Povežite se s nama

U fokusu

Privremeni pročelnik Podbrežnički

Objavljeno:

- dana

NEPOTIZAM U GRADU VARAŽDINU ILI…?

Vlado Pobrežnički, diplomirani inženjer građevine, od petka je privremeni pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Varaždina. Na to je mjesto imenovan nakon što je smijenjen Stanko Vitez, dosadašnji pročelnik.

– Stanko Vitez nije zadovoljavao uvjete. Prema Zakonu o gradnji, poslove izdavanja akata o građenju može obavljati osoba koja, osim drugih uvjeta, ima stručnu spremu graditeljske, arhitektonske ili pravne struke. Dosadašnji pročelnik kao inženjer geodezije nije mogao obavljati te poslove pa je izvršna gradska vlast, vodeći se načelom da nema novog zapošljavanja u gradskoj upravi, između postojećih službenika koji zadovoljavaju uvjete za to radno mjesto kao privremenog pročelnika odabrala Vladu Podbrežničkog, koji u gradskim službama radi već 19 godina, a u svojstvu voditelja projekta vodio je i uspješno dovršio zahtjevne projekte – priopćili su iz Grada Varaždina.
Iako bi se očekivalo da će Stanko Vitez biti smijenjen zbog toga što ga USKOK sumnjiči za zlouporabu položaja, priopćenje iz Grada stiglo je u četvrtak prije nego je USKOK objavio nalog za otvaranje istrage. To je odmah otvorilo sumnje u nepotizam, jer je novi pročelnik Podbrežnički brat pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ružice Radelić, koja je pak pomajka dogradonačelnika Vjerana Radelića. O tome da će upravo Podbrežnički naslijediti Viteza, u kuloarima se priča već mjesecima.

Sasvim slučajno

– Obavljam dužnost pročelnice i teško je da bi bilo koja osoba s položaja službenika gradske uprave, pa tako i ja, mogla utjecati na imenovanje, odnosno izbor drugog pročelnika. Diplomirani inženjer građevinarstva Vlado Podbrežnički osoba je koja ima svoje ime i prezime, završeni fakultet, dugogodišnje iskustvo djelatnika gradske uprave, znanje i položene sve tražene stručne ispite, na temelju čega ga je na dužnost privremenog pročelnika imenovao gradonačelnik. Njegovo imenovanje sa mnom nije imalo nikakve veze. Neugodno bih se osjećala u slučaju kada on ne bi imao stručnu spremu, iskustvo i znanje, znači kada ne bi zadovoljavao uvjete za obavljanje takve dužnosti, a ipak bio postavljen – rekla je Ružica Radelić.

Ružica Radelić: Svatko od nas za posao se natjecao samostalno

No je li njezin brat doista trebao biti imenovan privremenim pročelnikom budući da to, bez obzira na to što ispunjava uvjete, pobuđuje sumnje u nepotizam, posebno zato što dužnost zamjenika gradonačelnika obavlja Vjeran Radelić?
– Ne bih spominjala nikakav nepotizam. Svatko od nas za posao se natjecao samostalno. Što se Vjerana Radelića tiče, koji je s visokom stručnom spremom, znanjem dvaju stranih jezika i prijašnjim radnim iskustvom apsolutno kompetentna osoba za dužnost koju obavlja, na mjesto zamjenika gradonačelnika došao je putem izbora. Poklopilo se slučajno što oboje radimo u Gradu. Uostalom, svi mi kao i svaki dužnosnik ili službenik u gradskoj upravi dužni smo posao koji nam je povjeren odrađivati savjesno i marljivo i pri tome poštovati sve zakonske propise i odredbe kako bi zadaci koji su nam povjereni bili izvršavani na vrijeme, a Grad i gradska uprava i našim doprinosom funkcionirala. U protivnom svatko mora sam snositi posljedice svoga nerada, nesposobnosti ili neznanja – zaključila je.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Antolić Vupora: U političkom igrokazu Čehoka te ucjeni župana najviše će stradati građani Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O glasanju za proračun Grada Varaždina i njegovom mogućem padu na Gradskom vijeću oglasio se i SDP Varaždinske županije.

Priopćenje za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora u nastavku prenosimo u cijelosti:

Grad Varaždin, kao motor i pokretač razvoja Varaždinske županije uzimajući u obzire njegovu veličinu i gospodarski potencijal, zbog političke ucjene onih koji se još uvijek ne mogu pomiriti sa političkim porazom u gradu Varaždinu biti će onemogućen provoditi brojne projekte i u velikoj mjeri sudjelovati u razvoj same Varaždinske županije.

– Nažalost, bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok još uvijek se ne miri sa porukom gdje su mu birači prošle godine rekli jasno NE njegovom vođenju gradu. I dalje pokušava na sve moguće načine zaustaviti projekte i aktivnosti koje se provode na području Grada Varaždina. Ovoga puta odlučio se to postići političkom ucjenom na županijskoj razini. Sasvim je jasno da je Nezavisna lista Ivana Čehoka u županijskoj Skupštini svoju podršku proračunu uvjetovala da HDZ ne podrži proračun u gradu Varaždinu – pojašnjava predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora dodajući da na taj način aktualni župan, koji je dosada surađivao sa varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem na zajedničkim projektima, popušta ucjeni.

– Ovako će dio odgovornosti za zaustavljanje projekata u Gradu Varaždinu i odgodu rješavanja ključnih problema pasti i na njegova leđa jer je pristao na političku ucjenu, a koja bi u Gradu Varaždinu mogla dovesti do izvanrednih izbora za Gradsko vijeće. Sami izvanredni izbori znače upravo zaustavljanje svih projekata – izjavila je Antolić Vupora.

Naglasila je kako će u cijelom političkom igrokazu najviše stradati građani kako Grada Varaždina tako i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj će uskoro drastično poskupjeti cigarete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europska unija odlučila je zadati novi porezni udarac duhanskoj industriji kroz prijedlog povećanja najniže moguće trošarine, piše Jutarnji.

Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cijenu cigareta u istočnoeuropskim članicama, gdje se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni ispod 3 eura. EU administracija predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. S obzirom na to da će po kutiji cigareta minimalna trošarina iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, to znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike.

Podaci Ministarstva financija u tabelarnom prikazu otkrivaju da se cijene cigareta u RH po pakiranjima kreću od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju. Pri tome je sukladno Uredbi o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode minimalna trošarina na cigarete 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju. U osnovi, dakle, govorimo o poskupljenju od najmanje 10-ak kuna po pakiranju u RH.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje