Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt Centar za posjetitelje “Centar pavlina” u Lepoglavi prijavljen na natječaj

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava je na raspisan poziv Ministarstva turizma i sporta “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti” prijavio Projekt izgradnje i opremanja centra za posjetitelje “Centra pavlina”.

Projekt je vrijedan 7.205.347,12 eura, a Grad Lepoglava i partneri na projektu, Varaždinska županija i Turističko kulturno informativni centar, očekuju bespovratnu potporu u iznosu od 6.636.140,42 eura.

U okviru projekta planira se izgradnja i opremanje centra za posjetitelje koji će stvoriti infrastrukturne pretpostavke za valorizaciju nematerijalne kulturne baštine Grada Lepoglave kao turističke destinacije – lepoglavske čipke koja se nalazi na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva te materijalne kulturne baštine pavlinskog kompleksa kao značajnog elementa povijesnog razvoja Grada Lepoglave.

– Centar za posjetitelje “Centar pavlina” omogućit će nam da na jednom mjestu predstavimo našu bogatu kulturnu baštinu na koju smo izuzetno ponosni, a koja predstavlja i veliki turistički potencijal koji želimo iskoristiti za razvoj našeg grada. Naime, planiramo da će na godišnjoj razini Centar posjetiti oko 35.000 posjetitelja. Važno je istaknuti da projekt nema samo lokalnu vrijednost. Njegovu važnost za jačanje turističke ponude i sjevera Hrvatske prepoznala je Varaždinska županija, a vjerujem da će potpora stići i s nacionalne razine budući da Lepoglava ima značajno mjesto u kulturi i povijesti Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Centar za posjetitelje “Centar pavlina” doprinijet će povećanju atraktivnosti destinacije kroz uvođenje novih digitalnih modela interpretacije kulturne baštine Grada Lepoglave vodeći računa o načelima održivoga razvoja. Naime, tehnička rješenja u cijelosti slijede smjernice DNSH načela – načela koja ne nanose bitnu štetu okolišnim ciljevima. Tako će projekt doprinijeti zelenoj tranziciji ublažavanjem klimatskih promjena za građenje nove turističke infrastrukture.

Naime, nova će biti građena po kriterijima propisanima za zgrade gotovo nulte energije. Također, kod izgradnje i opremanja centra vodit će se briga i o digitalnoj tranziciji. U centru će se primijeniti najnovije multimedijalne tehnologije i rješenja u svrhu inovativne interpretacije cjelokupne turističke ponude, kulturne i prirodne baštine. Koristit će se isključivo inovativni proizvodi, sustavi i rješenja dizajnirana za smanjenje potrošnje energije i promicanje održivosti okoliša, koja ispunjavaju energetske standarde usvojene od strane nadležnih međunarodnih tijela.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje