Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt od 55 milijuna kuna: Nastavlja se gradnja kanalizacije na području općine Vidovec

Kanalizacija gradnja Vidovec

Objavljeno:

- dana

U ožujku prošle godine u Općini Vidovec započeli su radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava, kao prvoj od svih jedinica lokalne samouprave koje su uključene u projekt Aglomeracije Varaždin.

Do sada su izvedeni radovi u nekoliko naselja diljem Općine Vidovec: Nedeljanec-Poljska, Kratka i Nova ulica te odvojak Varaždinske ulice, Cargovec-Vrtna ulica, Zamlača-Plitvička, Livadska, Ledinska i Zavrtna ulica, Tužno-Kratka ulica i Goranec te područje ŽC 2061 između naselja Tužno i Krkanec.

Radovi se nastavljaju i dalje te se trenutno provode u Ulici Ivice Uranića, a radove su obišli načelnik Bruno Hranić i njegov zamjenik Dubravko Zavrtnik, koji je također aktivno uključen u provedbu cjelokupnog projekta.

Projekt Aglomeracije Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda. Nositelj Projekta Aglomeracije je tvrtka Varkom d.d. dok su jedinice lokalne samouprave projektni partneri. Projekt ukupne procijenjene vrijednosti 855,8 milijuna kuna uspješno je kandidiran za europska sredstva te financijska potpora Europske unije iznosi 488,7 milijuna kuna dok se ostatak financira iz nacionalnih sredstava – Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (40 posto), Hrvatske vode (40 posto) i jedinice lokalne samouprave (20 posto).

Vrijednost projekta za Općinu Vidovec iznosi 55 milijuna kuna, a najveći dio financiran je iz Kohezijskog fonda Europske unije dok će se 5,5 milijuna kuna izdvojiti iz općinskog proračuna.

– Ovo je najvažniji projekt za našu općinu u koji smo uložili ogromni napor. Zadnjih nekoliko godina uz pripremu projektne dokumentacije veliki dio poslova Općina Vidovec obavila je u sređivanju imovinsko pravnih odnosa, a za taj dio posla imenovan je općinski vijećnik Ivan Benček koji je i profesionalno bio vezan za ovakve projekte. G. Benček će sad kod same izgradnje biti koordinator između Varkoma i poduzeća Tegra, koja izvodi radove na području naše općine. Posebno sam zadovoljan što će Općina Vidovec uskoro biti u rangu visoko razvijenih i ekološki osvještenih europskih općina – rekao je načelnik Bruno Hranić te naglasio da se unatoč raznim pričama s izgradnjom kanalizacijskog sustava nije stalo.

Kanalizacija gradnja Vidovec

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke koje prate i povijesni rezultat županijskog turizma.

Naime, Varaždinske Toplice u 2022. godini ostvarile su čak 51 % više noćenja i 63 % više dolazaka u odnosu na 2021. što je itekako dobar pokazatelj za daljnji turistički razvoj grada koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna destinacija.

Inače, u protekloj godini, uz odlične turističke brojke vezane uz broj noćenja i dolazaka, Varaždinske Toplice bilježe i veliki porast noćenja u kućama za odmor u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, prema čemu su u samom županijskom vrhu.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak naglasila je kako je cilj grad i destinaciju promovirati kao važnu turističku točku hrvatskog kontinentalnog turizma čemu u prilog, osim bogate kulturne i povijesne baštine te činjenice da su Varaždinske Toplice središte lječilišnog turizma, idu i brojne manifestacije koje upotpunjuju tamošnju turističku ponudu.

– Grad Varaždinske Toplice u protekloj godini zabilježio je 12.996 dolazaka i 46.345 noćenja što su odlični turistički pokazatelji, a daljnji rast očekujemo i u 2023. godini. U odnosu na prethodne godine, Varaždinske Toplice privlače sve više stranih gostiju koji otkrivaju ovaj kraj, a turisti kod nas u prosjeku i duže borave. Uz pozicioniranje grada kao središta antičke kulture, lječilišnog turizma i ostavštine starih Rimljana, naglasak stavljamo na kuće za odmor, domaće proizvode i eno i gastro ponudu specifičnu za naše krajeve što je ono što današnji turisti traže – rekla je Husnjak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković također je potvrdila kako je riječ o odličnim turističkim brojkama čiji se daljnji rast očekuje i u ovoj godini. Naime, u najavi je prijava još jednog velikog projekta koji se odnosi na rekonstrukciju bazena Minerve u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice što će doprinijeti dodatnom razvoju lječilišnog turizma.

-Rezultat prema kojem su Varaždinske Toplice u županijskom vrhu dobiva još više na težini budući da su podaci na razini cijele županije odlični. Drago mi je što se u našem gradu stvara pozitivna energija i što sve više i više turista, kako domaćih, tako i stranih to prepoznaje. Želimo se pozicionirati kao poželjna kontinentalna turistička destinacija što osim odličnih turističkih brojki, pokazuje i posjećenost svih manifestacija na području Grada – poručila je gradonačelnica Ratković.

Prošle godine na području Grada Varaždinskih Toplica zabilježeno je 46.345 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 30.511, a strani 15.834 noćenja što je 51 % više u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče dolazaka, u odnosu na 2021. godinu kada ih je zabilježeno 8.218, u 2022. godini ostvareno je 12.996 dolazaka što je čak 63 % više.

Ovi rezultati dobivaju na još većoj važnosti kada se usporede s turističkim brojkama cijele Varaždinske županije koja je prošle godine nadmašila pretpandemijsku 2019. te u odnosu na 2021. godinu zabilježila 21 % više dolazaka i 35 % više noćenja.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje