Povežite se s nama

U fokusu

Problemi s brojem zaposlenih: na Gradskim bazenima otkriven “višak“ od dva radnika!

Objavljeno:

- dana

HABIJAN O PRORAČUNU I PLAĆAMA

– Ako u Gradu Varaždinu ne znaju zašto planiraju pet milijuna kuna više za zaposlene, onda milijuni kuna “cure“ ili imamo previše novca – komentirao je predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan podatak o tome da u Gradu ne znaju objasniti zašto planiraju pet milijuna kuna više za zaposlene te da će to tek morati analizirati.

Konferenciju za novinare održao je nakon završenog brifinga s medijima u Gradskoj vijećnici, a izvijestio je da vijećnici HDZ-a proračun za 2016. neće podržati. 

– Dugovanja Grada iznose 60-ak milijuna kuna i cilj proračuna bi trebao biti poduzimanje restriktivnih i odlučnih rezova. Nažalost, gradska vlast je ovim prijedlogom proračuna pokušala zadovoljiti što je moguće više ruku u Gradskom vijeću. Vijećnike zato pozivamo da pri donošenju odluke o prijedlogu proračuna imaju u vidu jedino interes našeg grada, jer ga gradonačelnik samo predlaže, a odgovornost je na vijećnicima – istaknuo je Habijan.

Plaće za 33 radnika, “sistematiziran” 31 radnik!?

I dok su u Gradskoj vijećnici obećali da će napraviti analizu koliko je novih djelatnika zaposleno u zadnje dvije godine, Habijan je upozorio na „višak“ radnika u Javnoj ustanovi Gradski bazeni!

– Od sljedeće godine će se cjelokupan iznos za plaće djelatnika Gradskih bazena, a to je 3,3 milijuna kuna, financirati iz proračuna Grada. Međutim, problem je što svih 33 radnika nije obuhvaćeno internom sistematizacijom o radnim mjestima. Pojednostavljeno rečeno, plaća se isplaćuje za 33 radnika, a sistematizacijom je obuhvaćen 31 radnik. Zašto? – zapitao se.

Naveo je i da je u prijedlogu proračuna za 2016. nejasno na što se odnose rashodi za intelektualne usluge u visini od čak 6,7 milijuna kuna.

– O kakvim uslugama je riječ? Je li ponovno riječ o plaćanju odvjetničkih usluga? Ako jest, onda je to samo potvrda da se ni sljedeće godine neće ići u rješavanje problema, nego će Grad i dalje voditi sporove. Samo jedan od primjera nerješavanja problema je ovrha Hypo banke zbog dugova Gradskih stanova. Ove godine je Grad odgodio plaćanje duga uz kamatu od desetak posto. Međutim, aktualna vlast ni u 2016. ne misli otplatiti glavnicu, nego podmirenje ponovno odgoditi i za to plaćati mjesečnu kamatu! To je samo jedan primjer nelogičnih i štetnih poteza – istaknuo je Habijan.

Zdravko Golub pred isključenjem iz HDZ-a?!

I dok je Habijan najavio da vijećnici HDZ-a neće podržati prijedlog proračuna za 2016. godinu, na jučerašnjoj sjednici Odbora za financije i proračun Gradskog vijeća njihov vijećnik Zdravko Golub je glasovao za proračun.

– Upoznat sam s tim. Jedno je demokracija, a drugo je anarhija. O posljedicama ne bih, jer će o tome odluku donijeti tijela stranke. Moje osobno mišljenje jest da bi za takvo postupanje trebalo izreći najteže sankcije. Naime, kao što sam rekao, demokracija nije anarhija. Ako si član stranke i ne poštuješ odluku većine, onda nema smisla da djeluješ u sklopu takve organizacije, nego imaš mogućnost djelovati samostalno – istaknuo je Habijan.

Iz toga se može zaključiti da će Golub biti isključen iz HDZ-a.
 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje