Povežite se s nama

Život i društvo

Priznanja obrtnicima: svoj uspjeh mjere desetljećima

Objavljeno:

- dana

RAD I SAMO RAD

– Izlazeći iz brojnih teških situacija, pokazali ste da ste najžilaviji dio gospodarstva, spremni za iznenađenja i izazove, da se snalazite u svim uvjetima, brzo reagirate i nalazite put za uspjeh.

Vi ste putokaz mladima kako se vlastitim snagama i sposobnostima može dostojanstveno živjeti i stvarati – tim je riječima predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak 30. prosinca pozdravio obrtnike kojima je potom podijelio 23 priznanja za njihov dugogodišnji rad te devet Povelja Hrvatske obrtničke komore za iznimno postignuće u radu.

Rad = uspjeh

Posebna je čast bila primiti Povelju HOK-a, a primila ju je i Štefanija Lazar, vlasnica frizerskog salona „Štefanija“ u Varaždinu. – Radim 41 godinu, a obrtnica sam 30 godina. Presretna sam zbog Povelje i mislim da sam je zavrijedila jer godinama vodim svoju frizersku ekipu na natjecanja, s tim da sam osposobila osam natjecatelja koji su išli na svjetska natjecanja. Ove godine smo opet bili na državnom, osvojili smo dva treća mjesta i jedno peto mjesto – ističe Štefanija Lazar, koja je ponosna i na to što su svi koji su radili kod nje položili majstorski ispit. A tajna uspjeha? – Rad, rad i samo rad, truditi se oko svojih mušterija, biti vrijedan, ljubazan, to donosi uspjeh – odmah odgovara. Ova poznata obrtnica nezadovoljna je današnjim stanjem u obrtništvu. – Danas je teško funkcionirati, trebaš sve zadovoljiti na svim razinama, a to ponekad baš i ne ide – objašnjava.

 

Obrtnici bi tijekom ovog mjeseca trebali dobiti ugovore od Elektre s ratom nižom za 17 posto

Među priznanjima za dugogodišnji rad našlo se i jedno za čak 50 godina rada u obrtništvu, koje je dobio Ivan Ratković. Obrt pod nazivom „Stolarska radnja Ivan Ratković“ osnovao je 1963. godine u dvorištu obiteljske kuće u Varaždinskim Toplicama. Nakon umirovljenja obrt sa sedam zaposlenih predao je svom sinu Miljenku, koji je povećao investicije i kapacitet. – Danas u „Stolariji i pilani Ratković“ imamo 95 zaposlenih. Bavimo se proizvodnjom piljene građe, ambalaže od drva, građevne stolarije te namještaja. Uspješno surađujemo s raznim poduzećima, a rezanu građu izvozimo u Egipat, Mađarsku, Italiju, Kinu… Nema sigurnog puta za opstanak na tržištu, ali važna je upornost. Treba puno raditi i paziti na sve – ističe Miljenko Ratković, koji je primio priznanje u očevo ime.

Koliko je teško imati svoj mali obiteljski obrt 30 godina i pritom nadvladati sve teškoće, Jadranka Oštarjaš iz Klenovnika itekako zna. Vlasnicu cvjećarnice i pogrebne opreme „Orhideja“ priznanje je ugodno iznenadilo. – U ovih 30 godina bilo je uspona i padova, bilo je lijepih, ali i izuzetno teških trenutaka. Jedan dio posla prepustila sam svojoj kćeri, a puno mi pomaže i suprug. Međutim, u zadnje vrijeme je jako teško, borimo se svim snagama, cijela obitelj – napominje. A koji su problemi? – Kao i sve obrtnike, najviše me muče porezi, velika davanja, sve puno košta. Dosad smo uspjeli sve prebroditi, sad nam je posebno teško jer su nas koncesije unazadile, tu je bilo velikih problema. Možemo dalje raditi, ali puno se izgubilo i mušterija i posla, pa nam je sad teže – navodi Jadranka, kojoj se čini da joj je prilikom samog otvaranja obrta bilo najlakše, a sada najteže.

Jeftinija struja

A da je uistinu teško opstati potvrđuje i Mario Milak, ali ističe i da stvari idu nabolje. – U prošloj godini broj obrta je smanjen za 37, i to uglavnom proizvodnih, s tim da se taj pad zaustavlja u usporedbi s prijašnjim godinama. S druge strane, obrti koji su preživjeli krizu i dalje rade i zapošljavaju – napominje. U ovoj godini plan je Obrtničke komore Varaždinske županije zaustaviti daljnji pad broja obrta te pomoći im plasirati proizvode na tržište.

 

U prošloj godini zatvoreno 37 obrta, uglavnom proizvodnih

– Pri kraju smo i s izradom strategije razvoja komore do 2020. godine, a tu je i projekt “HOK zna”, vezan uz javnu nabavu za sve obrtnike. Također, tijekom siječnja bi naši obrtnici trebali dobiti nove ugovore od Elektre s ratom nižom za 17,5 posto, čekamo da se na našu županijsku razinu spusti provođenje sporazuma HOK-a i HEP Opskrbe, potpisanog na državnoj razini. Postignut je dogovor i s INA-om, čeka se konstituiranje nove Vlade za potpisivanje ugovora, a ovog siječnja počinju pregovori za našu županiju – dodaje Milak.

Dobitnici priznanja i Povelja

Za svoj istaknuti rad u obrtništvu Povelju Hrvatske obrtničke komore primili su Štefanija Lazar, Branko Trstenjački, Antun Bartolić, Ljiljana Androić, Vjekoslav Jakopčin, Dražen Purgar, Ivan Ćibarić, Dražen Roginek te Radenko Nemec. Obrtnik koji je primio priznanje za 50 godina rada u obrtništvu je Ivan Ratković. Obrtnici s 40 godina staža koji su primili priznanja su: Zdravko Golub, Stjepan Huzjak, Antun Gal, Velimir Kolak te Ivan Smontara. Obrtnici koji su primili priznanja za 30 godina staža u obrtu su: Ivan Majcen, Dubravko Šrajbek, Vladimir Kaniški, Ivan Marković, Marin Jagnjić, Slavko i Robert Kovačićek, Slavko Vuradin, Stjepan Milak, Jadranka Oštarjaš, Irena Brković, Đurđa Bukovćan, Slavko Škrbec, Stjepan Jagić, Zlatko Brunčić, Vlado Radašić te Milivoj Žganjar.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Ronioci iz KPA Drava i JVP Grada Varaždina čistili podmorje na području Marine Betina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 20. travnja, održana je akcija čišćenja podmorja područja Marine Betina koju je inicirala sama Marina, a organizirala udruga tamošnjih Argonauta.

Na akciji se skupilo 30-ak ronioca, domaćih iz RK Murter-Kornati te iz Varaždina i to iz KPA Drava i JVP Grada Varaždina, koji su ujedno i obučeni ronioci.

Čistilo se na cijelom području Marine Betina, a roniocima su pomogli i volonteri na kopnu. Skupilo se svega, od starih guma, akumulatora pa do metalnih kolica iz supermarketa, a sveukupno oko 4 metara kubičnih otpada koji je pravilno zbrinulo lokalno komunalno poduzeće Ježinac d.o.o.

– Ova je akcija bila i dijelom veće akcije naziva Rezolucija zemlja, koja već treću godinu mobilizira volontere diljem Hrvatske kako bi čistili okoliš i podizali svijest o važnosti ekološke odgovornosti. U subotu je tako u svega dva sata akcije zajednički prikupljeno više od 40 tona otpada, što jasno pokazuje koliko je problem zagađenja prisutan. Tako smo i mi u Marini Betina uvidjeli da ćemo se svakako tamo još vraćati na akcije čišćenja kako bi onima koji dolaze iza nas ostavili čišći okoliš nego što smo ga našli – ističu organizatori.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreškim i Čakovečkim mažoretkinjama brojne medalje na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečke mažoretkinje protekli vikend sudjelovale su na 27. Državnom prvenstvu u mažoret plesu u Krapini. Predstavile su se sa četiri sastava i otplesale ukupno 22 koreografije.

U Međimurje su se vratile sa 11 medalja, 5 zlatnih, 1 srebrnom i 5 brončanih

Ludbreške mažoretkinje s Državnog prvenstva u mažoret plesu vratile su se s šest medalja, tri zlatne i tri srebrne. Ujedno su ostvarile i plasman na Europskom prvenstvu.

-Još smo pod dojmovima 27. Prvenstva Hrvatske u mažoret plesovima, održanom u Krapini proteklog vikenda, gdje se okupilo više od 800 sudionika iz 17 hrvatskih gradova. Sedam koreografija i sedam prilika da pokažemo što možemo iskoristili smo u potpunosti i kući se vratili sa šest medalja: tri zlatne, tri srebrne i jednim, ali vrijednim četvrtim mjestom – poručile su Ludbreške mažoretkinje.

Zahvalile su svima na podršci.

-S fantastičnim koreografijama, koje su nam donijele zlatne medalje, ostvarili smo plasman na Europsko prvenstvo u nizozemskom Eindhovenu! Svima, a bilo ih je mnogo (treneri, roditelji, obitelji, donatori, volonteri, navijači i mnogi drugi) koji su bili dio ovog putovanja, od srca hvala! Njihova podrška, pomoć i predanost su nas i doveli do ovih sjajnih uspjeha – stoji u objavu na Facebooku Ludbreških mažoretkinja i Twirling kluba Ludbreg.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje