Povežite se s nama

Međimurje

Priroda i sport: edukacija o prirodnim vrijednostima Međimurja i poticanje na stvaranje rekreativnih navika

Objavljeno:

- dana

U Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu je u ponedjeljak, 7. prosinca, potpisan je sporazum o suradnji Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca i Zajednicom sportskih udruga i saveza Međimurske županije.

Cilj sporazuma je da se kroz zajedničku suradnju radi na poboljšanju edukacije o prirodnim vrijednostima Međimurja i rekreativnih navika svih stanovnika Grada Čakovca i Međimurske županije. Želja je povećati postotak onih koji se redovno rekreiraju i time dugoročno preveniraju različite bolesti koje proizlaze iz nedovoljne tjelesne aktivnosti.

Sporazum su potpisali Siniša Golub, ravnatelj „Međimurske prirode“, Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i Mato Kljajić, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije.

– Izuzetno nam je zadovoljstvo formalizirati našu suradnju koja traje od 2019. godine.  Doprinos kojeg daje Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ u provođenju naših projekata je nemjerljiv. Započeli smo na projektu „Volonteri u parku“, a uspješno nastavili kroz Ljetne sportske kampove „Svaki tjedan sport jedan“. Zajedničkim radom dali smo dodatnu vrijednost politici sporta u našem gradu, a vjerujem i naglasak na zaštiti prirode, posebice prekrasnog Perivoja Zrinski u samom čakovečkom središtu. Upravo u Perivoju i na obližnjem Trgu Republike provodimo brojne aktivnosti koje uključuju tisuće građana. Nastavkom suradnje podići ćemo svijest o potrebi očuvanja prirode i o važnosti bavljenja sportom i rekreacijom – istaknuo je Tomica Jakopec.

– Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije kao krovna sportska organizacija u Međimurju isto kao i „Međimurska priroda“, za jedan od ciljeva ima razvitak aktivnosti kod djece i mladih te promotivno-odgojnu funkciju. Budući da sport i okoliš, odnosno prirodu vežu neraskidive veze ovim sporazumom nastavit ćemo kvalitetnije ispunjavati našu misiju, svatko u svom okruženju. Potencijali suradnje su veliki, a oni će do izražaja posebno doći u svijetlu titule Međimurske županije kao „Europske regije sporta 2022.“. Naglasak u provođenju aktivnosti u toj godini bit će na iskorištavanju potencijala rijeka Mure i Drave u sportsko-rekreativne i turističke svrhe kroz prizmu održivog razvoja. U tome kao važnog partnera vidimo i „Međimursku prirodu“ jer nas vežu isti interesi i ciljevi, a sve u svrhu što veće dobrobiti naših ljudi i okoline – dodao je Mato Kljajić.

Međimurje

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ u Podturnu organizira Dan otvorenih vrata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije 3. lipnja organizira Dan otvorenih vrata, koji će se ovoga puta održati na novoj lokaciji.

Naime, održat će se u Podturnu (Glavna ulica 2), gdje se gradi Centar DOSTI, koji će osobama s invaliditetom omogućiti pružanje usluga boravka u zajednici, inkluziju i bolju kvalitetu života s ciljem smanjenja njihove institucionalizacije, kao i unaprjeđenje socijalnih usluga na području Međimurja.

Građani i sva zainteresirana javnost moći će vidjeti Centar u izgradnji, kojim će ih provesti zaposlenici Društva te im objasniti svu namjenu i dobrobit.

Usto, moći će saznati koje se sve aktivnosti i projekti provode te upoznati neke članove.

– Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Podturnu 3. lipnja od 10 do 14 sati na našem Danu otvorenih vrata – poručili su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Sveti Martin na Muri: asfaltirani i posljednji kvadrati nakon Aglomeracije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Još kad su krajem 2019. godine službeno započeli radovi na najvećem komunalnom projektu Aglomeracije Mursko Središće, čitav prostor uz rijeku Muru pretvoren je u veliko gradilište. Projektom Aglomeracije obuhvaćen je grad Mursko Središće te općine Selnica, Vratišinec i Sveti Martin na Muri. Projektom vrijednim više od 242 milijuna kuna obuhvaćeni su radovi na izgradnji sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda i središnjeg uređaja za pročišćavanje na koji će biti priključeno više od 3000 domaćinstava. U financiranju projekta izgradnje kanalizacijske mreže sudjelovala je i Općina Sveti Martin na Muri i to s iznosom od gotovo 2,8 milijuna kuna.

Čitavo vrijeme odvijanja radova mještani su bili pozivani na razumijevanje i strpljenje s obzirom na brojne raskopane prometnice te silne privremene regulacije prometa.

– Čitavo ovo vrijeme Općina je bila jedno veliko gradilište. No, unatoč mnogim problemima, raskopanim ulicama, otežanom prometovanju, prašini, blatu, kamenju koje je letjelo na sve strane, mnogim oštećenim automobilima, nervoznim i nestrpljivim mještanima i vozačima, ovaj ogromni zahvat u prostoru polako, ali sigurno privodi se kraju. Ovih dana asfaltirani su i posljednji kvadrati ulica obuhvaćenih izgradnjom kanalizacijske mreže – zadovoljno je poručio Martin Srša, načelnik Općine Sveti Martin na Muri.

Naime, u svim općinskim naseljima od zaseoka Bukovje pa sve do Marofa uz rijeku Muru gotovo da nije ostao ni kvadratni centimetar neasfaltiranih prometnica.

– Štoviše, u svim naseljima, gdje god je to bilo potrebno ili moguće, produžile su se i proširile ulice, postavili novi šahtovi i rubnici te pročistili jarci uz cestu za oborinsku odvodnju – dodaje Srša.

Za potrebe ovih radova Općina je iz svojeg Proračuna izdvojila više od dva milijuna kuna. Iz Općine poručuju da ovime sanacija naselja nije gotova jer je još potrebno urediti mnoge pristupe u dvorišta, oborinsku odvodnju, utvrditi bankine uz asfaltirane ulice te sanirati javne i privatne površine.

Foto: Neven Kutnjak, Inteh / Općina Sveti Martin na Muri

– Unatoč mnogobrojnim problemima koji su se javljali možemo biti zadovoljni najvećim kapitalnim projektom u povijesti Općine Sveti Martin na Muri, kojega bez svih dionika, nositelja projekta Međimurskih voda i izvođača radova tvrtke Tegra, kao i bez financijskih sredstava iz europskih fondova, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskih voda, Općina ne bi mogla sama financirati. Moramo biti svjesni da smo postali komunalno uređena sredina koja je riješila veliki problem zbrinjavanja otpadnih voda te da smo od zagađivanja zaštitili prekrasnu prirodu i krajolik uz rijeku Muru na koju smo itekako ponosni. Budućim generacijama u nasljeđe ostavljamo ljepšu i uređeniju Općinu – ponosno je zaključio općinski načelnik Martin Srša.

Mještane očekuju drugi komunalni projekti koji uključuju uređenje bregovitog dijela Općine. Tako je u pripremi izrada projekte dokumentacije za izgradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda u naseljima koja gravitiraju prema Toplicama Sveti Martin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje