Povežite se s nama

Život i društvo

Pristupačan, kvalitetan, zanimljiv i stručan studij

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SJEVER

Sveučilište Sjever upisuje novu generaciju studenata na sveučilišni diplomski studij Odnosa s javnostima. Bio je to povod za razgovor s pročelnicom studija Odnosi s javnosti prof. dr. sc. Ljubicom Bakić-Tomić, izvanrednom profesoricom.

Zašto studij Odnosa s javnostima (OJ)?
Odnosi s javnostima danas obuhvaćaju i podrazumijevaju brojna zanimanja i poslove kao, primjerice, direktor PR-a, direktor korporacijskih komunikacija, direktor komunikacija, PR menadžer, stakeholder relations menadžer, marketing PR menadžer, media relations menadžer itd. Riječ je o trenutačno vrlo traženom zanimanju i jednom od dobro plaćenih poslova, kako u svijetu, tako i u našoj zemlji. Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, koji je stupio na snagu 2013. godine, svi pravni subjekti i institucije obvezni su imenovati povjerenika za informacije. U toj godini povjerenike za informacije posjedovalo je samo pet posto poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Stoga poslodavci u privatnom sektoru, u neprofitnom sektoru, u državnoj administraciji i gospodarstvu sve češće traže stručnjake širokog obrazovnog profila, razvijenih komunikacijskih vještina, socijalne inteligencije i kulture i etičnosti, što se može steći na Sveučilištu Sjever.

 

Nastavnici na studiju su vrhunski znanstvenici iz Hrvatske, ali i praktičari

Koja je danas uloga stručnjaka za odnose s javnostima?
Stručnjaci za odnose s javnostima imaju tri ključne uloge u organizaciji: ulogu zaštite i promicanja reputacije organizacije, ulogu zagovaranja vrijednosti sustava i ulogu povećanja vrijednosti sustava te djeluju i kao koordinatori upravljanja krizom u organizaciji. Istraživanja profesora A. Zerfassa sa Sveučilišta u Leipzigu pokazuju da devet od deset komunikacijskih stručnjaka vodećih europskih kompanija ističe da su sposobnost i kapacitet glavnih direktora u ophođenju s medijima i drugom ključnom javnosti postali usko povezani s općim uspjehom i reputacijom kompanija kojima upravljaju. Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) potvrđuje kako je Hrvatska deficitarna upravo ovim kadrovima. Zato je studij za Odnose s javnostima vrlo perspektivan!

 

Radi se u malim grupama i suvremenim nastavnim metodama, njeguje se timski rad

Što studij Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever razlikuje od ostalih sličnih studija?
Prvo bih istaknula ono što je u današnje vrijeme ekonomske krize za roditelje koji školuju svoju djecu možda najvažnije, a to je cijena školarine od 7.300 kuna godišnje i to još uz mogućnost plaćanja u ratama. To je jedan od najjeftinijih studija za ovo zanimanje u Hrvatskoj, jedini je studij ovakvog profila u regiji Sjeverna Hrvatska i među rijetkima u Hrvatskoj kao sveučilišni diplomski studij. U ovaj studij upisuju se studenti s diplomom baccalaureus društvenog usmjerenja, odnosno sa stečenih 180 ECTS bodova na završenom dodiplomskom studiju, ali otvoreni smo i studentima koji su završili druge studije. Ti studenti polažu razlikovne ispite (maksimalno 30 ECTS) tijekom dvogodišnjeg studija Odnosa s javnostima, nakon čega stječu stručni naziv magistra odnosa s javnostima (mag. rel. publ.). Ovaj studij studenti često doživljavaju kao “drugo zanimanje” jer, ako su stekli prvu diplomu na dodiplomskom studiju, na primjer ekonomije, upravnog prava, menadžmenta ili sličnog i s njom mogu raditi određene poslove, po završetku diplomskog studija Odnosa s javnostima dobiju “drugo zanimanje”. To im daje veće šanse pri zapošljavanju, ali, za one ambiciozne, otvara mogućnost daljnjeg školovanja na doktorskim studijima. Mnogi mladi ljudi ne znaju da nakon završenih privatnih stručnih škola kao što su Vern, Baltazar Adam Krčelić, Edward Bernays, Visoka poslovna škola Zagreb, VPŠ Libertas ili Effectus ne mogu nastaviti studirati na doktorskim studijima jer ove škole ne nude sveučilišne, već samo stručne programe. Dakle, ovo je znanstveni studij. Nastavnici na studiju su vrhunski znanstvenici iz Hrvatske, ali i praktičari, ugošćujemo kao predavače stručnjake s najvišim domaćim priznanjima za rad u struci (Ksenija Žlof, Snježana Bahtijari). Još bih dodala jednu važnu informaciju u vezi studija Odnosa s javnostima u Varaždinu, a to je da ovaj studij upisuje studente u veljači i sa studijem započinje u ožujku za razliku od ostalih sličnih studija koji to čine na tradicionalan način: upisi su prije ljeta, a studij započinje s radom u rujnu ili listopadu. Eto, i po tome smo posebni!

Studij za zaposlene

Na koji način je organiziran studij Odnosa s javnostima?
Zasad je organiziran samo kao izvanredni studij što znači da se vodi briga o studentima koji su zaposleni i studiraju. Nastava se održava u poslijepodnevnim satima četvrtkom, petkom i subotom. Radi se u malim grupama i suvremenim nastavnim metodama. Njegujemo timski rad. Vodi se briga o svakom pojedinom studentu i komunikacija na studiju je izvrsna! Varaždin je dobro povezan sa Zagrebom i ostalim gradovima u regiji autobusnim linijama, a i ceste su odlične za one koji putuju osobnim vozilima. Imamo studenata iz čitave regije: Varaždina, Đurđevca, Koprivnice, Križevaca, Čakovca, ali i iz Zagreba. Kako prva generacija još nije završila sa studijem, još nemamo završenih magistara struke, ali ih uskoro očekujemo.

Stručnjaci ovog profila brzo i lako do posla

Koje su mogućnosti zaposlenja po završetku studija?
Naši sadašnji studenti su uglavnom već zaposleni na različitim poslovima u struci (televizija, radio, tisak, medijske i PR agencije, rukovodni poslovi, poslovi s komunikacijama) iz privatnog, javnog i državnog sektora, a željeli su steći više znanja i diplomu magistra struke. Kao što sam već na početku rekla, poslovanje bez komunikacije s vanjskim i unutarnjim subjektima s javnostima, danas je nezamislivo. Iako je zemlja u ekonomskoj krizi, stručnjaci ovog profila relativno lako nalaze posao jer je struka u deficitu. Trenutačno među PR-ovcima, kako se popularno nazivaju u javnosti, možete naći brojne druge struke društvenog smjera pa i inženjere, jer nedostaje stručnoga kadra. Vjerujem da se tržište neće tako brzo zasititi i da će znati prepoznati stručnost i obrazovanost naših studenata, a nadasve etičnost i odgovornost za koju ih pripremamo. U planu je uspostavljanje suradnje između studija i gospodarskih subjekata u Regiji kroz projekte u kojima bi sudjelovali naši studenti. To bi svakako doprinijelo boljem upoznavanju s ovom strukom te većom mogućnošću zapošljavanja.

POZNATI NA FAKSU Jelena Blaži, urednica na VTV-u i studentica na studiju Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever

– Nakon više od desetljeća rada u novinarstvu, odlučila sam, umjesto bavljenja nekim hobijima, vratiti se u studentske klupe. Tri godine putovanja u Zagreb brzo su prošle zahvaljujući razumijevanju kolega i vodstva VTV televizije u kojoj radim od 1999. godine, pa sam u roku došla do diplome prvostupnice u odnosima s javnošću i mislila da će to biti kraj mog formalnog obrazovanja – rekla je Jelena Blaži, urednica na VTV-u i studentica na studiju Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever.

Bez dvojbi dalje

No, kada se u Varaždinu počelo govoriti o pokretanju diplomskog Studija odnosa s javnostima u sklopu tadašnjeg Medijskog sveučilišta, nije nimalo dvoumila o nastavku školovanja.
– Prednost studiranja u gradu u kojem živim, kvalitetan program, renomirani profesori, izostanak visokih troškova za putovanje, ali i povoljna školarina bili su najbolji motiv da ponovno u užurbani novinarsko-urednički raspored uvrstim predavanja i studiranje. Danas, na kraju tog obrazovnog puta, mogu samo reći da je to bila jedna od najboljih životnih odluka, jer kroz dvije godine studiranja uz brojna nova znanja s područja odnosa s javnostima i komunikologije, stekla sam i nove kolege i, ono što je najvažnije u poslovnom životu, nove kontakte. Sjever Hrvatske nažalost se ne može pohvaliti dobrom obrazovnom strukturom, pa su i studijski smjerovi Sveučilišta Sjever najbolji put da se to popravi – zaključila je Jelena Blaži.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje