Povežite se s nama

Međimurje

Program osposobljavanja za nezaposlene osobe: traže se konobari, kuhari i recepcionari

Objavljeno:

- dana

– Ako želite biti konobar, kuhar ili recepcionar i mlađi ste od 25 ili stariji od 54 godine, javite se u gradsku upravu – objavljeno je na internetskim stranicama Grada Murskog Središća.

Naime, u Međimurskoj županiji uskoro bi trebao započeti program osposobljavanja za nezaposlene osobe u okviru projekta “Poticanje uključivanja ranjivih skupina na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva primjenom inovativnog pristupa”.

Teorija i praksa

Međimursko veleučilište u Čakovcu je još u travnju ove godine s Ministarstvom turizma i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje potpisalo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja “Turizmom do posla” u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Uz Međimursko veleučilište, potpisano je još 19 ugovora ukupne vrijednosti 31 milijun kuna. Natječaj je financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda, a cilj je kroz suradnju i partnerstvo obrazovnih institucija, strukovnih udruga te poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu poboljšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Zahvaljujući potpisanom ugovoru 40 nezaposlenih osoba osposobit će se za zanimanja konobar, kuhar i recepcionar, i to temeljem novorazvijenih programa osposobljavanja. U projekt će biti uključeno i 16 mentora te sedam predavača.

Polaznici koji će se osposobljavati za konobare, kuhare i recepcionare pohađat će 85 sati teorijske nastave i 200 sati stručne prakse kod projektnih partnera, a organizirana su i dva studijska putovanja kako bi sudionici vidjeli primjere dobre prakse iz prve ruke i na taj način nadogradili znanja koja će primijeniti u radu.

U programima osposobljavanja za recepcionare je potrebna srednja stručna sprema, a za konobara i kuhara dovoljna je samo osnovna škola, a mogu se prijaviti osobe mlađe od 25 godina ili starije od 54 godine. Nakon završetka programa dobit će se tri nova, razvijena i verificirana programa osposobljavanja.

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati