Povežite se s nama

U fokusu

Prof. Strahonja ironičan: Zamisli strahote da Varteksovu robnu kuću kupe Müller, Zara ili Bershka

Objavljeno:

- dana

KRITIKE NA PLAN O KUPNJI

– Centar Varaždina je postao veliki muzej, ali ga nitko posjećuje – komentirao je Damir Habijan, šef varaždinskog HDZ-a, na Facebooku najavu iz Gradske vijećnice da će se Gradski muzej zadužiti za oko 10 milijuna kuna kako bi kupio Varteksovu robnu kuću na Franjevačkom trgu, kao i kuću Ritz.

To je danas najavio gradonačelnik Goran Habuš.

<< Novi vlasnik Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu bit će Gradski muzej Varaždin?

– Grad Varaždin ima muzejskog prostora, tu je i prostor Žitnice, ali zaduživati se dodatno da bismo imali jos muzejskog prostora? Za koga? U gradu je sve manje ljudi – primijetio je Habijan, što je izazvalo brojne komentare.

Prof. dc. sc. Vjeran Strahonja s FOI-ja je ironično komentirao izjavu gradonačelnika Varaždina da Gradski muzej mora kupiti Varteksovu robnu kuću i kuću Ritz jer bi “za šest mjeseci bi mogao doći netko drugi i postati vlasnik tih atraktivnih objekata u samom centru”.

– Zamisli strahote da, primjerice, Müller uđe u tu kuću kao u Varteksovu robnu kuću na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, ili da Zara i Bershka dođu u centar Varaždina, a ne u Lumini u Knegincu. To bi uistinu bilo strašno… Jasno je da Gradskom muzeju trebaju novi prostori, ali kakav je koncept razvoja Muzeja i Grada? – zapitao se prof. Strahonja.

Javila se i Branka Tropp, dugogodišnja direktorica varaždinske Turističke zajednice koja je sada u mirovini.

– Još 2008. Gradsko vijeće Grada Varaždina usvojilo je Platformu za gospodarski razvoj povijesne jezgre grada Varaždina. Nažalost, svi su je zaboravili. Kad bismo imali te dokumente i odlučnost da ih realiziramo, ne bismo danas bili svjedoci stagnacije Grada – napisala je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Stričak: jedini koji od početka opstruiraju rješenje bala su SDP i Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na aktualnom satu današnje Županijske skupštine bilo je i pitanja o varaždinskom baliranom otpadu.

Nataliju Martinčević iz redova Reformista zanimalo je kad će taj problem biti riješen te je tom prilikom podsjetila HDZ-ovog župana Anđelka Stričaka da je u više navrata govorio o vertikali vlasti, odnosno dobroj suradnji županije i države. Pritom je napomenula i da je rješenje bala politička odluka.

– Ovo pitanje puno se puta postavljalo i na sjednicama Skupštine Varaždinske županije, no ja se ne mogu sjetiti nijednog odgovora osim onog gdje se u tom slučaju niste pozivali na vertikalu vlasti. Rješenje ovog pitanja je politička odluka, odnosno da to ovisi o volji Vlade da se to riješi. Zato vas pitam: hoćete li iskoristiti politički utjecaj i riješiti pitanje svih pitanja? – zanimalo je vijećnicu Reformista Nataliju Martinčević.

Župan Stričak osvrnuo se na kronologiju bala te istaknuo da su Čačić i SDP sabotirali dosadašnja rješenja.

– Cijelu operaciju baliranja otpada je osmislio Čačić, projekt je izradila tvrtka Coning, i sve je bilo dobro dok 2008. godine nije pukla ljubav između Čačića i Čehoka. Kad je trebalo sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća i donositi odluke, SDP prosvjeduje, znači od početka do sada jedini koji opstruiraju postupak rješavanja bala su Čačić i SDP. I sada se pojave SDP-ovci cmizdravci koji cmizdre zašto se to opstruira. A 16 godina su to opstruirali. Gdje je bio Bosilj kad je trebalo dići ruku za integralnu nagodbu? Niti na sjednicu nije došao, SDP je prosvjedovao. A gdje bi se to moglo drugo riješiti nego na sjednici? – rekao je župan Stričak.

Vijećnica Reformista e potom odgovorila da svi jako dobro znaju da Čačić nije bio gradonačelnik i nikad nije o tome donio nikakvu odluku.

– Čačić s balama nije imao doticaja. Sada ste vi na redu. Ajde, svi smo sve “zaribali” i sada, župane, imate povijesnu šansu to riješiti. Učinite to – poručila je Martinčević.

Nastavite čitati

U fokusu

Paljak se vraća u Županijsku skupštinu, ali kao nezavisni vijećnik. Reformisti ostali bez još jednog vijećnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tomislav Paljak, sad već bivši član Reformista, vraća se u Županijsku skupštinu. Podnio je zahtjev da mu se ponovo aktivira mandat.

Do sad ga je mijenjao Branimir Nađ iz redova Reformista, koji je ujedno i načelnik Općine Martijanec.

Ujedno je predsjednik Skupštine Josip Križanić izvijestio i da je vijećnik Mihael Liber najavio da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik, što znači da su Reformisti ostali bez još jednog člana.

Podsjetimo, Tomislav Paljak, nekadašnji dožupan, u vrijeme kad je na čelu Varaždinske županije bio Radimir Čačić, a kasnije državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odnedavno više nije član Narodne stranke – Reformisti.

-Politika jest proces i istina je da sam svoju stranku uvijek doživljavao prvenstveno društvenim, političkim i programskim, ali i živim organizmom. No kada jednom, bez obzira na razloge, prestanete osjećati ikakav dodir s tijelom kojega ste od njegova nastajanja gradili i u kojega ste iskreno, iz čistoga uvjerenja, ugradili dobar dio sebe, to je znak da je i formalni rastanak neminovan. Ovim statusom objavljujem i kako time prekidam svoju višemjesečnu političku hibernaciju te da ću se politikom nastaviti aktivno baviti iz obaveze prema svim biračima koji su ikada u bilo kojem izbornom ciklusu odlučili na listiću zaokružiti moje ime i prezime – objavio je Tomislav Paljak u srpnju ove godine na društvenim mrežama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje