Povežite se s nama

U fokusu

Proboj korone u OB Varaždin, covid potvrda nije dovoljna, Poljak traži da pacijenti moraju imati test

Objavljeno:

- dana

Sigurnost pacijenata je najvažnija, rekao nam je ravnatelj bolnice Damir Poljak i potvrdio da će poslati zahtjev Nacionalnom stožer da se ponovno uvede testiranje pacijenata koji idu na bolničko liječenje. I dok se na nacionalnoj razini razmatra dodatno proširenje primjene covid potvrda, iz Varaždinske županije ide novi prijedlog prema Nacionalnom stožeru.

Predložit će, naime, da se odobri da svi koji dolaze na bolničko liječenje moraju imati negativan test, što dosad nije bio slučaj, nego je bilo dovoljno imati covid putovnicu, odnosno potvrdu da su cijepljeni. Tu nam je informaciju potvrdio novi ravnatelj varaždinske bolnice Damir Poljak.

Radi se zapravo o tome da se utvrdilo kako covid potvrde nisu učinkovite, odnosno da i cijepljene osobe mogu prenositi virus.

– Imamo ugrozu jer nam dolaze pacijenti s potvrdama, za koje se ispostavi da su pozitivni. Imali smo 14 pozitivnih pacijenata s potvrdom na interni, od kojih dva onkološka – rekao nam je Poljak. Pojašnjava da bi pacijenti bili testirani prvi, četvrti i sedmi dan hospitalizacije.

Kaže i da su još prije četiri tjedna poslali upit i nadležnom ministarstvu i Nacionalnom stožeru u kojem su upozorili na opasnost od proboja virusa. Međutim, odgovor do danas nije stigao. Sada su uputili zahtjev županijskom Stožeru da se ponovo uvede testiranje pacijenata koji dolaze na bolničko liječenje, a županijski će Stožer zahtjev proslijediti nacionalnom.

Napomenimo da eventualno uvođenje novih mjera, odnosno dodatnog testiranja neće vrijediti za primjerice vađenja krvi i slično, već će i dalje biti dovoljna covid potvrda. Isto vrijedi i za zaposlenike bolnice.

Danas je inače održan i sastanak Stožera Civilne zaštite gdje se raspravljalo o ovoj temi.

Ravnatelj bolnice na kraju je istaknuo kako mu je najbitnije održati sustav s primarnim ciljem da se svim pacijentima omogući adekvatna njega, ali i sigurnost.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje