Povežite se s nama

U fokusu

“Proglasite elementarnu nepogodu zbog poplava”

Objavljeno:

- dana

Zahtjev varaždinskom županu iz Općine Kneginec Gornji

Kneginečki općinski načelnik Goran Kaniški predložio je županu Varaždinske županije da proglasi elementarnu nepogodu zbog poplava za područje Općine Gornji Kneginec, kao i ostalih ugroženih područja u slivu rijeke Plitvice i Bednje.

-Zbog velike natopljenosti tla uzrokovane velikim količinama snijega ove zime, te jake kiše koja je uzrokovala ubrzano topljenje preostalog snijega, došlo je do porasta vodostaja rijeke Plitvice i njenih pritoka što je uzrokovalo plavljenja pojedinih stambenih objekata i poljoprivrednih površina, jer nisu u mogućnosti prihvatiti dodatne količine vode, podsjećaju iz Općine Kneginec Goranji.

Djelatnici komunalne službe Općine Gornji Kneginec, komunalnog poduzeća Knekom i Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode na terenu poduzimaju radnje i prate situaciju uzrokovanu velikim količinama oborina posljednjih tjedana.

-Visoki vodostaj rijeke Plitvice i potoka, kao i visoka razina podzemnih voda, uzrokovali su plavljenje desetak stambenih i poslovnih prostora, više od stotinu podruma, te oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Općine Gornji Kneginec, osobito na području Turčina i Kneginca Donjeg. Velike količine oborinskih voda već ranije su aktivirala postojeća i nova klizanja tla na području Varaždin Brega. Nažalost, i danas su primljene prijave nekoliko novih klizišta. Zbog klizišta koje se aktiviralo uslijed velikih količina oborina, kako dodaju, zatvorena je cesta Banjščina-Halić (NC-041) na Varaždin Bregu za sva motorna vozila, upozorava se u priopćenju.

O problemima uslijed porasta vodostaja svjedoči i intervencija članova DVD-a Strmec Podravski.

-Vidovićeva ulica pliva već dva dana. Članovi DVD-a Strmec Podravski te susjednih DVD-ova Petrijanec, Nova Ves, Družbinec i Majerje bore se s podzemnim vodama koje prodiru u stambene objekte, a posebno podrume. Prošlu noć u su im u pomoć priskočili i mještani s traktorskim cisternama kako bi se ogromne količine vode što brže uklonile. Čeka nas još jedna duga noć, uz nadu da kiše ipak neće biti, poručuju iz DVD-a Strmec Podravski te se zahvaljujemo svima koji su na terenu ili su bili uz njih tijekom dežurstava.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje