Povežite se s nama

Međimurje

Projekt “Kultura se fura” u Čakovcu: tijekom 20 mjeseci održat će se čak stotinu čitalačkih radionica!

Objavljeno:

- dana

U multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec održana je Početna konferencija projekta “Kultura se fura”, čiji je cilj pridonijeti promicanju rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima te unaprijediti opće čitalačke navike u ruralnim sredinama Međimurja.

Korisnik projekta s trajanjem od 16. rujna 2021. do 16. rujna 2023. je čakovečka Knjižnica, a partneri su Grad Čakovec i Međimurska županija.

Novi Bibliobus

Ugovorena vrijednost projekta je 3.358.734,43 kune, pri čemu je dominantna proračunska stavka nabava novog vozila za bibliobus. Procijenjena vrijednost autobusa koji će zamijeniti aktualni bibliobus iz 2003. godine je tri milijuna kuna s PDV-om, a bit će suvremeno opremljen knjižnom i multimedijalnom građom, informatičkom podrškom te prilagođen za osobe s invaliditetom.

Također, vrlo vrijedna projektna aktivnost je održavanje stotinu čitalačkih radionica namijenjenih mlađoj i zrelijoj populaciji u ruralnim područjima. Tijekom 20 mjeseci bit će održano 80 radionica “Pričaonica” za 115 djece u ciljanoj skupini do 25 godina i 20 radionica “Čituljak” za dvadeset osoba starijih od 54 godine. Projekt sufinanciraju Europski socijalni fond – 85 % te Ministarstvo kulture i medija (Proračun RH) – 15%.

Dosad je održano 17 čitalačkih radionica, a odaziv govori u prilog procjeni da će broj sudionika biti veći od planiranog. V. d. ravnateljice Knjižnice Ljiljana Križan istaknula je tradiciju “pokretne knjižnice” u Međimurju koja je 50-ih godina započela prenošenjem knjiga u koferima.

– Zgodno je vidjeti veze između današnje situacije i više od 60 godina ranije. Knjižnica je tada imala 5000 knjiga: za usporedbu, mi pribavljamo oko 6000 knjiga svake godine. Knjižnica je tada imala posudbenu biblioteku koja je osiguravala knjige za naša sela u kovčezima, kojih je tada bilo osam, a oni su neprestano kolali selima.

Već se tada mislilo na sve dijelove Međimurja te se pristup knjigama želio omogućiti svakoj kući, što danas radimo putem bibliobusa koji je dostupan od 70-ih godina te je danas jedan od tek šest u zemlji – objasnila je Križan i naglasila da je zahvaljujući podršci osnivača i resornog Ministarstva ovaj projekt svojevrsna garancija da će knjiga i dalje dolaziti do svakog kutka Međimurja.

Osobni razvoj

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini izrazila je zadovoljstvo radom ustanove i bibliobusne službe te njenih djelatnika, s tridesetak stajališta ispred škola, vrtića, društvenih domova i tvrtki, u kojoj prepoznaje predanost i motiviranost za novosti u Knjižnici.

– Ovaj projekt ima nekoliko ključnih segmenata koje valja spomenuti. Prvi je taj da Bibliobusna služba koja djeluje u čakovečkoj knjižnici omogućuje dolazak knjige u svaki kutak Međimurja. Posebno je to važno za naše sugrađane koji nemaju mogućnost dolaziti u Čakovec samo zbog posuđivanja knjige. Drugi je činjenica da će novi, moderni bibliobus zamijeniti dosadašnji koji se u protekla dva desetljeća itekako naradio te će omogućiti još kvalitetniju uslugu. Ujedno, ovaj projekt u potpunosti se financira sredstvima Europskoga socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

Time je gradskom i županijskom proračunu omogućeno da sredstva ulažemo u nove projekte od kojih će poput ovog, korist imati svi građani i koji će nam omogućiti nove razvojne mogućnosti – rekla je gradonačelnica, dodavši da budući da čitanje ima barem dvije dimenzije – intelektualnu i emocionalnu. Ono ne unaprjeđuje samo razumijevanje i kritički pristup životu, pojedincu i zajednici, već pridonosi i cjelovitom osobnom razvoju.

Financiranje Bibliobusne službe u domeni je Međimurske županije pa je u tom svjetlu župan Matija Posavec istaknuo kako se upravo u najsjevernijoj županiji s knjigom krenulo u trenucima kada ona nije bila svakome dostupna, što je najveća vrijednost.

– Otvarale su se tada prve knjižnice, formirale prve organizirane službe koje omogućuju i populariziraju čitanje. I iako je uvijek bilo propitkivanja je li nam bibliobusna služba potrebna ili nije, odlučili smo je održati sa željom da usadimo svijest o važnosti čitanja svakom stanovniku, da mu čitanje bude dostupno, da se stvori kultura čitanja, posebice danas u svijetu globalizacije i interneta. Srećom, sredstva koja smo osigurali za službu zamijenit će se onima iz europskih fondova – naglasio je Posavec.

Važnije od ocjena

Projekt “Kultura se fura” prijavljen je na Poziv “Čitanjem do uključivog društva” Ministarstva kulture i medija RH. Stjecanje znanja i vještina uza školovanje od primarne je važnosti, a novija istraživanja pokazuju da upravo viša razina čitalačke pismenosti povećava izvjesnost nastavka školovanja pojedinca do 21. godine života i da pouzdanije od školskih ocjena predviđa uspjeh profesionalne karijere te je povezana sa sklonošću cjeloživotnom učenju, sudjelovanjem u društvu te gospodarskom i političkom djelovanju.

Prema statistici Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK), mrežom narodnih knjižnica pokriveno je 98,7 % gradova i 49 % općina. Usprkos velikoj pokrivenosti, u knjižnice je učlanjeno tek 12,3 % stanovnika – s tim da broj članova i posudbi pada, jer pada i broj stanovnika.

Čakovečka Knjižnica “Nikola Zrinski” ima 6700 članova, a kako jednu člansku iskaznicu koristi više članova domaćinstva, realni broj korisnika je i do triput veći. Bibliobusna služba ima 1700 članova. Projektnim aktivnostima čitalačkih radionica projekta “Kultura se fura” obuhvaćeni su: OŠ Donji Kraljevec, dječji vrtići “Ribica” Žabnik, “Suncokret” Strahoninec, “Mala tratinčica” Podturen, “Sunčeko” Selnica, “Zipka” Gornji Mihaljevec, Belica, “Pčelice” Ivanovec te domovi za starije i nemoćne “Japa” Štrigova i “Buza” Slakovec.

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje