Povežite se s nama

Život i društvo

Procvale perunike!

Objavljeno:

- dana

ČUDO U KOZARČEVOJ

U Kozarčevoj 22 u Varaždinu cvijeće kao da ne mari za godišnja doba. Iako im je službeno vrijeme cvatnje u proljeće i rano ljeto, usred studenog, samo mjesec dana prije službenog početka zime, u cvjetnjaku Varaždinke Slavice Radaković procvale su perunike!

– Neki dan, kad sam malo uređivala svoj vrt, digla sam glavu i ostala šokirana. Među svojim perunikama ugledala sam dva prekrasna pupoljka, koja su se već za nekoliko dana rascvala. Svašta sam već čula i doživjela, ali to, da perunike procvatu praktički pred zimu, još nisam! – iznenađena je Varaždinka koja živi u prizemlju zgrade u

Kozarčevoj 22 i koja je ispred ulaza zasadila cvjetnjak o kojem se već godinama brine i tako krati umirovljeničke dane.

Ni njezini prijatelji ni stariji članovi obitelji ne pamte da bi perunike procvale na jesen.

Perunike su nježno cvijeće i zato me iznenadilo što su sad procvale, kaže vlasnica

– To je stvarno čudo! Pogledajte, neke krizanteme iz cvjetnjaka još se nisu rascvale, ali rascvale su se perunike koje su vrlo nježno i osjetljivo cvijeće – doznajemo od naše sugrađanke, inače, velike ljubiteljice cvijeća.

Samo perunika ima sedam različitih vrsta, a cijeli njezin vrt je put različitih drugih vrsta cvijeća o kojima vodi brigu s puno ljubavi i pažnje.

– U mom vrtu uvijek vam nešto nikne, čak imam i svoje sjemenje i sadnice. Perunika imam nekoliko vrsta, od ružičastih, plavih, ljubičastih do žutih, a ova koja je procvala na suncu sjaji poput zlata. Već je ove godine cvala, pa me sada stvarno iznenadila time što je ponovno procvala – ističe Slavica Radaković koja je, otkrivamo, od malih nogu okružena cvijećem.

– Obožavam cvijeće od malena. Sjećam se još vrta moje bake koji je bio pun različitog cvijeća i u kojem sam uživala – rekla je simpatična umirovljenica iz Kozarčeve kojoj su sve vrste cvijeća jednako drage.

– Nemam najdraži cvijet. Sve vrste cvijeća imaju svoje osobine, miris i ljepotu te ih zbog toga sve jednako volim – zaključila je ova varaždinska ljubiteljica cvijeća.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje