Povežite se s nama

Život i društvo

Prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep: Prioritet ću staviti na znanstveno-istraživačke aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike održani su izbori za novog dekana/dekanicu. Bez protukandidata, a nakon provedenog izbora, na mjesto dekanice drugi put izabrana je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Od 76 članova Fakultetskog vijeća, 70 članova pristupilo je glasanju, a na poziciju dekanice izabrana je s ukupno 69 glasova članova Fakultetskog vijeća. Nastavak je to dosadašnjega uspješnog mandata u trajanju od dvije godine. Novi mandat dekanice i njezine Uprave na sljedeće dvije godine počinje u listopadu 2021. godine, s novom akademskom godinom 2021./2022.

Velik je to uspjeh za vas osobno s obzirom na broj dobivenih glasova.

Smatram to velikim uspjehom i snažnom podrškom svojih kolegica i kolega. Nema ljepšeg osjećaja i zadovoljstva kada te biraju kolege i kada dobiješ takvo priznanje za svoj rad i rezultate. Situacija u kojoj smo se svi našli u protekle dvije godine bila je izvanredna situacija u kojoj je trebalo donijeti pravovremene i racionalne odluke, organizirati djelovanje Fakulteta u uvjetima pandemije, zaštititi nastavnike i studente, a opet im pružiti kvalitetnu nastavu te ne zaustaviti napredak i razvoj Fakulteta i projekata koje smo započeli. U prvome mandatu ostvareni su gotovo svi rezultati i zadani ciljevi unatoč pandemiji, koja je tražila prilagodbu kako u upravljanju, tako i u izvođenju nastave te pristupu znanstvenoistraživačkom radu. FOI je zahvaljujući svom znanju i iskustvu u e-učenju organizirao kvalitetnu online nastavu, za što smo u više navrata dobili potvrdu naših studenata kroz visoke ocjene za našu nastavu. Uložen je izniman trud naših nastavnika i službi kako bi se napravila prilagodba ne samo u izvođenju nastave nego i u pripremi kolokvija i ispita. FOI se dokazao kao vodeći fakultet u online obrazovanju. Otvorili smo brojne nove prilike za još bolju i čvršću suradnju akademskog i poslovnog sektora i izravno smo utjecali na niz investicija IT sektora u gradu Varaždinu i našoj regiji. Uspjeli smo unutar godinu i pol dana provesti reviziju čak dvaju studijskih programa, i to našega preddiplomskoga sveučilišnog studija Informacijski i poslovni sustavi uvodeći nove module, a sve u skladu s trendovima tržišta rada i poslovima budućnosti. Proveli smo i reviziju poslijediplomskoga specijalističkog studija Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava. Na našem studiju sigurnosti predaju vodeći europski i svjetski stručnjaci iz sigurnosti. Završili smo i izmjene stručnog studija PITUP i također ga prilagodili potrebama IT industrije. Puno smo radili kako bismo s punim pravom zadržali status vodeće visokoobrazovne institucije u području informacijsko-komunikacijskih znanosti, ali u novije vrijeme i ekonomike poduzetništva. Interdisciplinarnost je naša najveća prednost, i na tome gradimo svoju konkurentsku poziciju. Bili smo i posebno projektno aktivni, FOI ima trenutno 33 aktivna projekta u koje je uključeno više od 60 % djelatnika, a riječ je o projektima Hrvatske zaklade za znanost, Erasmus+, Obzor 2020., ESF, ERDF, IRI i drugima. Povećali smo broj znanstvenih projekata Hrvatske zaklade za znanost te smo dobili i dva Erasmus+ strateška projekta koje koordiniramo i važni su nam za budući razvoj Fakulteta. Također sudjelujemo i na projektima Obzor 2020., a i dalje smo znanstveni partner na projektu e-Škole.

I prije ste isticali prostorne probleme, kako ste to riješili?

Prostorni kapaciteti više su godina veliki problem za našu instituciju. Nedostaje dvorana za izvođenje nastave, kao i prostora za znanstvenoistraživački rad. I dalje očekujemo financijsku potporu za izgradnju Sveučilišnoga kampusa Varaždin, faza 2, koja uključuje izgradnju kampusa s kompletnom nastavnom i istraživačkom infrastrukturom na prostorima sadašnje zgrade FOI 2 (Prilaz Fausta Vrančića 3). Projekt smo ponovno prijavljivali, razgovarali s čelnim ljudima u više ministarstava, na Sveučilištu, kao i u Gradu i Županiji, te ponovno dobili podršku i iskaz interesa. U ovom trenutku čekamo novi Operativni program, u kojem bi naš projekt Kampusa trebao biti jedan od prioriteta. Dotad, kako bismo barem malo umanjili problem nedostatnih prostornih kapaciteta, Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je odluku kojom FOI-ju daje pravo građenja na 30 godina nad vilom Oršić. Stavljanje te zgrade u funkciju neće dugoročno riješiti problem koji FOI ima, no sigurno će pomoći u svladavanju tog problema, a ujedno ćemo zaustaviti devastaciju i propadanje ove vrijedne i prekrasne zgrade. Obnovu smo uspješno pokrenuli i osigurali sredstva, zasad u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana od strane MZO-a i Grada Varaždina, ali su tu i projektna, odnosno vlastita FOI-jeva sredstva namijenjena obnovi i uređenju vile u prostor namijenjen našim studentima.

Koji su planovi uprave za sljedeće mandatno razdoblje?

U novome mandatu Uprava će biti usmjerena na ostvarivanje svih zadanih ciljeva iz programa dekanice za novo mandatno razdoblje te nastavak već započetih aktivnosti. Cilj je nastaviti intenzivnu suradnju sa zajednicom i IT industrijom. Smatramo da sinergijskim djelovanjem FOI-ja, Tehnološkog parka Varaždin te naših tvrtki partnera imamo snažan utjecaj na razvoj IT industrije na SZ Hrvatske, ali i puno šire. FOI je zasigurno u regiji vodeći generator znanja i vještina u IKT sektoru, čime doprinosimo gospodarskom rastu i razvoju naše regije, kao i Hrvatske. Sinergija FOI-ja i IT industrije bit će i dalje prioritet djelovanja Fakulteta, od uključivanja stručnjaka iz prakse u nastavu, pripreme studijskih programa, IRI projekata, načina poučavanja i provođenja prakse do niza drugih aktivnosti. Najveći prioritet u novome mandatu stavit će se na znanstvenoistraživačke aktivnosti Fakulteta, cilj je osnažiti laboratorije Fakulteta, povećati broj nacionalnih znanstvenih projekata, kao i kompetitivnih istraživačkih projekata poput Obzora 2020. Naravno, veći broj takvih velikih znanstvenih projekata doprinijet će povećanju relevantnih znanstvenih publikacija naših istraživača, kao i njihove citiranosti. Tijekom novog mandata naglasak će biti stavljen i na internacionalizaciju, odnosno povećanje broja odlaznih i dolaznih studenata i nastavnika s naglaskom na Erasmus+ mobilnost te mobilnost kroz CEEPUS mreže. Sve navedeno su pripreme za uglednu EFMD akreditaciju studijskih programa, koju ćemo nastojati ostvariti u ovome mandatu. Svakako će jedan od izazova biti i kako organizirati te provesti nastavu u sljedećoj akademskoj godini. Bit će važno „naučene lekcije“ te znanje i iskustvo koje smo stekli u ovoj akademskoj godini iskoristiti u provedbi i organizaciji čim kvalitetnije nastave u novoj akademskoj godini. Nije zanemarivo spomenuti ni daljnji rad na unapređenju i razvoju naših informacijskih sustava i servisa, a koji su nam u ovom razdoblju pandemije omogućili zadržavanje kvalitete i u punom smislu riječi digitalnu transformaciju poslovanja i nastavnih procesa.

Uz sve navedeno, Fakultet organizacije i informatike je oduvijek bio institucija koja je puno pažnje posvećivala društvenom djelovanju. Tako smo među prvima organizirali izradu zaštitnih vizira, a nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji studente s tog područja oslobodili smo dijela školarine, kao što smo im i kupili opremu za rad te i dalje sufinanciramo internetski promet za sve koji imaju potrebu.

Stoga je i dalje važno nastaviti raditi na poticanju vrijednosti koje proizlaze iz društveno odgovornog djelovanja, povjerenja, akademske čestitosti, kao i zajedništva i poštovanja, što je posebice došlo do izražaja tijekom zadnjih godinu dana.

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!