Povežite se s nama

Život i društvo

Prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep: Prioritet ću staviti na znanstveno-istraživačke aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike održani su izbori za novog dekana/dekanicu. Bez protukandidata, a nakon provedenog izbora, na mjesto dekanice drugi put izabrana je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Od 76 članova Fakultetskog vijeća, 70 članova pristupilo je glasanju, a na poziciju dekanice izabrana je s ukupno 69 glasova članova Fakultetskog vijeća. Nastavak je to dosadašnjega uspješnog mandata u trajanju od dvije godine. Novi mandat dekanice i njezine Uprave na sljedeće dvije godine počinje u listopadu 2021. godine, s novom akademskom godinom 2021./2022.

Velik je to uspjeh za vas osobno s obzirom na broj dobivenih glasova.

Smatram to velikim uspjehom i snažnom podrškom svojih kolegica i kolega. Nema ljepšeg osjećaja i zadovoljstva kada te biraju kolege i kada dobiješ takvo priznanje za svoj rad i rezultate. Situacija u kojoj smo se svi našli u protekle dvije godine bila je izvanredna situacija u kojoj je trebalo donijeti pravovremene i racionalne odluke, organizirati djelovanje Fakulteta u uvjetima pandemije, zaštititi nastavnike i studente, a opet im pružiti kvalitetnu nastavu te ne zaustaviti napredak i razvoj Fakulteta i projekata koje smo započeli. U prvome mandatu ostvareni su gotovo svi rezultati i zadani ciljevi unatoč pandemiji, koja je tražila prilagodbu kako u upravljanju, tako i u izvođenju nastave te pristupu znanstvenoistraživačkom radu. FOI je zahvaljujući svom znanju i iskustvu u e-učenju organizirao kvalitetnu online nastavu, za što smo u više navrata dobili potvrdu naših studenata kroz visoke ocjene za našu nastavu. Uložen je izniman trud naših nastavnika i službi kako bi se napravila prilagodba ne samo u izvođenju nastave nego i u pripremi kolokvija i ispita. FOI se dokazao kao vodeći fakultet u online obrazovanju. Otvorili smo brojne nove prilike za još bolju i čvršću suradnju akademskog i poslovnog sektora i izravno smo utjecali na niz investicija IT sektora u gradu Varaždinu i našoj regiji. Uspjeli smo unutar godinu i pol dana provesti reviziju čak dvaju studijskih programa, i to našega preddiplomskoga sveučilišnog studija Informacijski i poslovni sustavi uvodeći nove module, a sve u skladu s trendovima tržišta rada i poslovima budućnosti. Proveli smo i reviziju poslijediplomskoga specijalističkog studija Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava. Na našem studiju sigurnosti predaju vodeći europski i svjetski stručnjaci iz sigurnosti. Završili smo i izmjene stručnog studija PITUP i također ga prilagodili potrebama IT industrije. Puno smo radili kako bismo s punim pravom zadržali status vodeće visokoobrazovne institucije u području informacijsko-komunikacijskih znanosti, ali u novije vrijeme i ekonomike poduzetništva. Interdisciplinarnost je naša najveća prednost, i na tome gradimo svoju konkurentsku poziciju. Bili smo i posebno projektno aktivni, FOI ima trenutno 33 aktivna projekta u koje je uključeno više od 60 % djelatnika, a riječ je o projektima Hrvatske zaklade za znanost, Erasmus+, Obzor 2020., ESF, ERDF, IRI i drugima. Povećali smo broj znanstvenih projekata Hrvatske zaklade za znanost te smo dobili i dva Erasmus+ strateška projekta koje koordiniramo i važni su nam za budući razvoj Fakulteta. Također sudjelujemo i na projektima Obzor 2020., a i dalje smo znanstveni partner na projektu e-Škole.

I prije ste isticali prostorne probleme, kako ste to riješili?

Prostorni kapaciteti više su godina veliki problem za našu instituciju. Nedostaje dvorana za izvođenje nastave, kao i prostora za znanstvenoistraživački rad. I dalje očekujemo financijsku potporu za izgradnju Sveučilišnoga kampusa Varaždin, faza 2, koja uključuje izgradnju kampusa s kompletnom nastavnom i istraživačkom infrastrukturom na prostorima sadašnje zgrade FOI 2 (Prilaz Fausta Vrančića 3). Projekt smo ponovno prijavljivali, razgovarali s čelnim ljudima u više ministarstava, na Sveučilištu, kao i u Gradu i Županiji, te ponovno dobili podršku i iskaz interesa. U ovom trenutku čekamo novi Operativni program, u kojem bi naš projekt Kampusa trebao biti jedan od prioriteta. Dotad, kako bismo barem malo umanjili problem nedostatnih prostornih kapaciteta, Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je odluku kojom FOI-ju daje pravo građenja na 30 godina nad vilom Oršić. Stavljanje te zgrade u funkciju neće dugoročno riješiti problem koji FOI ima, no sigurno će pomoći u svladavanju tog problema, a ujedno ćemo zaustaviti devastaciju i propadanje ove vrijedne i prekrasne zgrade. Obnovu smo uspješno pokrenuli i osigurali sredstva, zasad u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana od strane MZO-a i Grada Varaždina, ali su tu i projektna, odnosno vlastita FOI-jeva sredstva namijenjena obnovi i uređenju vile u prostor namijenjen našim studentima.

Koji su planovi uprave za sljedeće mandatno razdoblje?

U novome mandatu Uprava će biti usmjerena na ostvarivanje svih zadanih ciljeva iz programa dekanice za novo mandatno razdoblje te nastavak već započetih aktivnosti. Cilj je nastaviti intenzivnu suradnju sa zajednicom i IT industrijom. Smatramo da sinergijskim djelovanjem FOI-ja, Tehnološkog parka Varaždin te naših tvrtki partnera imamo snažan utjecaj na razvoj IT industrije na SZ Hrvatske, ali i puno šire. FOI je zasigurno u regiji vodeći generator znanja i vještina u IKT sektoru, čime doprinosimo gospodarskom rastu i razvoju naše regije, kao i Hrvatske. Sinergija FOI-ja i IT industrije bit će i dalje prioritet djelovanja Fakulteta, od uključivanja stručnjaka iz prakse u nastavu, pripreme studijskih programa, IRI projekata, načina poučavanja i provođenja prakse do niza drugih aktivnosti. Najveći prioritet u novome mandatu stavit će se na znanstvenoistraživačke aktivnosti Fakulteta, cilj je osnažiti laboratorije Fakulteta, povećati broj nacionalnih znanstvenih projekata, kao i kompetitivnih istraživačkih projekata poput Obzora 2020. Naravno, veći broj takvih velikih znanstvenih projekata doprinijet će povećanju relevantnih znanstvenih publikacija naših istraživača, kao i njihove citiranosti. Tijekom novog mandata naglasak će biti stavljen i na internacionalizaciju, odnosno povećanje broja odlaznih i dolaznih studenata i nastavnika s naglaskom na Erasmus+ mobilnost te mobilnost kroz CEEPUS mreže. Sve navedeno su pripreme za uglednu EFMD akreditaciju studijskih programa, koju ćemo nastojati ostvariti u ovome mandatu. Svakako će jedan od izazova biti i kako organizirati te provesti nastavu u sljedećoj akademskoj godini. Bit će važno „naučene lekcije“ te znanje i iskustvo koje smo stekli u ovoj akademskoj godini iskoristiti u provedbi i organizaciji čim kvalitetnije nastave u novoj akademskoj godini. Nije zanemarivo spomenuti ni daljnji rad na unapređenju i razvoju naših informacijskih sustava i servisa, a koji su nam u ovom razdoblju pandemije omogućili zadržavanje kvalitete i u punom smislu riječi digitalnu transformaciju poslovanja i nastavnih procesa.

Uz sve navedeno, Fakultet organizacije i informatike je oduvijek bio institucija koja je puno pažnje posvećivala društvenom djelovanju. Tako smo među prvima organizirali izradu zaštitnih vizira, a nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji studente s tog područja oslobodili smo dijela školarine, kao što smo im i kupili opremu za rad te i dalje sufinanciramo internetski promet za sve koji imaju potrebu.

Stoga je i dalje važno nastaviti raditi na poticanju vrijednosti koje proizlaze iz društveno odgovornog djelovanja, povjerenja, akademske čestitosti, kao i zajedništva i poštovanja, što je posebice došlo do izražaja tijekom zadnjih godinu dana.

Život i društvo

Jenkač: Očekuje nas intenzivnih sedam godina u ITU mehanizmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Gradskog vijeća Novog Marofa na sjednici u utorak dali su pozitivno mišljenje o ulasku u obuhvat većeg urbanog područja grada Varaždina, a zbog mogućnosti korištenja sredstava namijenjenih održivom urbanom razvoju putem integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je da se definiraju smjerovi za pripremu projekata.

– Bit će to u području kulture i turizma, gospodarstva te prometa, u kojem više nije gradnja cesta već integrirani prijevoz. Naši projekti koje ćemo pokušati realizirati kroz ITU mehanizam su obnova starog mlina u Presečnu, sportski park, naša vizija Poduzetničkog centra. Intenzivno ćemo se time baviti sljedećih sedam godina – rekao je Jenkač te dodatno pojasnio da je Novi Marof s dnevnim migracijama učenika i studenata, ali manje migracijama zaposlenih, dokazao dnevnu migraciju kao preduvjet pripadnosti varaždinskom urbanom području.

Na dnevnom redu novomarofskog Gradskog vijeća bilo je i suglasnost za provedbu ulaganja „Multifunkcionalni kulturni centar za mlade – rekonstrukcija“, koje će biti prijavljeno na natječaj za mjeru 7.4.1 Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekt obuhvaća rekonstrukciju i opremanje „Stare škole“ u Zagorskoj ulici u Novom Marofu te njezinu prenamjenu u Multifunkcionalni centar za mlade ukupne korisne površine 866,60 četvornih metara.

– Građevina će služiti kao mjesto okupljanja mladih, pojedinaca i interesnih skupina s područja Grada Novog Marofa i šire. Cilj ulaganja je unaprijediti kulturni život zajednice, posebno mladih, uspostavljanjem stalnog mjesta za nove oblike društveno-kulturnih aktivnosti – pojasnio je gradonačelnik Jenkač dodavši da je vrijednost projekta 7.875.879,16 kuna.

Vijećnici su prihvatili i dopunu odluke o ustanovljenju javnih priznanja Grada Novog Marofa kojom se ustanovljuje nova vrsta javnog priznanja – Povelja Grada Novog Marofa. Ona se dodjeljuje građanima Grada Novog Marofa, udrugama, ustanovama, trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama za uspjehe u poslovanju ili unapređenju kvalitete života u Gradu Novom Marofu svojim djelovanjem u području gospodarstva, znanosti, odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, kulture, sporta, tehničke kulture i drugih djelatnosti, a osobito za volonterski rad. Svake godine može se dodijeliti najviše pet Povelja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Društva Crvenoga križa predala donacije bolnici u Klenovniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna Gradsko društvo Crvenoga križa Varaždin obilježilo Tjedan borbe protiv tuberkuloze, koji je trajao od 14. do 21. rujna, kako bi se ukazalo na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

GDCK Varaždin tim je povodom pripremio donaciju higijenskih potrepština i društvenih igara u vrijednosti od 2163,70 kuna za bolesnike koji se liječe u Službi za plućne bolesti i TBC-u Klenovnik Opće bolnice Varaždin. Donacija je predana djelatnicima Bolnice uz donacije Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, GDCK-a Ivanec, GDCK-a Ludbreg i GDCK-a Novi Marof.

Brojna društva Crvenoga križa također su obilježila Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna, kako bi se podigla svijest javnosti o značaju vještina i znanja pri pružanju prve pomoći.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Prva pomoć jedna je od temeljnih djelatnosti Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca već više od 150 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje