Povežite se s nama

Međimurje

Projekt „Med dvemi vodami“ drugi je najbolji EU projekt u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Međimurski projekt „Med dvemi vodami“ proglašen je drugim najboljim EU projektom u kategoriji „Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“. Riječ je o jedinstvenom projektu kojim je uređen Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Edukacijsko-istraživački centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu i pješačko-biciklistička staza „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martin na Muri. Vrijednost projekta bila je veća od 12 milijuna kuna.

Ovo vrijedno priznanje zajednički su preuzeli župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj „Međimurska priroda“ – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub i ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović.

– Ono što je, kada govorimo o EU fondovima, Međimurska županija učinila je maksimalno iskorištavanje sredstva za javne potrebe. Naime, svi veliki javni projekti sufinanciraju se iz EU fondova. Od podizanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija, opremanja gospodarskih zona, do izgradnje Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre, projekata energetske obnove, kulturne i prirodne baštine poput „Riznice Međimurja“ i „Med dvemi vodami“, ulaganja u dnevnu bolnicu, zaštitu okoliša i aglomeracija – istaknuo je prilikom preuzimanja nagrade župan Posavec.

Naime, do kraja do kraja 2021. godine samo iz Operativnog plana konkurentnosti i kohezije ugovoreno je više od 300 projekata ukupne vrijednosti veće od 1,5 milijarde kuna.

Kroz rekonstrukciju i opremanje Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu u prizemlju su postavljene dvije moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. Uz Centar nalazi se interpretacijska brvnara „Moj hrast Adam“ i dječje igralište Rječica. Rekonstruirana je i prenamijenjena stara kuća u Frkanovcu, građena prije više od stotinu godina u duhu tradicije međimurskog kraja čime predstavlja dobro očuvani primjer seoske arhitekture Međimurja. Prenamijenjene su i pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta te je izgrađen edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima i značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.

Također, u okviru projekta je uređena i ekološko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“ duljine pet kilometara. Staza je obogaćena šumskim učionica, a na 20 edukativnih tabli postavljenih uz stazu može se saznati i niz zanimljivosti iz područja prirodne baštine.

Kvaliteta dizajna Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ prepoznata je 2021. godine na natjecanju „Big SEE – where life is creativity“ u kategoriji „Tourism design – Architecture and design as experience“ na kojem je osvojena prva nagrada.

O samom značaju projekta za Međimurje i zaštitu međimurske prirode te kulturne baštine najbolje govore brojke prema kojima je predviđenih 12.500 posjetitelja dvostrukopremašeno te su u prvih godinu dana zabilježena čak 24.173 posjetitelja.

U konkurenciji za najbolji EU projekt bio je i projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine vrijedan gotovo 50 milijuna kuna.

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje