne ovisim o politici, nitko iz moje obitelji nije politički zaposlen ili ima bilo kakve koristi od politike i ja sam kompletno čist i neovisan. Meni je cilj efikasna, transparentna i moderna Međimurska županija koja će raditi za poštene i marljive Međimurce – istaknuo je Zver prilikom objave kandidature i upozorio kako se iza političke zavjese odigravaju puno veće igre u kojima je čast Međimurja na kocki.

Kaže da je velika opasnost HDZ, koji računa na malu izlaznost i interne probleme drugih stranaka pa su svoje pandže već bacili na Međimurje.

– Zbog toga se nemojte iznenaditi ako uskoro vidite Plenkovića i svu silinu ministara koji će hodočastiti u Međimurje i obećavati med i mlijeko. Ali nemojte im vjerovati – ističe Zver i navodi kako od najavljenih 15 milijardi kuna gotovo ništa neće doći u Međimurje, već će se podijeliti Plenkovićevim koalicijskim partnerima u Bjelovaru i Varaždinskoj županiji. Slična je stvar bila s planom opravka za Slavoniju za kojeg se ispostavilo da su novce iz tih programa razgrabili pojedinci bliski HDZ-u, a mladi ljudi i dalje iseljavaju.

– Međimurje muče mnogi problemi no ako bih morao izdvojiti tri teme to bi svakako bile niske plaće, transparentnost i integracija romske manjine. Prvo što ću napraviti kao novi župan bit će javna objava svih računa i svih ugovora Međimurske županije i županijskih poduzeća – naglasio je Zver te podsjetio kako u Čakovcu u samo par mjeseci provodi transparentnost u grad i gradske tvrtke, baš kako je obećao u kampanji.

Registar transparentnosti znači veću efikasnost u upravljanju proračunom, što automatski znači više novaca, veća ulaganja u škole, domove zdravlja, bolje prometnice, podršku sportskim klubovima, kulturnim i drugim udrugama. I najvažnije, ističe, poticat će se gospodarstvo koje će pratiti razvoj poduzetništva i podizanje plaća. Sve to zajedno znači bolju kvalitetu života i razvoj Međimurja.

Promjene, transparentnost i efikasnost u javnoj upravi su moguće. Zver je kao najbolje primjere u tome istaknuo kolege iz stranke Fokus koji su u Međimurje došli podržati njegovu kandidaturu. To su svi redom uspješni gradonačelnici koji su zatekli loše stanje, ali su u vrlo kratkom vremenu uspjeli svoje sredine dovesti u sam vrh najuspješnijih gradova u Hrvatskoj.

Na kraju predstavljanja Zver je ponovio svoju poruku kako će se na ovim izborima vidjeti poznata politička lica i stranke koji se žele domoći Međimurja, jer svi računaju na malu izlaznost te ljude koji će biti revoltirani i ostati doma.

– Promjene se neće dogoditi ukoliko se na vlasti stalno vrte jedne te iste garniture političara. Građani trebaju svoje povjerenje dati novim ljudima koji ne ovise o politici. Ja sam takav i s takvim programom izlazim pred birače – naglasio je Darko Zver odlučan u namjeri da kao novi župan Međimurske županije to pokaže i ostvari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje