Povežite se s nama

Život i društvo

Pripremni radovi Aglomeracije Ivanec počet će odmah nakon Svih svetih

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Sve je spremno za početak radova na gradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Ivanec, golemog EU projekta vrijednog više od 216 milijuna.

Potvrđeno je to 26. listopada na zadnjem koordinacijskom sastanku prije početka radova koji je, u nazočnosti svih partnera na projektu, održan u Gradskoj vijećnici Ivanec, objavio je Grad Ivanec na svojoj internetskoj stranici.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Milorada Batinića, predstavnici svih partnera na projektu kratko su i analitičkiizvijestili o dinamici priprema za radove iz svoje nadležnosti.

Goran Petković, direktor HIS-a iz Višnjice, vodećeg izvođača u Zajednici ponuditelja koja će izvoditi radove, izjavio je da su pokrenute sve pripreme za početak radova te raspodijeljeni poslovi među izvođačima u sklopu Zajednice (HIS Višnjica, Cestno podjetje Ptuj, GK grupa Varaždin, Zagorje gradnja Zagreb).

-Nemamo nikakvih poteškoća i ne vidimo probleme koji bi nas mogli spriječiti da radove ne započnemo u skladu s planiranom dinamikom – istaknuo je Petković.

Predstavnik nadzornih tvrtki Anton Smoljo (Hidroprojekt i Eptisa Adria Zagreb) kazao da je nadzor u uskom kontaktu s izvođačem, s kojim usuglašava dinamiku i raspored aktivnosti.

-S puno optimizma možemo krenuti u ovaj projekt! Obavljene su kvalitetne pripreme i svi vi ste u prilici da u njega krenete zdravo te da se ne izgubite u problemima kakve su u provedbi aglomeracijskih projekata imale neke druge sredine. Za realizaciju nam je bitan svaki dan i stoga nam je važno da administracija bude na maksimalnom raspolaganju izvođačima – poručio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Osvrćući se na činjenicu da je riječ o ogromnim radovima koji će trajati idućih nekoliko godina, skrenuo je pažnju na činjenicu da će biti kopanja, blata oko kuća i na cestama te regulacije prometa. S obzirom na to da idu kišni mjeseci te da će se ući u radove kad će se puno kopati, a zbog sezone se neće moći asfaltirati, skrenuo je pažnju na potrebu da se građani o tome unaprijed obavijeste i zamole za razumijevanje.

-Stoga očekujem da promidžba i vidljivost budu apsolutno usklađeni s Uredom gradonačelnika i uredom Ivkom-voda, jer tamo gdje radovi na terenu nisu dobro iskomunicirani s javnošću, imamo problema, to više što je upravo gradonačelnik taj koji mora izaći pred ljude i pojasniti im način rješavanja problema – naglasio je Vukmirić.

U tom kontekstu je i gradonačelnik Batinić najavio punu suradnju i preko gradskih internetskih stranica i Ivanečkih novina, kako bi građani unaprijed i na vrijeme bili obaviješteni o radovima koji će im se izvoditi u ulicama i o poteškoćama na koje u tom razdoblju mogu naići..

Prema dinamičkom planu tvrtke Aktiv Global d.o.o. Zagreb, koja će izvoditi radove na sanaciji postojećih kanalizacijskih cjevovoda, pripremni radovi počet će odmah nakon Svih svetih.

Uvodna konferencija o projektu Aglomeracije Ivanec planira se održati 9. studenog u Ivancu.

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji varaždinskih srednjih škola posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u četvrtak, 20. siječnja, posjetili su ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o još jednom dokazu da MEV nastoji unaprjeđivati suradnju s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i znanstvenim institucijama s ciljem zajedničkog razvoja znanosti i STEM područja, ali i promocije Međimurskog veleučilišta među budućim studentima.

Dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan je uz ravnatelje varaždinskih srednjih škola ugostio i Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a u pratnji suradnika pokazao im je i nedavno otvoreni Centar održivog razvoja.

Kako je naglasio Klopotan, smjer suradnje će definitivno biti robotika i STEM, no otvoreni su i za sve ostale oblike.

– Pročelnik je isto tako predložio da zajedno pokrenemo jedan vid cjeloživotnog obrazovanja i o tome ćemo naravno nastaviti razgovarati – poručio je dekan Klopotan.

Istaknuvši važnost suradnje, pročelnik Huđek pohvalio je programe koje Međimursko veleučilište provodi i dodao kako se više od 20 % srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji obrazuje u sektorima strojarstva i elektrotehnike.

– Svaki oblik suradnje u STEM području podržavamo i zato smo danas ovdje s ravnateljima srednjih škola – rekao je Huđek naglasivši kako Varaždina županija završava još dva strukovna centra izvrsnosti, a stručnjaci u strojarstvu s MEV-a mogli bi biti podrška u stvaranju domaćeg proizvoda.

Pročelnica Odjela Održivog razvoja Magdalena Zeko pojasnila je kako su prije dvije godine u potpunosti revidirali i modernizirali ovaj smjer, a u pripremi je otvaranje i specijalističkog studija.

– Nastavu već održavamo u laboratorijima koje smo nedavno otvorili te tako pružamo studentima mogućnost da odmah dobe i praktična znanja – rekla je Zeko.

Pročelnik Jurica Trstenjak rekao je kako njihov Odjel Računarstva obrazuje dva profila, klasične programere i buduće sistem administratore.

– Zasad imamo preddiplomski, trogodišnji studij i nadamo se da najesen krećemo i s diplomskim studijem, odnosno 4. i 5. godinom – istaknuo je Trstenjak.

Pročelnik Odjela Menadžmenta turizma i sporta Tibor Rodiger naglasio je kako je to najveći odjel jer se osim preddiplomskog izvodi i specijalistički studij. Njihovi bivši studenti, istaknuo je Rodiger, vrlo su uspješni, a velik broj ih je i u poduzetničkim vodama.

Na kraju sastanka dekan Klopotan pozvao je sve ravnatelje u uredništvo časopisa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje