Povežite se s nama

Novosti

Prodaje se većinski paket VABA-e

Objavljeno:

- dana

Alternative upravljanje se povlači

Alternative upravljanje, većinski vlasnik Vaba banke Varaždin, prodaje dionice banke.

Tvrtka za savjetovanje u vlasništvu Alternative private Equityja,  društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala, objavila je javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju 3.571.429 dionica koje čine 66,6 posto ukupnog temeljnog kapitala Vaba banke Varaždin.

Kao ponuditelji, odnosno kupci mogu sudjelovati domaće i strane pravne ili fizičke osobe. Rok za obvezujuće ponude je 16. prosinca do 16 sati, s time da su do 6. prosinca potencijalni kupci obvezni poslati neobvezujuće pismo namjere o sudjelovanju u transakciji putem elektroničke pošte. Kod ocjene najpovoljnije ponude, osim ponuđene najviše cijene za dionicu, uzimat će se u obzir i iznos s kojim je ponuditelj spreman dodatno dokapitalizirati Vaba banku, pri čemu se kao minimalni iznos traži 75 milijuna kuna.

Alternative  Private  Equity,  društvo koje upravlja s Alternative Private Equity FGS-om, krenulo je krajem prošle godine u dokapitalizaciju Vaba banka s iznosom od 50 milijuna kuna, odnosno 14 kuna po dionici, čime je steklo gotovo 67 posto u temeljnom kapitalu banke i postalo najveći pojedinačni dioničar. Nakon dokapitalizacije,  kao dio projekta konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj, Alternative Private Equity planirao je provesti i integraciju Vaba banke i Centar banke, ali je nad potonjom bankom u rujnu otvoren stečaj.

Zbog poslovanja u izuzetno narušenim gospodarskim uvjetima, odnosno daljnjih vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke, Vaba banka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 25,8 milijuna kuna. Na kraju trećeg kvartala imala je aktivu od 1,3 milijarde kuna. Ukupni krediti iznosili su 720 milijuna, dok su ukupni depoziti bili 938 milijuna kuna, što je za 10,5 posto više od depozita zadnjeg dana prošle godine. Depoziti građana su također nastavili s rastom te su u devet mjeseci ove godine porasli za 120 milijuna kuna, što u odnosu na kraj prošle godine predstavlja povećanje od 16,8 posto. Ukupni kapital Vaba banke je 30. rujna iznosio je 147,2 milijuna, što je 11,6 posto više u odnosu na kraj 2012. godine.

-Naš cilj bila je provedba plana konsolidacije malih banaka, no zbog odlaska Centar banke u stečaj te nemogućnosti daljnjeg provođenja konsolidacije malih banaka i dodatno uslijed izmjena pravila ulaganja, zajedno s investitorima odlučili smo na prodaju cjelokupnog paketa dionica Vaba d.d. banke iz našeg portfelja, a u cilju nastavka daljnjeg  unaprjeđenja poslovanja Vaba d.d. banke. Do sada nam se već javilo nekoliko potencijalnih europskih investitora te jedan fond iz Sjedinjenih Američkih Država koji su zainteresirani za ulaganje u Vaba banku, rekao je Zoran Zemlić, član Uprave Alternative upravljanja.

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje