Povežite se s nama

Život i društvo

Procesija, sjednica pa “Hladno pivo”

Objavljeno:

- dana

DANI GRADA

Nakon Olimpijade dječjih vrtića održane tijekom tjedna, centralni dio proslave Dana Grada Novog Marofa i blagdana sv. Antuna Padovanskog, održan je za vikend. Cijela se priredba “vrtjela” na poziciji oko Kulturnog centra.

Sve je započelo zajedničkim gledanjem nogometne utakmice kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo, Hrvatska-Italija, na velikom ekranu. Rekli bismo da remiziranom utakmicom nitko nije bio nezadovoljan. – Bitno je da nas Talijani još uvijek ne mogu pobijediti – komentirala se činjenica da se rijetko tko sjeća kada je Italija nadigrala Hrvatsku.

“Za malo novca napravili smo, vjerujem, odličnu feštu za sve generacije naših sugrađana” S. Jenkač

Za razliku od petka, subota je počela mirno – procesijom i svetom misom u crkvi sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Grada, likovnom kolonijom u kojoj su, uz amatere i profesionalce, svoju zabavu oslikavanja različitim tehnikama našli i najmlađi u “dječjem kutku”. 

Dok su klinci slikali, roditelji su na Obrtničkom trgu razgledavali obrtničke proizvode, zastali kod štanda Udruge Pinta i degustirali vino, a Lovačko društvo Vepar počastilo ih je jelima od divljači.Poslije toga nije bilo zgorega izmjeriti tlak i šećer u krvi kod marofskog GDCK-a. 

Ni grofica Lujza Erdődy nije izostala s proslave. Onako sva u bijelom i čipki s ivančicama u kosi u pratnji je gradonačelnika Jenkača, kao simbol svoje povijesno prepoznate dobrote i humanosti, dijelila kruščiće najmlađima.

Svečana sjednica

Nakon mise, sjednice, lovačkog gulaša i klapske pjesme, u Marofu su na pozornicu doveli kultni bend  hrvatske scene – Hladno pivo.
Folkloraši su čak i svečano prodefilirali Gradom, pa potom nastupili na otvorenoj pozornici.

I prije postavljenog mu pitanja koliko je sve to stajalo, Jenkač nas je preduhitrio te kazao da su sve troškove pokrili sponzorstvima. – Jasno je da imamo određene troškove, ali u daleko manjem obimu nego lanjskih godina. Kako bi svi novomarofčani proslavili Dane Grada u sebi svojstvenom ambijentu, nedjelja je bila posvećena folkloru, KUD-ovima… 

– Mi smo zadovoljni. Za malo novaca napravili smo, vjerujem, odličnu feštu našim građanima. Svim generacijama – rekao je gradonačelnik. S njim su se složili i majka i kći koje su rasporedile većer – prvo kći na “Hladno pivo”, pa mama u šetnju svečarskim ulicama grada Novog Marofa.

SVEČANA SJEDNICA

Svečanoj su sjednici uz županijske i lokalne dužnosnike nazočili i saborski zastupnici Sunčana Glavak, Dubravko Bilić i Gordan Jandroković. Siniša Jenkač pojasnio je  trenutnu političku i gospodarsku situaciju u Novom Marofu te nabrojio projekte koji su ili započeti ili su u fazi pripreme. Izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Gordan Jandroković izrazio je želju za zajedništvom u cilju ostvarivanja kvalitetnijeg života građana. – U 2020. godini na raspolaganju ćemo imati 11 milijardi eura. Samo o nama ovisi hoćemo li ih znati iskoristiti – istaknuo je Jandroković.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka pripremali čips od jabuke, razne voćne salate…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Dječjem vrtiću Bajka Varaždin, u srijedu, 20. listopada, obilježen je Međunarodni dan kuhara, manifestacija koja promiče profesiju kuhara i zdrav način prehrane.

Djeca svakodnevno unose zdrave namirnice i time hrane svoje tijelo i mozak s ciljem pripreme za zdrav život. Kuharice DV Bajka svoj su dan obilježile pripremajući i prezentirajući djeci zdrave obroke.

Vodeći se motom „Zdrava hrana za budućnost“ djeca su na prigodan način učila o zdravim namirnicama, utjecaju hrane na tijelo i okoliš. Djeca su pripremala i konzumirala svoje zdrave obroke kao što je: čips od jabuke, razne voćne salate i razne smoothie napitke.

Od recepata koje su djeca prikupila od svojih roditelja, djedova i baka, te i sami osmislili neke od njih uz pomoć odgojitelja, izradit će „Zdravu kuharicu“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetleći objekt obasjao nebo iznad Varaždinske i Međimurske županije: Izgledalo je kao raketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

U redakciju Regionalnog tjednika javili su se čitatelji iz svih dijelova Varaždinske županije koji su vidjeli svjetleći objekt na nebu, a pretpostavlja se da je riječ o meteoru.

– Iza 18 sati vidjeli smo svjetlo koje je izgledalo kao raketa plavkaste boje – javlja čitateljica iz Varaždina.

Svjetlo se vidjelo i na ludbreškom području, ali i u dijelovima Međimurja.

Astronom Korado Korlević potvrdio je pak za 24sata da je viđeno nebesko tijelo oko 18 sati.

– Mogu potvrditi da je poslije 18 sati viđeno nebesko tijelo. Vidjeli su ga i ljudi u Zadru. Pregledat ćemo snimke i napraviti triangulaciju pa ćemo vidjeti gdje je prošao – rekao je kratko astronom Korado Korlević.

Danas u večernjim satima na Facebooku se oglasio i Hrvatski astronomski savez.

– Obzirom na mnoge upite i dojave o vrlo sjajnom meteoru bolidu koji se iz Hrvatske vidio večeras oko 18:28, želimo izvijestiti javnost da je pojačana meteorska aktivnost očekivana obzirom da je prognozirani maksimum aktivnosti meteorskog roja Orionida u ranim jutarnjim satima 21. listopada – napisali su na Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje