Povežite se s nama

Život i društvo

Prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep: Prioritet ću staviti na znanstveno-istraživačke aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike održani su izbori za novog dekana/dekanicu. Bez protukandidata, a nakon provedenog izbora, na mjesto dekanice drugi put izabrana je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Od 76 članova Fakultetskog vijeća, 70 članova pristupilo je glasanju, a na poziciju dekanice izabrana je s ukupno 69 glasova članova Fakultetskog vijeća. Nastavak je to dosadašnjega uspješnog mandata u trajanju od dvije godine. Novi mandat dekanice i njezine Uprave na sljedeće dvije godine počinje u listopadu 2021. godine, s novom akademskom godinom 2021./2022.

Velik je to uspjeh za vas osobno s obzirom na broj dobivenih glasova.

Smatram to velikim uspjehom i snažnom podrškom svojih kolegica i kolega. Nema ljepšeg osjećaja i zadovoljstva kada te biraju kolege i kada dobiješ takvo priznanje za svoj rad i rezultate. Situacija u kojoj smo se svi našli u protekle dvije godine bila je izvanredna situacija u kojoj je trebalo donijeti pravovremene i racionalne odluke, organizirati djelovanje Fakulteta u uvjetima pandemije, zaštititi nastavnike i studente, a opet im pružiti kvalitetnu nastavu te ne zaustaviti napredak i razvoj Fakulteta i projekata koje smo započeli. U prvome mandatu ostvareni su gotovo svi rezultati i zadani ciljevi unatoč pandemiji, koja je tražila prilagodbu kako u upravljanju, tako i u izvođenju nastave te pristupu znanstvenoistraživačkom radu. FOI je zahvaljujući svom znanju i iskustvu u e-učenju organizirao kvalitetnu online nastavu, za što smo u više navrata dobili potvrdu naših studenata kroz visoke ocjene za našu nastavu. Uložen je izniman trud naših nastavnika i službi kako bi se napravila prilagodba ne samo u izvođenju nastave nego i u pripremi kolokvija i ispita. FOI se dokazao kao vodeći fakultet u online obrazovanju. Otvorili smo brojne nove prilike za još bolju i čvršću suradnju akademskog i poslovnog sektora i izravno smo utjecali na niz investicija IT sektora u gradu Varaždinu i našoj regiji. Uspjeli smo unutar godinu i pol dana provesti reviziju čak dvaju studijskih programa, i to našega preddiplomskoga sveučilišnog studija Informacijski i poslovni sustavi uvodeći nove module, a sve u skladu s trendovima tržišta rada i poslovima budućnosti. Proveli smo i reviziju poslijediplomskoga specijalističkog studija Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava. Na našem studiju sigurnosti predaju vodeći europski i svjetski stručnjaci iz sigurnosti. Završili smo i izmjene stručnog studija PITUP i također ga prilagodili potrebama IT industrije. Puno smo radili kako bismo s punim pravom zadržali status vodeće visokoobrazovne institucije u području informacijsko-komunikacijskih znanosti, ali u novije vrijeme i ekonomike poduzetništva. Interdisciplinarnost je naša najveća prednost, i na tome gradimo svoju konkurentsku poziciju. Bili smo i posebno projektno aktivni, FOI ima trenutno 33 aktivna projekta u koje je uključeno više od 60 % djelatnika, a riječ je o projektima Hrvatske zaklade za znanost, Erasmus+, Obzor 2020., ESF, ERDF, IRI i drugima. Povećali smo broj znanstvenih projekata Hrvatske zaklade za znanost te smo dobili i dva Erasmus+ strateška projekta koje koordiniramo i važni su nam za budući razvoj Fakulteta. Također sudjelujemo i na projektima Obzor 2020., a i dalje smo znanstveni partner na projektu e-Škole.

I prije ste isticali prostorne probleme, kako ste to riješili?

Prostorni kapaciteti više su godina veliki problem za našu instituciju. Nedostaje dvorana za izvođenje nastave, kao i prostora za znanstvenoistraživački rad. I dalje očekujemo financijsku potporu za izgradnju Sveučilišnoga kampusa Varaždin, faza 2, koja uključuje izgradnju kampusa s kompletnom nastavnom i istraživačkom infrastrukturom na prostorima sadašnje zgrade FOI 2 (Prilaz Fausta Vrančića 3). Projekt smo ponovno prijavljivali, razgovarali s čelnim ljudima u više ministarstava, na Sveučilištu, kao i u Gradu i Županiji, te ponovno dobili podršku i iskaz interesa. U ovom trenutku čekamo novi Operativni program, u kojem bi naš projekt Kampusa trebao biti jedan od prioriteta. Dotad, kako bismo barem malo umanjili problem nedostatnih prostornih kapaciteta, Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je odluku kojom FOI-ju daje pravo građenja na 30 godina nad vilom Oršić. Stavljanje te zgrade u funkciju neće dugoročno riješiti problem koji FOI ima, no sigurno će pomoći u svladavanju tog problema, a ujedno ćemo zaustaviti devastaciju i propadanje ove vrijedne i prekrasne zgrade. Obnovu smo uspješno pokrenuli i osigurali sredstva, zasad u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana od strane MZO-a i Grada Varaždina, ali su tu i projektna, odnosno vlastita FOI-jeva sredstva namijenjena obnovi i uređenju vile u prostor namijenjen našim studentima.

Koji su planovi uprave za sljedeće mandatno razdoblje?

U novome mandatu Uprava će biti usmjerena na ostvarivanje svih zadanih ciljeva iz programa dekanice za novo mandatno razdoblje te nastavak već započetih aktivnosti. Cilj je nastaviti intenzivnu suradnju sa zajednicom i IT industrijom. Smatramo da sinergijskim djelovanjem FOI-ja, Tehnološkog parka Varaždin te naših tvrtki partnera imamo snažan utjecaj na razvoj IT industrije na SZ Hrvatske, ali i puno šire. FOI je zasigurno u regiji vodeći generator znanja i vještina u IKT sektoru, čime doprinosimo gospodarskom rastu i razvoju naše regije, kao i Hrvatske. Sinergija FOI-ja i IT industrije bit će i dalje prioritet djelovanja Fakulteta, od uključivanja stručnjaka iz prakse u nastavu, pripreme studijskih programa, IRI projekata, načina poučavanja i provođenja prakse do niza drugih aktivnosti. Najveći prioritet u novome mandatu stavit će se na znanstvenoistraživačke aktivnosti Fakulteta, cilj je osnažiti laboratorije Fakulteta, povećati broj nacionalnih znanstvenih projekata, kao i kompetitivnih istraživačkih projekata poput Obzora 2020. Naravno, veći broj takvih velikih znanstvenih projekata doprinijet će povećanju relevantnih znanstvenih publikacija naših istraživača, kao i njihove citiranosti. Tijekom novog mandata naglasak će biti stavljen i na internacionalizaciju, odnosno povećanje broja odlaznih i dolaznih studenata i nastavnika s naglaskom na Erasmus+ mobilnost te mobilnost kroz CEEPUS mreže. Sve navedeno su pripreme za uglednu EFMD akreditaciju studijskih programa, koju ćemo nastojati ostvariti u ovome mandatu. Svakako će jedan od izazova biti i kako organizirati te provesti nastavu u sljedećoj akademskoj godini. Bit će važno „naučene lekcije“ te znanje i iskustvo koje smo stekli u ovoj akademskoj godini iskoristiti u provedbi i organizaciji čim kvalitetnije nastave u novoj akademskoj godini. Nije zanemarivo spomenuti ni daljnji rad na unapređenju i razvoju naših informacijskih sustava i servisa, a koji su nam u ovom razdoblju pandemije omogućili zadržavanje kvalitete i u punom smislu riječi digitalnu transformaciju poslovanja i nastavnih procesa.

Uz sve navedeno, Fakultet organizacije i informatike je oduvijek bio institucija koja je puno pažnje posvećivala društvenom djelovanju. Tako smo među prvima organizirali izradu zaštitnih vizira, a nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji studente s tog područja oslobodili smo dijela školarine, kao što smo im i kupili opremu za rad te i dalje sufinanciramo internetski promet za sve koji imaju potrebu.

Stoga je i dalje važno nastaviti raditi na poticanju vrijednosti koje proizlaze iz društveno odgovornog djelovanja, povjerenja, akademske čestitosti, kao i zajedništva i poštovanja, što je posebice došlo do izražaja tijekom zadnjih godinu dana.

Život i društvo

COO Tomislav Špoljar uspješno završio još jedan međunarodni projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar završio je svoje sudjelovanje u projektu koji provodi Regionalna razvojna agencija Srem u suradnji s partnerima iz Srbije: Crvenim križem Sremska Mitrovica i Centrom za ekonomsko osnaživanje Roma, te partnerima iz Hrvatske, Bugarske, Češke i BiH.

Projekt pod nazivom „WAI4PwDs-Web Accessibility i druge inicijative u EU za osobe s invaliditetom u pandemijama i drugim kriznim vremenima“ provodi se uz financijsku potporu Europske unije, programa Europa za građane, mreže Mreža gradova.

Cilj projekta je okupiti zemlje partnere EU kako bi razgovarali o dimenziji poteškoća s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u trenucima pandemije (i nakon nje) kao što je COVID-19, ali i drugih kriznih situacija kao što su poplave, potresi i slično. Želja svih partnera je stvoriti nove ideje, umrežavanje i formiraju održivih partnerstava.

Konkretno, razgovori su bili usmjereni na pitanja pristupačnosti u svim oblicima: pristup informacijama, javnim informativnim uslugama, pristup lokacijama, zabavi, turističkoj ponudi, edukaciji i slično s ambicijom da se do kraja projekta definira novi smjer suradnje i nove projektne ideje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predrag Šimunec održao savate radionicu u varaždinskom vrtiću Čira-Čara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zanimanja“ te organizirane aktivnosti kroz koje su djeca upoznala sportaše i sportove kojima se oni bave, u Dječjem vrtiću Čira-Čara u Varaždinu održana je savate radionica pod vodstvom trenera Predraga Šimuneca, vlasnika i voditelja Savate kluba Šimunec gyma iz Varaždina.

Gospodin Šimunec je predsjednik Hrvatskog Savate saveza, svjetski prvak savate boksa, višestruki prvak Hrvatske, ali i osvajač brojnih europskih medalja.

Kako su sport i redovito kretanje preduvjet zdravog razvoja djeteta, svoje iskustvo kao profesionalni sportaš, želio je podijeliti i sa djecom starije i predškolske skupine Dječjeg Vrtića Čira-Čara.

– Cilj nam je bio osvijestiti kod djece važnost bavljenja sportom, ali i upoznati ih s dobrobitima pravilne prehrane, redovitim vježbanjem te brojnim prednostima bavljenja sportom. Sport osim očuvanja zdravlja stvara i radne i obrambene sposobnosti, ali ima i značajnu društvenu ulogu koja je usmjerena na na odgojno-obrazovne vrijednosti – rekla je ravnateljica vrtića Anja Kelemen Petrlić.

Zašto su odabrali baš savate i zašto je dobro baviti se tim sportom, rekao je trener Predrag Šimunec: „Savate je dobar jer razvija koordinaciju, ravnotežu, snagu i fleksibilnost. Isto tako gradi samopouzdanje koje nam pomaže i u životu, ne samo u sportu.“

Kako je pravilno zagrijavanje neophodno za aktiviranje živčanog sustava i „punjenje“ krvožilnog sistema, djeca su se prvo izvodila razne oblike zagrijavanja, a kasnije se okušala i u osnovnim tehnikama savatea. Vjerujemo kako smo ovim putem dodatno potaknuli interes djece za fizičkom aktivnosti i prakticiranju zdravijeg načina života.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje