Povežite se s nama

U fokusu

Pritisak iz Zagreba na Habijana i Gotića? Habijan kratak: „Ostajem pri svom“

Objavljeno:

- dana

VRIJE LI U HDZ-u

U HDZ-u, čini se, vrije: predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan i potpredsjednik Robert Gotić danas su bili u središnjici stranke u Zagrebu, gdje su se sastali s glavnim tajnikom Ivanom Domagojem Miloševićem.

Habijan je potvrdio da je sastanak održan, no nije želio komentirati zašto su išli u Zagreb i o čemu su razgovarali.

Poznato je da su on i Gotić bili prvi članovi HDZ-a u Hrvatskoj koji su javno iznijeli da je jedino rješenje za krizu Vlade ostavka Tomislava Karamarka, a upravo je Milošević od Habijana zatražio da podnese ostavku.

On to nije učinio, ali je ipak ponudio mandat na raspolaganje, o čemu će u ponedjeljak odlučivati članovi Gradskog odbora.

Kako će se sve rasplesti?

Je li se od njega opet tražila ostavka ili je riječ bila o sastanku pomirenja, s obzirom da je među biračima u Varaždinu i Varaždinskoj županiji njegov istup ocijenjen pozitivno, Habijan je kratko odgovorio: „Ostajem pri svom“.

Iz toga se može zaključiti da Milošević na čelne ljude varaždinskog HDZ-a vrši pritisak da ustuknu, iako je i sam Karamarko rekao da postoji mogućnost da odstupi s mjesta potpredsjednika Vlade.

U varaždinskim političkim kuloarima su se mogle čuti priče da je Habijanov istup u utorak zapravo dio kampanje za gradonačelnika, a da je to učinio u dogovoru s predsjednikom županijskog HDZ-a Anđelkom Stričakom, koji je navodno bliži Milijanu Brkiću.

Međutim, današnji sastanak jasno demantira takve priče, pa je pitanje kako će se sve rasplesti i hoće li doista biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati