Povežite se s nama

Život i društvo

Procvale perunike!

Objavljeno:

- dana

ČUDO U KOZARČEVOJ

U Kozarčevoj 22 u Varaždinu cvijeće kao da ne mari za godišnja doba. Iako im je službeno vrijeme cvatnje u proljeće i rano ljeto, usred studenog, samo mjesec dana prije službenog početka zime, u cvjetnjaku Varaždinke Slavice Radaković procvale su perunike!

– Neki dan, kad sam malo uređivala svoj vrt, digla sam glavu i ostala šokirana. Među svojim perunikama ugledala sam dva prekrasna pupoljka, koja su se već za nekoliko dana rascvala. Svašta sam već čula i doživjela, ali to, da perunike procvatu praktički pred zimu, još nisam! – iznenađena je Varaždinka koja živi u prizemlju zgrade u

Kozarčevoj 22 i koja je ispred ulaza zasadila cvjetnjak o kojem se već godinama brine i tako krati umirovljeničke dane.

Ni njezini prijatelji ni stariji članovi obitelji ne pamte da bi perunike procvale na jesen.

Perunike su nježno cvijeće i zato me iznenadilo što su sad procvale, kaže vlasnica

– To je stvarno čudo! Pogledajte, neke krizanteme iz cvjetnjaka još se nisu rascvale, ali rascvale su se perunike koje su vrlo nježno i osjetljivo cvijeće – doznajemo od naše sugrađanke, inače, velike ljubiteljice cvijeća.

Samo perunika ima sedam različitih vrsta, a cijeli njezin vrt je put različitih drugih vrsta cvijeća o kojima vodi brigu s puno ljubavi i pažnje.

– U mom vrtu uvijek vam nešto nikne, čak imam i svoje sjemenje i sadnice. Perunika imam nekoliko vrsta, od ružičastih, plavih, ljubičastih do žutih, a ova koja je procvala na suncu sjaji poput zlata. Već je ove godine cvala, pa me sada stvarno iznenadila time što je ponovno procvala – ističe Slavica Radaković koja je, otkrivamo, od malih nogu okružena cvijećem.

– Obožavam cvijeće od malena. Sjećam se još vrta moje bake koji je bio pun različitog cvijeća i u kojem sam uživala – rekla je simpatična umirovljenica iz Kozarčeve kojoj su sve vrste cvijeća jednako drage.

– Nemam najdraži cvijet. Sve vrste cvijeća imaju svoje osobine, miris i ljepotu te ih zbog toga sve jednako volim – zaključila je ova varaždinska ljubiteljica cvijeća.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje