Povežite se s nama

Međimurje

Projekt „Eco Bridge“: postupnom obnovom Perivoju Zrinskih vratit će se stari sjaj

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu je održana početna konferencija projekta „Eco Bridge“ kojem je cilj poboljšanje ekološkog statusa prirodnih staništa u pograničnoj regiji Međimurske županije i županije Zala.

Naime, ideja projekta temelji se na činjenici da Mađarska i Hrvatska dijele prirodne resurse povezane pograničnim rijekama Murom i Dravom. Projekt je usredotočen na pitanja koja se tiču stabilnosti lokalnih ekosustava i krajolika, staništa autohtonih vrsta s naglaskom na ptice i šteta koje čine invazivne vrste. Ukupna vrijednost projekta 1,4 milijuna eura, od kojih se iz fondova Europske unije sufinancira 85 posto iznosa.

Projekt obuhvaća čitav niz aktivnosti, a svakako jedan od najvećih zahvata bit će uređenje čakovečkog Perivoja Zrinskih.

– Dio projekta koji je u nadležnosti Grada Čakovca vrijedan je 300.000 eura, od čega je 85 posto sredstava iz Europske unije. Tim će se novcem izvršiti revitalizacija Perivoja Zrinskih koja uključuje uklanjanje dotrajalih i bolesnih biljki te sadnju mladog drveća i grmlja, zatim obnovu dijela infrastrukture poput uređenja staza, zamjenu klupa i koševa za smeće, ali i instaliranje uređaja za mjerenje vrijednosti kvalitete zraka i tla što uključuje postavljanje tri displeja. Perivoj Zrinski je proglašen zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture prije više od 45 godina, a preko ovog projekta Perivoju će se postupnom obnovom vratiti stari sjaj – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Na projektu su uz Grad Čakovec, kao vodećeg partnera, uključeni i Međimurska županija, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Grad Letenje i Nacionalni park Balaton-felvideki.

– Temelj projekta „Eco Bridge“ leži u činjenici da Mađarska i Hrvatska dijele prirodne resurse koji se nalaze između granica njihovih država i povezani su rijekama Murom i Dravom, dok je njegov krajnji cilj procijeniti trenutnu situaciju sveobuhvatnom studijom naših institucija i ustanova poput parkova prirode i stručnjaka za ptice s obje strane granice te poboljšati ekološki status prirodnih staništa u pograničnom području – istaknuo je voditelj projekta Toni Fažon.

Valentina Biševac, koordinatorica dijela projekta koji provodi Međimurska županija, dodala je da će se u okviru projekta također urediti i park na prostoru bivše vojarne u Čakovcu.

Međimurje

U Međimurju četvrte listopadske subote 90 novozaraženih COVID-om, u bolnici 28 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 288 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 449. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72.922 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Putopisno-književna večer: Milan Majerović-Stilinović u Križovcu predstavio svoju prvu knjigu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami"

U Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu prošlog je tjedna održana putopisno-književna večer na kojoj je Milan Majerović-Stilinović predstavio svoju prvu knjigu „Što sam naučio na planini“.

Majerović-Stilinović je novinar, reporter, urednik i voditelj, savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću te autor Facebook bloga „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za predstavljenu knjigu.

Probranu publiku, većinom članove međimurskih planinarskih društava, pisanom riječi knjige tijekom večeri vodilo je nekoliko moderatora: tu su bili Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ koja je bila domaćin i organizator večeri, te Roberta Radović, novinarka i predsjednica Planinarskog kluba „Extrem“ Čakovec.

Na „vrući“ stolac pitanja za milijun ne kuna, već planinarskih emocija, sjećanja, događaja i impresija, sjela je i Sonja Vršić, predsjednica Planinarskog društva „Bundek“ iz Murskog Središća.

Posjetitelji večeri doznali su niz detalja Milanovih planinarskih impresija iskazanih na osobit, gotovo pjesnički način jer, kako on ističe, u brdima „isključuje svoj mikrofon i sluša orkestar planina“.

Kulturna zbivanja u Centru „Med dvemi vodami“ nastavljaju se i početkom studenoga. Ponovo stiže nakladnik Libricon, ovog puta predstavljajući knjigu „Alpinist“ s autorskim potpisom Borislava Aleraja.

Putopisno-književna večer zakazana je za srijedu, 3. studenoga, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje