Povežite se s nama

Međimurje

Projekt “Anima Mundi”: unapređenje veterinarskih usluga i zapošljavanje osoba u nepovoljnu položaju

Objavljeno:

- dana

U petak, 18. prosinca, putem digitalnih kanala održana je online konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt “Anima Mundi” – Centar društvenog poduzetništva za veterinarsku i holističku skrb životinja.

Nositelj projekta “Anima Mundi” je veterinarska ambulanta “Mr. Kvakan” iz Čakovca koja projekt provodi u partnerstvu sa Socijalnom zadrugom “Humana Nova” te Međimurskom županijom. Sam projekt započet je početkom listopada ove godine, a trajat će sve do kraja rujna 2022. godine. Upravo je u tom periodu planirano ostvariti nekoliko ciljeva koji će podići kvalitetu života regije te poraditi na osviještenosti stanovnika područja. Vrijednost projekta iznosi 1.176.553,08 kuna, a financiran je bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Na samoj konferenciji za medije sudjelovali su međimurski župan Matija Posavec, Ivan Božić (uime Socijalne zadruge “Humana nova” Čakovec), Aleksandra Hampamer (voditeljica skloništa za napuštene životinje “Prijatelji”) te Goran Stojanović (umjesto Jerke Mesarić, voditeljice projekta) koji je predstavio projekt.

– Drago mi je što smo dio ovog projekta. Smatram da Aleksandra Hampamer i Goran Stojanović jako dobro osmišljavaju projekt i imaju super strategiju u jednom odnosu prema ljudima, ali i prema životinjama. Sve ono što je Sklonište za napuštene životinje “Prijatelji” napravilo kod senzibiliziranja zajednice je samo motivacija da i mi cijelom projektu damo podršku – rekao je Posavec.

Društveno odgovorno poduzeće kao korak k rješavanju problematike na tržištu rada

Trenutno stanje u Međimurskoj županiji približava problematiku teže zapošljivih kategorija, posebno žena starijih od 50, mladih do 24 godine i pripadnika romske populacije, prema podacima iz Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. Jedan od ciljeva jest doprinijeti razvoju i promociji prakse društvenog poduzetništva u Međimurskoj županiji koja već broji nekolicinu primjera uspješnih društvenih poduzetnika, no uglavnom organiziranih uz model zadružnog poduzetništva.

Trenutno ne postoji primjer trgovačkog društva koje se samostalno odlučilo za društveno-poduzetničku orijentaciju u županiji u kojoj se provodi projekt, po čemu je on jedinstven te će poslužiti i kao primjer dobre prakse ostalim individualnim subjektima, trgovačkim društvima i/ili obrtnicima. Uz spomenuto, u cilju je također unaprijediti poslovanje Veterinarske ambulante “Mr. Kvakan” d.o.o. iz Čakovca uz uvođenje novih poslovnih usluga utemeljenim na principima društvenog poduzetništva i jačanju kapaciteta postojećih i novih zaposlenika.

Predloženim projektom unapređuju se postojeće i uvode potpuno nove poslovne usluge Veterinarske ambulante „Mr. Kvakan“ koja projektnim ulaganjem prerasta u Centar društvenog poduzetništva u lokalnoj zajednici – “Anima Mundi”. Provedbom specifičnih aktivnosti i uz suradnju projektnih partnera, posebno sa Socijalnom zadrugom “Humana Nova”, cjelokupno poslovanje prijavitelja usklađuje se s principima društvenog poduzetništva koje se dodatno promovira u regionalnoj zajednici te nacionalno, uz podršku Međimurske županije kao drugog partnera.

Kvalitetnija usluga za sve vlasnike kućnih ljubimaca na području regije

Ambulanta planira svoje poslovne aktivnosti proširiti prvenstveno na hotel za pse i mačke, veterinarsku bolnicu sa stacionarom, salonom za njegu kućnih ljubimaca, trgovinom hrane i potrepština za kućne ljubimce, zdravljakom za klijente ambulante, uslugama fizioterapije za životinje te izradu i prodaju memorabilije Centra, dok se u funkciju stavlja i poseban edukacijski prostor. Od ostvarene prodaje usluge i proizvoda, prijavitelj se obvezuje osigurati 0,75% od svake usluge/proizvoda za sklonište za napuštene životinje u zajednici / županiji u kojoj djeluje te i na taj način širiti svijest koju donosi društveno poduzetništvo kao socijalno odgovorna poslovna praksa.

Dodatno, putem projekta se planiraju zaposliti 3 osobe za rad u Centru iz kategorije osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Postojeće osoblje tvrtke zajedno s upravom društva te novozaposlenim djelatnicima kapacitira se specijaliziranim edukacijama u domeni društvenog poduzetništva uz trodnevnu edukaciju primjera iz prakse projektnog partnera.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje