Povežite se s nama

Međimurje

Problem ilegalnih deponija: “Na terenu je kaos, ali radimo sve da nađemo i kaznimo prekršitelje!”

Objavljeno:

- dana

Da je ilegalno odbacivanje smeća u okoliš i dalje veliki problem za mještane Općine Nedelišće, potvrđuje i rasprava na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Naime, vijećnika Ivana Marciuša zanimalo je kolike su maksimalne kazne za prekršitelje, odnosno, što se događa ukoliko netko ne želi platiti kaznu za dokazani prekršaj ilegalnog odbacivanja otpada u okoliš.

Urbanistički plan

– Imali smo slučajeve počinitelja iz Varaždina, Gornjega Kneginca, dva slučaja izvan općine, sve dokazane snimkama s kamerama, dokumentirane i nadamo se da će se to na sudu riješiti u našu korist. Otkako je inspekcija zatvorila naše odlagalište građevinskog materijala, činjenica je da imamo sve više nereda po šumama i poljima. Nažalost, sada je u tom području totalni nered na području svih općina, ali dajemo sve od sebe da maksimalno kaznimo počinitelje kojima možemo dokazati ilegalno odlaganje – odgovorio je načelnik Darko Dania.

Na dnevnome redu našao se i prijedlog prve izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja područja „Zavrtje“ u Nedelišću. Prema pojašnjenju Sanje Zorković iz općinskog Jedinstvenog upravnog odjela, predviđaju se izmjene Urbanističkog plana i Detaljnog plana uređenja kojima će se u njih uvrstiti proširenje igrališta i izgradnja vatrogasnoga poligona.

– Riječ je o dvije čestice u vlasništvu Republike Hrvatske. Čekamo rješenje o dodjeli zemljišta budući da će ono imati javnu namjenu, pa je odlična stvar što ćemo ga i dobiti. Predviđamo i objekt društvene namjene na tom prostoru pa je to ujedno osnovna izmjena Urbanističkog plana za područje „Zavrtje“ – rekla je Sanja Zorković.

Vijećnika Franju Cimermana zanimale su mogućnosti da se Planom predvidi i izgradnja višestambenih objekata viših od 10 metara.

– Što se tiče ograničenja vezanih uz visinu građevina od sedam do 10 metara, ona su izravno povezana s planovima višega reda, dakle s Urbanističkim planom Međimurske županije. Nije isključeno da zatražimo njegovu izmjenu i omogućimo gradnje objekata i iznad 10 metara visine – odgovorio je načelnik Dania.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili izvješća o poslovanju Dječjeg vrtića „Zvončić“, kao i obračun proračuna Općine Nedelišće za 2018. godinu. Prema pojašnjenju načelnika Danije, višak od 1,7 milijuna kuna prenesen je u 2019. godinu i odnosi se na projekte energetske obnove koji su započeli ove godine, iako su bili predviđeni za prošlu. Premda je Općina od EU fondova primila sredstva, javit će se i na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za poravnanje razlike u financijskim iznosima.

Širenje groblja

Jednoglasnom odlukom vijećnici su Danici Korunek povjerili još jedan mandat ravnateljice „Zvončića“.

Općinsko vijeće također je jednoglasno donijelo odluku o kupnji nekretnine u Nedelišću, a riječ je o dvorištu, livadi, stambenoj i gospodarskoj zgradi na Trgu Republike pokraj platane. Nekretnina će biti kupljena po cijeni od 46 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Proračunski višak od 1,7 milijuna kuna odnosi se na projekte energetske obnove

– Taj prostor nam je potreban da bismo što prije napravimo muzej prvoj tiskari u Nedelišću, uredili prostor Turističke zajednice Općine Nedelišće te da u dvorištu oformimo radionice i izložbene prostore starih zanata. Namjera nam je osmisliti kompletni prostor kao turistički sadržaj Nedelišća i cijele općine. Treba reći i to da trenutno izrađujemo idejni projekt uređenja Trga Republike jer nam je namjera dobiti novi centar Nedelišća, kako on više ne bi bio praktički na glavnoj prometnici kao što je sada slučaj. Vlasniku nekretnine ove bi godine bilo plaćeno 200.000 kuna, a iduće godine razlika. Općina bi odmah stupila u vlasništvo kako bi pokrenula izradu i realizaciju projekta – potvrdio je načelnik Darko Dania.

Druga nekretnina koju Općina planira kupiti vezana je uz nedelišćansko groblje. Dania je pojasnio da je zemljište potrebno da bi se na parceli izgradilo parkiralište, ali i proširilo samo groblje s novim grobnim mjestima. Projektnu dokumentaciju i izgradnju parkirališta sufinancirala bi Općina Strahoninec s 20 posto iznosa. Nekretnina bi se kupila po cijeni od 24.940 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Međimurje

U Međimurju 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 282 uzorka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,4 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 9. svibnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 96 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 536.

Tijekom jučerašnjem dana brzim antigenskim testovima testirano je 246 osoba, od čega je SARS-CoV-2 virus dokazan kod jedne osobe.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.649 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata primljena su 4 pacijenta, a 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, stare 82 i 80 godina.

Tijekom ovoga tjedna u Međimurskoj županiji ukupno su cijepljene 6474 osobe (5101 prva doza i 1373 druge doze) na svim punktovima i zdravstvenim ustanovama.

Tijekom subote cijepljeno je 2050 osoba na 3 punkta. U Nedelišću je cijepljeno 964 osoba, u Murskom Središću 544 osoba, a u Prelogu 542 osobe.

Ukupno je s današnjim danom utrošeno 32.285 doza. Barem jednom dozom cijepljeno je 26.045 osoba, što je 29 posto stanovništva Međimurja starijeg od 16 godina.

Dodajmo da se u ponedjeljak u školske klupe vraćaju svi učenici osnovnih i srednjih škola.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati