Povežite se s nama

Međimurje

Projekt “Anima Mundi”: unapređenje veterinarskih usluga i zapošljavanje osoba u nepovoljnu položaju

Objavljeno:

- dana

U petak, 18. prosinca, putem digitalnih kanala održana je online konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt “Anima Mundi” – Centar društvenog poduzetništva za veterinarsku i holističku skrb životinja.

Nositelj projekta “Anima Mundi” je veterinarska ambulanta “Mr. Kvakan” iz Čakovca koja projekt provodi u partnerstvu sa Socijalnom zadrugom “Humana Nova” te Međimurskom županijom. Sam projekt započet je početkom listopada ove godine, a trajat će sve do kraja rujna 2022. godine. Upravo je u tom periodu planirano ostvariti nekoliko ciljeva koji će podići kvalitetu života regije te poraditi na osviještenosti stanovnika područja. Vrijednost projekta iznosi 1.176.553,08 kuna, a financiran je bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Na samoj konferenciji za medije sudjelovali su međimurski župan Matija Posavec, Ivan Božić (uime Socijalne zadruge “Humana nova” Čakovec), Aleksandra Hampamer (voditeljica skloništa za napuštene životinje “Prijatelji”) te Goran Stojanović (umjesto Jerke Mesarić, voditeljice projekta) koji je predstavio projekt.

– Drago mi je što smo dio ovog projekta. Smatram da Aleksandra Hampamer i Goran Stojanović jako dobro osmišljavaju projekt i imaju super strategiju u jednom odnosu prema ljudima, ali i prema životinjama. Sve ono što je Sklonište za napuštene životinje “Prijatelji” napravilo kod senzibiliziranja zajednice je samo motivacija da i mi cijelom projektu damo podršku – rekao je Posavec.

Društveno odgovorno poduzeće kao korak k rješavanju problematike na tržištu rada

Trenutno stanje u Međimurskoj županiji približava problematiku teže zapošljivih kategorija, posebno žena starijih od 50, mladih do 24 godine i pripadnika romske populacije, prema podacima iz Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. Jedan od ciljeva jest doprinijeti razvoju i promociji prakse društvenog poduzetništva u Međimurskoj županiji koja već broji nekolicinu primjera uspješnih društvenih poduzetnika, no uglavnom organiziranih uz model zadružnog poduzetništva.

Trenutno ne postoji primjer trgovačkog društva koje se samostalno odlučilo za društveno-poduzetničku orijentaciju u županiji u kojoj se provodi projekt, po čemu je on jedinstven te će poslužiti i kao primjer dobre prakse ostalim individualnim subjektima, trgovačkim društvima i/ili obrtnicima. Uz spomenuto, u cilju je također unaprijediti poslovanje Veterinarske ambulante “Mr. Kvakan” d.o.o. iz Čakovca uz uvođenje novih poslovnih usluga utemeljenim na principima društvenog poduzetništva i jačanju kapaciteta postojećih i novih zaposlenika.

Predloženim projektom unapređuju se postojeće i uvode potpuno nove poslovne usluge Veterinarske ambulante „Mr. Kvakan“ koja projektnim ulaganjem prerasta u Centar društvenog poduzetništva u lokalnoj zajednici – “Anima Mundi”. Provedbom specifičnih aktivnosti i uz suradnju projektnih partnera, posebno sa Socijalnom zadrugom “Humana Nova”, cjelokupno poslovanje prijavitelja usklađuje se s principima društvenog poduzetništva koje se dodatno promovira u regionalnoj zajednici te nacionalno, uz podršku Međimurske županije kao drugog partnera.

Kvalitetnija usluga za sve vlasnike kućnih ljubimaca na području regije

Ambulanta planira svoje poslovne aktivnosti proširiti prvenstveno na hotel za pse i mačke, veterinarsku bolnicu sa stacionarom, salonom za njegu kućnih ljubimaca, trgovinom hrane i potrepština za kućne ljubimce, zdravljakom za klijente ambulante, uslugama fizioterapije za životinje te izradu i prodaju memorabilije Centra, dok se u funkciju stavlja i poseban edukacijski prostor. Od ostvarene prodaje usluge i proizvoda, prijavitelj se obvezuje osigurati 0,75% od svake usluge/proizvoda za sklonište za napuštene životinje u zajednici / županiji u kojoj djeluje te i na taj način širiti svijest koju donosi društveno poduzetništvo kao socijalno odgovorna poslovna praksa.

Dodatno, putem projekta se planiraju zaposliti 3 osobe za rad u Centru iz kategorije osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Postojeće osoblje tvrtke zajedno s upravom društva te novozaposlenim djelatnicima kapacitira se specijaliziranim edukacijama u domeni društvenog poduzetništva uz trodnevnu edukaciju primjera iz prakse projektnog partnera.

Međimurje

Koronavirus: u subotu u Međimurju 72 nova slučaja zaraze, u tijeku je osma akcija cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 31,5 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 10. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 32 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 430.

Iz drugih županija javljeno je o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju, na temelju kliničke slike dijagnosticiran je SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe, dok je brzim Ag testovima javljeno o 2 pozitivna pacijenta.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 48.774 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U  Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 35 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zarez u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.875 oboljelih osoba, a ukupno se oporavilo 12.190 osoba.

Na području Međimurske županije provodi se osma akcija cijepljenja građana koja se odvija na 3 punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću. Danas će se cijepiti 1700 osoba.

U Nedelišću će se drugom dozom cijepiti 700 osoba, dok će se u Prelogu i Murskom Središću prvom dozom cijepiti 1000 osoba. U organizaciji cijepljenja sudjeluju brojni volonteri Doma zdravlja, patronažnih službi, Zavoda za javno zdravstvo i ostalih operativnih službi organizirani u timove. 

S današnjim obavljenim cijepljenjem, u Međimurju je više od 13.000 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano oko 23.000 osoba. 

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Podcast „Pametni ljudi“: Renata Treska o radu s djecom s cerebralnom paralizom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje edukacijske rehabilitatorice Renate Treske na temu rada s djecom s cerebralnom paralizom.

Renata Treska radi u dislociranom odjelu čakovečkog CZOO-a, koji se nalazi u prostorima Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu.

Treska pojašnjava što je to cerebralna paraliza i što se točno događa u moždanom tkivu, što je spastični oblik, a što hipotoni te u kojoj nam mjeri tehnologija pomaže u prenatalnom praćenju.

Nadalje, govori o tome koja je uloga pedijatra i liječnika primarne zdravstvene zaštite, a koja neuropedijatra, fizijatra, fizioterapeuta te što sve može izazvati dodatni spazam djeteta i trajno povišenu razinu stresa.

Ističe i važnost glazbe, kakvo je osvjetljenje prilikom pripreme djeteta za obrazovni rad, ima li miris ulogu u motivaciji te navodi vlastita iskustva u radu s djecom s cerebralnom paralizom.

Među ostalim, teme su i prehrana kod osoba s cerebralnom paralizom, ukazuje se na to što se sve može dogoditi, ali i što treba osigurati da bi hranjenje bilo sigurno.

Treska je također otkrila što se događa sa starenjem i sazrijevanjem tih osoba.

Nastavite čitati