Povežite se s nama

U fokusu

Prof. Strahonja ironičan: Zamisli strahote da Varteksovu robnu kuću kupe Müller, Zara ili Bershka

Objavljeno:

- dana

KRITIKE NA PLAN O KUPNJI

– Centar Varaždina je postao veliki muzej, ali ga nitko posjećuje – komentirao je Damir Habijan, šef varaždinskog HDZ-a, na Facebooku najavu iz Gradske vijećnice da će se Gradski muzej zadužiti za oko 10 milijuna kuna kako bi kupio Varteksovu robnu kuću na Franjevačkom trgu, kao i kuću Ritz.

To je danas najavio gradonačelnik Goran Habuš.

<< Novi vlasnik Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu bit će Gradski muzej Varaždin?

– Grad Varaždin ima muzejskog prostora, tu je i prostor Žitnice, ali zaduživati se dodatno da bismo imali jos muzejskog prostora? Za koga? U gradu je sve manje ljudi – primijetio je Habijan, što je izazvalo brojne komentare.

Prof. dc. sc. Vjeran Strahonja s FOI-ja je ironično komentirao izjavu gradonačelnika Varaždina da Gradski muzej mora kupiti Varteksovu robnu kuću i kuću Ritz jer bi “za šest mjeseci bi mogao doći netko drugi i postati vlasnik tih atraktivnih objekata u samom centru”.

– Zamisli strahote da, primjerice, Müller uđe u tu kuću kao u Varteksovu robnu kuću na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, ili da Zara i Bershka dođu u centar Varaždina, a ne u Lumini u Knegincu. To bi uistinu bilo strašno… Jasno je da Gradskom muzeju trebaju novi prostori, ali kakav je koncept razvoja Muzeja i Grada? – zapitao se prof. Strahonja.

Javila se i Branka Tropp, dugogodišnja direktorica varaždinske Turističke zajednice koja je sada u mirovini.

– Još 2008. Gradsko vijeće Grada Varaždina usvojilo je Platformu za gospodarski razvoj povijesne jezgre grada Varaždina. Nažalost, svi su je zaboravili. Kad bismo imali te dokumente i odlučnost da ih realiziramo, ne bismo danas bili svjedoci stagnacije Grada – napisala je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje