Povežite se s nama

Međimurje

Projekt “Kultura se fura” u Čakovcu: tijekom 20 mjeseci održat će se čak stotinu čitalačkih radionica!

Objavljeno:

- dana

U multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec održana je Početna konferencija projekta “Kultura se fura”, čiji je cilj pridonijeti promicanju rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima te unaprijediti opće čitalačke navike u ruralnim sredinama Međimurja.

Korisnik projekta s trajanjem od 16. rujna 2021. do 16. rujna 2023. je čakovečka Knjižnica, a partneri su Grad Čakovec i Međimurska županija.

Novi Bibliobus

Ugovorena vrijednost projekta je 3.358.734,43 kune, pri čemu je dominantna proračunska stavka nabava novog vozila za bibliobus. Procijenjena vrijednost autobusa koji će zamijeniti aktualni bibliobus iz 2003. godine je tri milijuna kuna s PDV-om, a bit će suvremeno opremljen knjižnom i multimedijalnom građom, informatičkom podrškom te prilagođen za osobe s invaliditetom.

Također, vrlo vrijedna projektna aktivnost je održavanje stotinu čitalačkih radionica namijenjenih mlađoj i zrelijoj populaciji u ruralnim područjima. Tijekom 20 mjeseci bit će održano 80 radionica “Pričaonica” za 115 djece u ciljanoj skupini do 25 godina i 20 radionica “Čituljak” za dvadeset osoba starijih od 54 godine. Projekt sufinanciraju Europski socijalni fond – 85 % te Ministarstvo kulture i medija (Proračun RH) – 15%.

Dosad je održano 17 čitalačkih radionica, a odaziv govori u prilog procjeni da će broj sudionika biti veći od planiranog. V. d. ravnateljice Knjižnice Ljiljana Križan istaknula je tradiciju “pokretne knjižnice” u Međimurju koja je 50-ih godina započela prenošenjem knjiga u koferima.

– Zgodno je vidjeti veze između današnje situacije i više od 60 godina ranije. Knjižnica je tada imala 5000 knjiga: za usporedbu, mi pribavljamo oko 6000 knjiga svake godine. Knjižnica je tada imala posudbenu biblioteku koja je osiguravala knjige za naša sela u kovčezima, kojih je tada bilo osam, a oni su neprestano kolali selima.

Već se tada mislilo na sve dijelove Međimurja te se pristup knjigama želio omogućiti svakoj kući, što danas radimo putem bibliobusa koji je dostupan od 70-ih godina te je danas jedan od tek šest u zemlji – objasnila je Križan i naglasila da je zahvaljujući podršci osnivača i resornog Ministarstva ovaj projekt svojevrsna garancija da će knjiga i dalje dolaziti do svakog kutka Međimurja.

Osobni razvoj

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini izrazila je zadovoljstvo radom ustanove i bibliobusne službe te njenih djelatnika, s tridesetak stajališta ispred škola, vrtića, društvenih domova i tvrtki, u kojoj prepoznaje predanost i motiviranost za novosti u Knjižnici.

– Ovaj projekt ima nekoliko ključnih segmenata koje valja spomenuti. Prvi je taj da Bibliobusna služba koja djeluje u čakovečkoj knjižnici omogućuje dolazak knjige u svaki kutak Međimurja. Posebno je to važno za naše sugrađane koji nemaju mogućnost dolaziti u Čakovec samo zbog posuđivanja knjige. Drugi je činjenica da će novi, moderni bibliobus zamijeniti dosadašnji koji se u protekla dva desetljeća itekako naradio te će omogućiti još kvalitetniju uslugu. Ujedno, ovaj projekt u potpunosti se financira sredstvima Europskoga socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

Time je gradskom i županijskom proračunu omogućeno da sredstva ulažemo u nove projekte od kojih će poput ovog, korist imati svi građani i koji će nam omogućiti nove razvojne mogućnosti – rekla je gradonačelnica, dodavši da budući da čitanje ima barem dvije dimenzije – intelektualnu i emocionalnu. Ono ne unaprjeđuje samo razumijevanje i kritički pristup životu, pojedincu i zajednici, već pridonosi i cjelovitom osobnom razvoju.

Financiranje Bibliobusne službe u domeni je Međimurske županije pa je u tom svjetlu župan Matija Posavec istaknuo kako se upravo u najsjevernijoj županiji s knjigom krenulo u trenucima kada ona nije bila svakome dostupna, što je najveća vrijednost.

– Otvarale su se tada prve knjižnice, formirale prve organizirane službe koje omogućuju i populariziraju čitanje. I iako je uvijek bilo propitkivanja je li nam bibliobusna služba potrebna ili nije, odlučili smo je održati sa željom da usadimo svijest o važnosti čitanja svakom stanovniku, da mu čitanje bude dostupno, da se stvori kultura čitanja, posebice danas u svijetu globalizacije i interneta. Srećom, sredstva koja smo osigurali za službu zamijenit će se onima iz europskih fondova – naglasio je Posavec.

Važnije od ocjena

Projekt “Kultura se fura” prijavljen je na Poziv “Čitanjem do uključivog društva” Ministarstva kulture i medija RH. Stjecanje znanja i vještina uza školovanje od primarne je važnosti, a novija istraživanja pokazuju da upravo viša razina čitalačke pismenosti povećava izvjesnost nastavka školovanja pojedinca do 21. godine života i da pouzdanije od školskih ocjena predviđa uspjeh profesionalne karijere te je povezana sa sklonošću cjeloživotnom učenju, sudjelovanjem u društvu te gospodarskom i političkom djelovanju.

Prema statistici Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK), mrežom narodnih knjižnica pokriveno je 98,7 % gradova i 49 % općina. Usprkos velikoj pokrivenosti, u knjižnice je učlanjeno tek 12,3 % stanovnika – s tim da broj članova i posudbi pada, jer pada i broj stanovnika.

Čakovečka Knjižnica “Nikola Zrinski” ima 6700 članova, a kako jednu člansku iskaznicu koristi više članova domaćinstva, realni broj korisnika je i do triput veći. Bibliobusna služba ima 1700 članova. Projektnim aktivnostima čitalačkih radionica projekta “Kultura se fura” obuhvaćeni su: OŠ Donji Kraljevec, dječji vrtići “Ribica” Žabnik, “Suncokret” Strahoninec, “Mala tratinčica” Podturen, “Sunčeko” Selnica, “Zipka” Gornji Mihaljevec, Belica, “Pčelice” Ivanovec te domovi za starije i nemoćne “Japa” Štrigova i “Buza” Slakovec.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje