Povežite se s nama

Međimurje

Projekt „Care&Share“: razvoj kompetencija ključan je za mlade koji izlaze iz udomiteljske skrbi

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 30. studenoga, održana je online završna konferencija projekta „Care&Share – podrška mladima iz alternativne skrbi“.

Projekt je provodilo Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec u partnerstvu s Udrugom „Igra“, Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i Centrom za socijalnu skrb Čakovec, a financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Na konferenciji su prezentirani ciljevi i rezultati projekta, provedene aktivnosti te značaj koji je projekt putem provedbe ostvario za mlade iz sustava alternativne skrbi, udomitelje, stručnjake i društvo u cjelini.

Projektom je obuhvaćeno devetero mladih osoba iz udomiteljskih obitelji kojima su osobni mentori i vršnjaci pomagači pružili ukupno 143 usluge. Sudjelovala su dva mentora i dva vršnjaka pomagača.

– Glavnu ulogu u identifikaciji korisnika imao je naš partner na projektu – Centar za socijalnu skrb Čakovec. Od 20-ero identificiranih, njih devetero se odlučilo na sudjelovanje. Sudjelovanje u ovom projektu je dobrovoljno – rekla je djelatnica GDCK-a Čakovec Martina Gosarić.

Savjetovanje i psihosocijalna podrška

Opći cilj projekta usmjeren je povećanju socijalne uključenosti mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, odnosno mladih iz sustava socijalne skrbi na području Međimurske županije.

U svrhu ostvarenja općeg cilja, provedene su aktivnosti pružanja savjetovanja i psihosocijalne podrške mladima iz sustava alternativne skrbi u obliku individualne psihosocijalne podrške osobnog mentora te razvijanje i provođenje programa inkluzivnog volontiranja mladih iz sustava socijalne skrbi, uz vršnjaka pomagača.

– U sklopu individualnih susreta mladih s osobnim mentorom radilo se na razvoju ključnih kompetencija za samostalan život kako bi mlade osobe bile pripremljene na izlazak iz skrbi. Ključne kompetencije su zapošljavanje, raspolaganje financijama, stanovanje, cjeloživotno obrazovanje, briga o vlastitom zdravlju, obavljanje važnih praktičnih aktivnosti, razvijanje socijalne mreže i sustava podrške, organiziranje slobodnog vremena i uključivanje u zajednicu te cjeloživotno učenje o sebi i osobni razvoj – objasnila je Gosarić, dodavši da su navedene ključne kompetencije neophodne za mlade osobe, a nemoguće ih je ostvariti bez informiranja o pravima, uslugama, dostupnim institucijama/organizacijama i njihovim programima.

Osim toga, mentori su mladima pružali psihosocijalnu podršku. Na taj su način mladi dobili mogućnost za osobni rast i razvoj, povećanje samopouzdanja, poboljšanje slike o sebi te povećanje informiranosti o pravima i uslugama koje se nude za njih.

Povezivanje s mladima

S druge strane, prilikom susreta s vršnjacima pomagačima, odnosno mladim osobama koje su i same bile u sustavu alternativne skrbi, ciljanoj skupini omogućeno je povezivanje s mladima koji su tijekom svog odrastanja doživjeli slična iskustva te koji su putem prijateljskog odnosa s mladim osobama uz razgovor, podršku, druženje i usmjeravanje pomogli da se osamostale.

– Osim dobrih uzora, širenja društvene mreže i dobivanja više izbora koje mladim osobama stoje na raspolaganju, ovi susreti su ciljanoj skupini pomogli da podijele svoje iskustvo s vršnjacima – govori djelatnica čakovečkoga Crvenog križa.

Navela je i probleme s kojima se pritom susreću mladi iz ciljanih skupina, ali i udomitelji te pružatelji usluga. Problemi su najistaknutiji kod pripadnika romske nacionalnosti.

– Problemi s kojima se najčešće susreću očituju se u potrebama za dodatnim, intenzivnim i kontinuiranim sadržajima u području individualne podrške, savjetovanja u procesu razvoja vještina ključnih za samostalni život, intenzivna podrška pri izlasku iz sustava alternativne skrbi te odgovarajući posttretman. Osim toga, s obzirom na to da se u velikom postotku naša ciljana skupina sastojala od mladih romske nacionalnosti, oni svakodnevno doživljavaju dvostruku marginalizaciju kao pripadnici nacionalne manjine i kao mladi koji su bez odgovarajuće roditeljske skrbi – otkrila je Gosarić.

Zadovoljstvo korisnika

Završnoj konferenciji projekta prisustvovala je i jedna korisnica koja je pred prisutnima iznijela svoje iskustvo.

– Korisnica je na završnoj konferenciji pokazala vidno zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu navodeći kako joj je to iskustvo bilo vrlo zabavno i zanimljivo, sviđala joj se pozitivna energija tijekom individualnih i grupnih susreta, a puno su joj značili i dobivena podrška, korisne informacije, savjeti i usmjeravanje, te bi vrlo rado i dalje nastavila. Upitom ostalih korisnika za povratnu informaciju o sudjelovanju naišli smo na jednako zadovoljstvo i interes za daljnjim radom – istaknula je Gosarić.

GDCK Čakovec je stvorio mjesto u lokalnoj zajednici koja prepoznaje potrebe mladih i koja im pruža kontinuiranu podršku za njihovo osamostaljivanje, kaže Gosarić, te će nastaviti s provedbom određenih aktivnosti neposrednog rada s mladima.

– Iznimno je važno da mladi ne ostanu bez ove podrške. No, projekt koji se provodio tijekom ove godine neće se kao takav nastaviti, s obzirom na činjenicu da nije izašao novi natječaj. Nadamo se istom i svakako ćemo se prijaviti jer je financijski aspekt održivosti projekta također važan – rekla je za kraj Martina Gosarić.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje