Povežite se s nama

Život i društvo

Privodi se samom kraju spomenik poginulim i nestalim policajcima u Varaždinu

Foto: PU varaždinska

Objavljeno:

- dana

U sklopu dvorišta Policijske uprave varaždinske, u Ulici Ivana Milčetića u Varaždinu, izgrađeno je Spomen obilježje poginulim i nestalim policajcima Policijske uprave Varaždin, na kraju svibnja objavila je varaždinska policija.

Policijska uprava varaždinska je s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata inicirala i započela ideju realizacije izgradnje Spomen obilježja. Stoga je Udruga Specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin, kao formalni nositelj natječajne dokumentacije i provođenja samog projekta u partnerstvu s Policijskom upravom varaždinskom provela natječaj u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom unutarnjih poslova.

U prvom djelu projekta izabrano je idejno rješenje, nakon čega je obuhvaćena i dovršena sva projektna dokumentacija te je izabran izvođač radova.

Nakon što su osigurana sredstva za izgradnju Spomen obilježja, krenulo se u realizaciju izgradnje.

Planirani radovi izgradnje su privedeni kraju, a u narednom razdoblju slijedi postavljanje informativne ploče, kojom će se pomoću QR koda, svi posjetitelji moći informirati o povijesti Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu, odnosno o ratnom putu naših policajaca.

Interaktivni spomenik izveden je u vidu spomen – ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policajce Policijske uprave Varaždin. Postavljanjem informativne ploče, završit će se projekt Spomen obilježja u pijetet žrtvi, hrabrosti, čovjekoljublju i domoljublju za 33 poginula i četvoricu nestalih policajaca Policijske uprave Varaždin.

Turistička zajednica grada Varaždina će ovo Spomen obilježje uvrstiti kao jednu od turističkih točaka obilaska grada Varaždina.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje