Povežite se s nama

U fokusu

Proboj korone i u Specijalnu bolnicu u V. Toplicama, ravnatelj objasnio kompleksnost problema

Objavljeno:

- dana

U redakciju Regionalnog tjednika javio se čitatelj s informacijom da je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice došlo do proboja koronavirusa.

S obzirom na to da su pacijenti izolirani od obitelji, odnosno nema posjeta, i na druge stroge epidemiološke mjere, čitatelj se pita kako je moglo doći do toga.

– Postavlja se pitanje kako, budući da su mjere navodno rigorozne – pacijenti ne mogu ući bez negativnog testa i COVID-potvrde, kao vjerojatno ni djelatnici, barem smo tako mislili. Pacijenti su izolirani od obitelji, nitko ne može do njih, nema posjeta – govori čitatelj te dodaje da se od članova obitelji traži da dođu po COVID pozitivne pacijente u bolnicu i voze ih kući.

Kako bismo doznali o čemu je točno riječ, poslali smo upit Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Ravnatelj Denis Kovačić, dr. med. spec., odgovorio je uz opširan osvrt na rad Bolnice u pandemijskim okolnostima, kako bi svi oni, koje to zanima, dobili uvid u kompleksnost problema.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Poštovani,

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, kao i sve ostale zdravstvene ustanove, već gotovo dvije godine posluje i funkcionira u izuzetno složenim i otežanim pandemijskim uvjetima. Shodno tome, svi problemi koji proizlaze iz takvih uvjeta ne zaobilaze niti našu Bolnicu, a u nekim segmentima, s obzirom na specifičnost poslovanja rehabilitacijskih ustanova, još su i naglašeniji:

Naime, moram pojasniti da smo mi po strukturi pacijenata i korisnika naših usluga praktički nacionalna Bolnica s obzirom na to da 80 % svih naših korisnika dolazi na liječenje s područja izvan Varaždinske županije, dakle iz svih ostalih dijelova RH.

Nadalje, trajanje liječenja u našoj Bolnici već je u startu administrativno ograničeno na određen broj dana, najčešće na 14 ili za teže slučajeve na 21 dan odobrenjem za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom od strane Povjerenstva nadležnog ureda HZZO, ovisno o županiji iz koje pacijent dolazi.

Također, naručivanje pacijenata, a temeljem tih narudžbi i prijam na liječenje, vrši se isključivo na osnovu podataka vidljivih iz medicinske dokumentacije, koja nam se dostavlja poštom, i/ili anamnestičkih podataka koje daju pacijenti ili članovi njihovih obitelji, a ne temeljem zdravstvenog stanja utvrđenog pregledom našeg liječnika. Nažalost, često su ti podaci nedovoljni, ponekad i netočni, tako da pravu sliku o težini stanja pacijenta dobivamo tek kod prijma, a s obzirom na velik broj pacijenata koji dolaze iz udaljenih krajeva RH, često smo primorani primiti i pacijente s mnogostrukim komorbiditetom, što nije uvijek vidljivo iz inicijalne dokumentacije temeljem koje je pacijent naručen.

Unatoč svim problemima i brojnim nelogičnostima sustava, Bolnica kontinuirano obavlja svoju djelatnost, sve službe rade u prilagođenim pandemijskim uvjetima, poštujući sve propisane mjere.

U svrhu poboljšanja uvjeta i smanjenja rizika od širenje zaraze, u Bolnici je proveden cijeli niz aktivnosti u reorganizaciji prostora, puteva komunikacije te u rasporedu radnog vremena i osoblja. Svugdje, gdje su to prostorni uvjeti omogućavali, terapijski postupci su disperzirani s ciljem poštivanja distance i ostalih epidemioloških mjera, definirani su putevi komunikacije da se potpuno izbjegnu ili na najmanju mjeru svedu kontakti pojedinih kategorija pacijenata i osoblja (ambulantni i stacionarni pacijenti). Praktički, pacijenti sve procedure dobivaju na odjelu na kojem su smješteni, dok je za postupke hidroterapije, koje nije moguće izmjestiti (bazeni , kade i st.), napravljen posebni raspored korištenja, da se minimalizira bilo kakav kontakt pojedinih skupina kako pacijenata tako i terapeuta.

Što se cijepljenja tiče, jedna smo od zdravstvenih ustanova s vrlo visokom procijepljenošću, s dvije doze je procijepljeno preko 90% ukupnog broja zaposlenih, a zdravstveni radnici su procijepljeni gotovo 100%. U tijeku je i cijepljenje trećom, tzv. booster dozom, koje se odvija dobrom dinamikom. Intenzivno se provode sve propisane epidemiološke mjere, dakle dolazak na liječenje s valjanom COVID-potvrdom te s negativnim testom. Dodatno se pacijenti višekratno testiraju tijekom boravka u Bolnici. Što se osoblja tiče, svi oni, koji nisu cijepljeni i podliježu mjeri testiranja, uredno se testiraju dva puta tjedno. Na svim odjelima se dodatno provode učestala kontrolna i preventivna testiranja brzim antigenskim testom, kako pacijenata tako i osoblja, bez obzira na cjepni status.

Ipak, i uz sve navedene mjere, povremeno registriramo određen broj pozitivnih osoba kako među pacijentima tako i među cijepljenim osobljem. Nerijetko su pacijenti kod dolaska negativni, a dan ili dva po dolasku pri testiranju, bilo radi sumnje na pozitivitet ili tijekom povremenih preventivnih testiranja, nalaz testa je pozitivan. Svaki pozitivan test (BAT) dodatno potvrđujemo PCR testiranjem i, ovisno o rezultatima testiranja i eventualnom razvoju simptoma, svaki takav slučaj među pacijentima se individualno procjenjuje.

U Bolnici od početka pandemije djeluje Krizni stožer, koji na dnevnoj bazi prati i procjenjuje epidemiološku situaciju te predlaže adekvatne mjere. Formiran je odsjek za izolaciju u koji smještamo sve pacijente za koje se tijekom boravka utvrdi da su COVID pozitivni te se, ovisno o razvoju kliničke slike, svaki pacijent individualno prosuđuje i tretira. Srećom, najveći dio pozitivnih pacijenta je bez ikakvih simptoma.

Kod pacijenata s težim komorbiditetom smo posebno oprezni i, kad god je to moguće, takve pacijente dogovorno s COVID odjelima županijskih bolnica iz kojih su pacijenti premješteni u našu Ustanovu, premještamo u njihovu matičnu Bolnicu te se isti, kad im to zdravstveno stanje dozvoljava, vraćaju k nama na rehabilitaciju.

Naravno, ima i situacija kad to iz raznih razloga nije moguće organizirati ili kad zdravstveno stanje takvih osoba ne dozvoljava dulji transport. Takve slučajeve nadziremo i pratimo na našem odsjeku za izolaciju i, ako to zdravstveno stanje zahtijeva, kao i sve ostale akutne slučajeve zbrinjavamo u suradnji s OB Varaždin.

Naravno, ima i niz situacija kada asimptomatski pacijenti nakon saznanja da su COVID pozitivni, a s obzirom na to da im je boravak kod nas administrativno ograničen, žele prekinuti liječenje i provesti izolaciju kod kuće te se za takve osobe dogovara prijevoz u obitelj, uz preporuku poštivanja svih epidemioloških mjera i javljanja izabranom obiteljskom liječniku.

Iz svega navedenog razvidno je da je situacija kompleksna i da nema univerzalnog rješenja. Svaki takav slučaj individualno se procjenjuje i rješava, što, naravno, može izazvati i negodovanje i revolt pojedinaca. Ipak, jasno je da COVID pozitivnim pacijentima nije mjesto u Bolnici za medicinsku rehabilitaciju i da, ukoliko se želi očuvati funkcioniranje Bolnice i pružanje zdravstvenih usluga u najvećoj mogućoj mjeri te održivo financijsko poslovanje, potrebna je suradnja svih sudionika u sustavu, a isto tako i razumijevanje samih korisnika, od kojih je velika većina dosad pokazala puno razumijevanja, na čemu im iskreno zahvaljujem.

Isto tako, zahvaljujem i svim djelatnicima Specijalne bolnice na trudu i strpljenju koje su pokazali tijekom gotovo dvije godine trajanja pandemije.

Koristim priliku da svim zaposlenicima i korisnicima zaželim čestit i Blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu 2022. godinu, s nadom završetka pandemije i stvaranja uvjeta za normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava i ostalih aspekata naših života.“

Ravnatelj:

Denis Kovačić, dr. med. spec.

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje