Povežite se s nama

Međimurje

Program doniranja hrane: smanjuju se količine otpada i ostvaruju porezne olakšice

Objavljeno:

- dana

Da bi se omogućilo sprečavanje ili barem smanjenje nastajanja otpada od hrane, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede donijele su paket mjera za unaprjeđenje sustava doniranja hrane. Naime, doniranjem viškova hrane koja je još uvijek sigurna i prikladna za konzumaciju, sprječava se da ta hrana postane otpad, što je važno i kao ekološka mjera u očuvanju i zaštiti okoliša. Proces doniranja hrane dodatno je olakšan novim pravilima o doniranju hrane uspostavljenim Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje.

Pozitivne promjene odnose se na mogućnost dobivanja poreznih olakšica za doniranu hranu do zadnjeg dana isteka roka trajanja hrane te omogućavanje doniranja hrane nakon isteka „najbolje upotrijebiti do“ datuma pod uvjetom da je hrana sigurna i da posrednik u lancu doniranja hrane i krajnji primatelj prihvaćaju tu hranu. Također, novim mjerama su donatori i posrednici u lancu doniranja hrane rasterećenih velikog djela administrativnih poslova.

Posrednik u lancu doniranja hrane može biti svaka neprofitna fizička ili pravna osoba, odnosno, humanitarna organizacija, koja podnosi zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za upis u Registar posrednika u lancu doniranja hrane. Temeljem zahtjeva Ministarstvo donosi rješenje i upisuje posrednika u registar. Posrednici su dužni Ministarstvu poljoprivrede dostavljati podatke o količinama donirane hrane. Podaci se dostavljaju za ukupne količine zaprimljene hrane za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja i od 1. srpnja do 31. prosinca tekuće godine.

Pravilnikom Ministarstvo poljoprivrede izričito je zabranjeno trgovati doniranom hranom, kao i dostavljati, odnosno donirati krajnjim korisnicima hranu koja nije sigurna za konzumaciju.

Donatori hrane svoju donaciju mogu realizirati na tri načina

– Put hrane jednak je putu odgovornosti, odnosno, odgovornost za sigurnost donirane hrane prelazi na sljedećeg dionika u lancu doniranja – poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Donatori hrane svoju donaciju mogu realizirati na tri načina: putem informacijskoga sustava, putem posrednika u lancu doniranja krane ili izravno krajnjem primatelju hrane.

Donatori ostvaruju održene porezne olakšice. Donator tako ne obračunava PDV na doniranu hranu koja je predana posredniku u lancu doniranja hrane, s obzirom na to da se tako donirana hrana smatra porezno priznatim manjkom dobara. Vrijednost donirane hrane mora biti do dva posto prihoda. Samo u slučaju elementarnih nepogoda donator može hranu donirati izravno krajnjem primatelju i na tu hranu ne obračunava PDV. Iznos vrijednosti donirane hrane koja se donira u skladu s Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje smatra se porezno priznatim rashodom.

Foto i video

FOTO & VIDEO “Hrabri ljudi” Tri soprana & Igora Bakse za potresom pogođena mjesta!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvedbom pjesme “Hrabri ljudi” međimurski glazbenici i Društvo međimuraca u Zagrebu žele zahvaliti volonterima, zaposlenicima službi spašavanja, ali i svim dobrim ljudima koji su pokazali veliko srce, hrabrost i snagu te brzo reagirali za pomoć građanima potresom pogođenih mjesta.

– Pomoć ovom području biti će potrebna još danima i mjesecima nakon što se podrhtavanja smire, stoga pjesmom “Hrabri ljudi” želimo uz zahvalu, svakog pojedinca motivirati i ohrabriti u ustrajnosti u obnovi, pomoći i zajedništvu!

Glazbenici za glazbenu

Ovom izvedbom međimurski glazbenici nastoje dati i svoj mali doprinos akciji #zajednozaglazbenu, kako bi se glazbena scena revitalizirala i ponovo bila u mogućnosti educirati mlade talentirane ljude toga kraja.

Akciju #zajednozaglazbenu možete podržati na GoGetFunding platformi na ovoj poveznici!

Pjesmu “Hrabri ljudi” izveli su Tri soprana & Igor Baksa. Vokali grupe Tri soprana su Irma Dragičević, Tamara Korunek i Gabriela Hrženjak. Na glasoviru je inicijator projekta Nikola Grabar, a na violini Marino Tomasović.

Autor glazbe pjesme najpoznatije u izvedbi Gabi Novak je Đorđe Novković, a teksta Arsen Dedić. Zasluge za aranžman idu Nikoli Grabaru i Trima sopranima, za glazbenu produkciju Filipu Horvatu (Studio Pušćine), a za videoprodukciju Benjaminu Hameru (FilmX).

Organizator akcije je Društvo Međimuraca u Zagrebu. Društvo okuplja Međimurce svih generacija i prijatelje koji rade i žive izvan Međimurske županije. Skrbi o očuvanju kulturne baštine te promiče međimurske vrijednosti i gospodarsku suradnju.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati