Povežite se s nama

Ostali sportovi

Priznanje šahistima

Objavljeno:

- dana

SPORTSKI POTHVAT MJESECA

Jedna od najstarijih sportskih udruga u Gradu Varaždinu, Šahovsko društvo „Varaždin“, u mjesecu listopadu ostvarilo je izuzetan rezultat ostvarivši plasman u elitno društvo hrvatskog šaha.

 To je bio povod za dobivanje priznanja Zajednice sportskih udruga grada Varaždina Sportski pothvat mjeseca.

Varaždinci su uvjerljivom pobjedom u IB seniorskoj šahovskoj ligi Hrvatskog šahovskog saveza ostvarili pravo nastupa u IA seniorskoj šahovskoj ligi u sljedećoj natjecateljskoj sezoni, te će se tako uz 9 najboljih ekipa u Republici Hrvatskoj boriti za titulu prvaka RH u ligaškom natjecanju.
   Osim ovog hvalevrijednog rezultata, varaždinski šahisti tijekom godine ostvarili su niz izuzetnih rezultata kroz sve dobne kategorije u kojima posebno mjesto zauzimaju mladi šahisti pod vodstvom gdina. Miljenka Kelemen, a pod čijim mentorstvom je II Ekipa nastupila u IV seniorskoj šahovskoj ligi i zauzela  I mjesto te stekla pravo sudjelovanja u sljedećoj natjecateljskoj sezoni u III hrvatskoj šahovskoj ligi.
ŠAHOVSKO DRUŠTVO „VARAŽDIN“

OPĆENITO
–    Osnovano   1904. Godine
–    Adresa klupskih prostorija – Alojzija Stepinca 1, Varaždin
–    Predsjednik  dr. sc. Tihomir Car, majstor FIDE
–    Broj članova – 39 ukupno
–    Mlađih uzrasta – 18 (juniori – 3, kadeti – 15)
–    Žene – 5
–    Najstariji aktivni član prof. Krešimir Kozlović – 75 god.
–    Najmlađi aktivni član – Lovro Špiranec – 9 godina
–    Po šahovskoj hijerarhiji – velemajstori (GM) – 2, međunarodni majstori(IM) – 1, majstori FIDE – 2,  majstorski kandidati (MK) – 8,
–    Kadete vodi Miljenko Kelemen (MK) a pomaže mu Nikola Makaj (II kategornik)
–    Sudjelovanje na takmičenjima – ekipno (I seniorska liga, IV seniorska liga, Hrvatski kup, kadetska liga) i  pojedinačno (državno juniorsko, državno kadetsko, razni turniri)

SENIORSKA  NATJECANJA
A)    I Ekipa nastupila u IB seniorskoj šahovskoj ligi Hrvatskog šahovskog saveza (HŠS)
–    Takmičenje održano u vremenu  22.09. – 03.10. 2012. godine u hotelskom naselju Solaris kod Šibenika
–    Sudjelovalo 8 klubova iz Pule, Rijeke, Šibenika, Dubrovnika, Zagreba, Požege, Vukovara i Varaždina, a dvije ekipe su odustale iz financijskih razloga (Ilok i Split)
–    Varaždin osvojio I mjesto sa 11 bodova (4 pobjede i 3 neriješena rezultata) te se plasirao u IA ligu u slijedećoj sezoni, zajedno sa ekipom Vukovar 91, koja je osvojila bod manje,
–    Igralo se na 6 ploča
–    Sastav ekipe po pločama –  Erdos Viktor (GM), Gonda Laszlo (GM), Biti Ozren (IM), Orak Ljubomir (FIDE majstor), Šegović Goran (MK), Havaš Janko (MK), Car Tihomir (FIDE majstor), Vujec Ivan (MK)
–    Najbolji rezultat postigao je Šegović Goran igrajući na 5. ploči, na kojoj je osvojio 5 bodova iz 7 kola, što mu je donijelo novih 30 bodova rejtinga na rang listi HŠS, čime je postao i najbolji igrač cijelog turnira
–    Od 2007. godine kada je uz IA ligu oformljena i IB liga, ŠD „Varaždin“ svih šest sezona nastupa u prvoligaškom društvu (u IA ligi – 2 godine, u IB ligi – 4 godine, od čega je dva puta osvojio I mjesto, i to 2010. i 2012.)
–    Osim dva mađarska velemajstora, ostalo su domaći, odnosno varaždinski šahisti, od čega dvojica još juniori (Havaš Janko i Vujec Ivan)
B)    II Ekipa nastupila u IV seniorskoj šahovskoj ligi – centar B Hrvatskog šahovskog saveza (HŠS)
–    U ligi nastupilo 9 ekipa iz Novog Marofa, Ladanja Donjeg, Varaždina, te područja
Međimurja
–    Vođa ekipe Kelemen Miljenko (MK)
–    U ekipi nastupale i tri žene
–    Ekipa zauzela I mjesto i pravo igranja 2013. godine u višem rangu natjecanja, odnosno u III ligi

NATJECANJA  U  MLAĐIM  KATEGORIJAMA
A)    Ekipno natjecanje
–    Kadetska ekipa nastupila u IB kadetskoj ligi HŠS i od 28 ekipa zauzela 14. mjesto

B)    Pojedinačno natjecanje – državna prvenstva
–    Kadetsko do 9 godina – Špiranec Lovro zauzeo 2. mjesto
–    Kadetsko do 13 godina – Špiranec Noemi zauzela 3. mjesto
–    Juniorsko do 19 godina – Vujec Ivan zauzeo 4. mjesto, Havaš
 

Izvor:
Foto:

Ostali sportovi

U Trnovcu Bartolovečkom osnovan Stolnoteniski klub Visia

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 7. travnja održana je skupština udruge Sportskog društva Žabnik, na kojoj je došlo do preimenovanja udruge u STK Visia Trnovec Bartolovečki.  Uz dosadašnje djelatnosti, klub će se baviti razvojem i djelovanjem masovnog i sportskog – rekreativnog stolnog tenisa i surađivati sa školama, sličnim klubovima i društvima.  Izabrana je nova predsjednica Goranka Vincek i novo rukovodstvo.

Iz novog kluba zahvaljuju se na podršci svim članovima udruge, a osobito načelniku općine Trnovec Bartolovečki, Zvonku Šamecu.

Nastavite čitati

Ostali sportovi

STK Starr u finalu HEP Superlige!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STK Starr je i u drugom polufinalnom susretu s STK Pula slavio, ovaj puta rezultatom 4:1.

Najprije je Zeng Jia bio uvjerljiv protiv Tomislava Marakovića 3:0 (11:9, 11:3, 12:10), zatim je Nikola Horvat izgubio od Marina Runjića, iako je vodio 2:1 na kraju je bilo 2:3 (11:7, 7:11, 13:11, 10:12, 10:12). zatim Ronald Ređep dobiva Frane Runjića 3:1 (11:8, 7:11, 11:6, 11:8). U igri parova ponovo bolji varaždinski par Ređep/Zeng od F. Runjić/M. Runjić 3:0 (11:5, 11:6, 11:5) i “točku na i” stavlja Zeng Jia pobijedivši Marina Runjića 3:1 (9:11, 11:6, 11:5, 11:8).

Slijedi repriza prošlogodišnjeg finala s ekipom STK Libertas Marinkolor. Prošle godine su Dubrovčani slavili u tri susreta, a ove godine Varaždinci žele i mogu uzvratiti. U finalu STK Starr nastupit će u punom sastavu, ekipi će se pridružiti i Tan Ruiwu, Kinez s hrvatskom putovnicom koji se sprema u Kini za finalnu seriju. Ovo je je za STK Starr vrhunac i cilj sezone koji su si postavili još jesenas. Osvajanje naslova prvaka Hrvatske za STK Satrr bi značio veliki korak naprijed i najvjerojatnije ulazak u prvih 16 klubova Europe te nastup u Ligi prvaka. Kako je veliki ulog u igri, u klubu ozbiljno prilaze završnim pripremama kako ih ništa ne bi iznenadilo u pohodu na titulu najboljih. Nakon što je ženski sastav ušao u Superligu, sljedeće sezone STK Starr bit će vodeći vrhunski stolnoteniski klub u Hrvatskoj. Takav golemi uspjeh zasigurno će prepoznati i lokalna uprava te sponzori i partneri koji podupiru vrhunske rezultate kako u radu s najmlađima tako i u seniorskom sastavu.
Prvi finalni susret igra se u Varaždinu 17. travnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje