Povežite se s nama

Međimurje

Projekt ‘Kultura se fura’: ugovorena nabava novog bibliobusa za čakovečku Knjižnicu ‘Nikola Zrinski’

Objavljeno:

- dana

Projekt “Kultura se fura” aktivan je punih godinu dana, a 28. rujna dobio je dodatnu dimenziju.

Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec kao korisnik projekta ugovorila je nabavu bibliobusa s trgovačkim društvom Autobus d.o.o. iz Zagreba. Nakon provedenog postupka javne nabave ugovorena cijena novog vozila Bibliobusne službe iznosi 2.325.600 kuna (2.907.000 kuna s PDV-om), a ugovor su potpisali ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan i direktor Autobusa d.o.o. Robert Vrhovski.

Čitalačke radionice

– Novo vozilo će biti suvremeno opremljeno građom, informatičkom podrškom i prilagodbom za osobe s invaliditetom. Druge projektne aktivnosti provodimo u vrtićima i domovima umirovljenika, riječ je o čitalačkim radionicama prilagođenima sudionicima – ističe ravnateljica čakovečke Knjižnice.

U svjetlu projektnih aktivnosti upravo je nabava novog bibliobusa najvažnija stavka, pa su potporu svečanosti potpisivanja ugovora dali i partneri projekta, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

– Velik broj Čakovčana itekako voli čitanje, o čemu govori i broj korisnika kako Knjižnice, tako i bibliobusne službe – naglasila je čakovečka gradonačelnica.

Čakovečka knjižnica “Nikola Zrinski” ima 6700-tinjak članova, a kako jednu člansku iskaznicu koristi više članova domaćinstva, broj korisnika je i do triput veći.

Bibliobusna služba ima pak oko 1700 članova. Projektnim aktivnostima čitalačkih radionica projekta “Kultura se fura” obuhvaćeni su: OŠ Donji Kraljevec, dječji vrtići “Ribica” Žabnik, “Suncokret” Strahoninec, “Mala tratinčica” Podturen, “Sunčeko” Selnica, “Zipka” Gornji Mihaljevec, Belica, “Pčelice” Ivanovec te domovi za starije i nemoćne “Japa” Štrigova i “Buza” Slakovec.

Cilj projekta „Kultura se fura“ je pridonijeti promicanju rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima te unaprijediti opće čitalačke navike u ruralnim sredinama Međimurja.

Projekt traje od 16.9.2021. do 16.9.2023., ugovorena vrijednost mu je 3.358.734,43 kune i u cijelosti ga financiraju Europski socijalni fond (85 posto) i Proračun RH (Ministarstvo kulture i medija, 15%) prema Pozivu „Čitanjem do uključivog društva“ koji je dio Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i doprinosi ostvarenju ciljeva Nacionalne strategiju poticanja čitanja 2017. – 2022.

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje